Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 37 > Ekonomija medija
Poslovanje medija

Problem muzičkog dinara je pred rešenjem, jer su kolektivne organizacije za zaštitu autorskih i srodnih prava i korisnici muzike u Srbiji pred dogovorom koji će biti prihvatljiv za sve strane, saopštila je juče Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS). Ova organizacija saopštila je da je sa Organizacijom za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) imala intenzivne kontakte i pregovore sa predstavnicima udruženja koja zastupaju korisnike iz reda javnog saopštavanja i javnog emitovanja, sa Unijom poslodavaca Srbije, Udruženjem informatičke delatnosti Privredne komore Srbije, ANEM-om, RDU RTS, RUV Radio-televizijom Vojvodine, kako bi prevazišli dosadašnje nesporazume. Zajedno sa Unijom poslodavaca Srbije i kolektivnim organizacijama Sokoj, PI i OFPS su ministarstvu finansija i privrede podneli inicijativu za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost smanjenjem stope poreza na dodatu vrednost za deset odsto.
(Pregled, 30.08.2012)

Vlasnik i direktor „Pink internešenela“ Željko Mitrović naveo da nacionalna televizija za naknade regulatorima RRA-u, RATEL-u i ETV-u u Srbiji godišnje izdvoji milion evra, dok ta suma u Sloveniji iznosi 200.000 evra, a u Bosni i Hercegovini 100.000 evra. Na sednici Grupacije radiodifuznih organizacija na kojoj je predloženo umanjenje naknada za emitovanje za 25 do 50 odsto, on je rekao i da u nekim od zemaljama regiona postoji jedinstvena taksa koju emiteri u Srbiji plaćaju trima regulatorima RRA, RATEL i javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV). Predsednik Grupacije radiodifuzije PKS, Zoran Anđelković, istakao je da su ekonomski uslovi bitno pogoršani, položaj emitera u Srbiji težak, a njihov opstanak ugrožen u ovom trenutku zbog visokih nameta.
(Pregled, UNS, 04.09.2012)

Sve radio i TV stanice koje imaju zaključen ugovor sa organizacijom muzičkih autora Srbije SOKOJ plaćaće niže cene naknade za korišćenje muzičkih autorskih dela za 2012. To je obezbeđeno Protokolom o popustima koji su potpisale ova organizacija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM). ANEM ukazuje da Protokol predstavlja završnu fazu dugotrajnih napora da se iznosi naknada prilagode uslovima u kojima elektronski mediji posluju u Srbiji.
(BizLife, Tanjug,11.09.2012, Blic, Informer, 12.09.2012)

Sindikat Nezavisnost na novosadskoj televiziji Mozaik, koja program emituje na mađarskom jeziku, danas će stupiti u štrajk ako ne budu ispunjeni zahtevi zaposlenih o isplati punih ličnih dohodaka. Prvi štrajk upozorenja na TV Mozaik je održan 19. aprila, a zatim i 7. avgusta.
(NDNV, 01.09.2012, Danas, UNS, NUNS, 03.09.2012)

UNS podržava potpunu obustavu rada zaposlenih u TV Mozaik iz Novog Sada i traži da osnivači ovog medija Fondacija Mozaik i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine najzad počnu pregovore za ispunjenje zahteva štrajkača.
(UNS, 03.09.2012)

NDNV podržava štrajk zaposlenih na televiziji Mozaik iz Novog Sada i zahteva od osnivača televizije da konačno preduzmu mere kako bi se zaustavilo urušavanje ovog medija i kako se ne bi ugrožavala egzistencija zaposlenih. Pored ugrožavanja egzistencije zaposlenih, ne plaćanjem plata se ugrožava i stečeno pravo građana južne Bačke na informisanje na maternjem jeziku.
(NDNV, 03.09.2012, Danas, 04.09.2012)

Razgovor o aktuelnoj medijskoj situaciji u Srbiji i finansiranju lokalnih medija održaće se u Medija centru Vojvodine u petak, 14. septembra 2012. godine, sa početkom u 11 časova. Uvodničari okruglog stola biće predsednici udruženja Medijske koalicije: Saša Mirković (ANEM), Dejan Miladinović (Local Press), Dušan Janjić (NUNS), Ljiljana Smailović (UNS) i Dinko Gruhonjić (NDNV). Oni će u uvodnim izlaganjima govoriti o aktuelnoj medijskoj situaciji u Srbiji i najaviti završetak istraživanja finansiranja lokalnih medija koju medijska koalicija radi u saradanji sa BIRN-om uz podršku IREX-a.
(NDNV, 10.09.2012)

Medija centar Beograd i Media centar Niš pokreću ciklus studijskih debata pod nazivom „Kad kažete...“, a baviće se, pre svega, aktuelnim ekonomskim temama trenutno od najveće važnosti za Srbiju i savremeno društvo. Emisija je dostupna za gledanje (u veb formatu) na www.mc.rs/KadKazete, a nakon registracije fajl može biti besplatno preuzet i u profesionalnom formatu. Manji segmenti čitavog sadržaja debate (audio i video klipovi, fotografije, tekstovi, transkripti...) za besplatno preuzimanje biće dostupni i na sajtu agencije FoNet, www.fonet.rs, uz jednostavnu i besplatnu e-registraciju, bez obzira da li ste korisnik ili pretplatnik servisa FoNet.
Serijal „Kad kažete...“ podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.
(Medija Centar Beograd, 10.09.2012)

Opštinska vlast u Kikindi prekida finansijsku podršku privatnim lokalnim medijima i pojedinim producentskim i marketinškim kućama iz Beograda i Novog Sada. Na početku godine sklopljeni ugovori raskidaju se zaključno s poslednjim avgustovskim danom. Ovo je, inače, prva konkretna mera štednje, koju je donelo Opštinsko veće u novom postizbornom sastavu, s obrazloženjem da je neminovna u - otežanoj finasijskoj situaciji, pišu Novosti.
(Večernje novosti, 12.09.2012)

Privatizacija i državni mediji

Saša Popović postaje jedan od suvlasnika TV Avala, piše Kurir. Kako Kurir saznaje, on će otkupiti 46,6 odsto deonica od biznismena Danka Đunića, dok će 48,5 odsto akcija, koje su u vlasništvu Austrijanca Johanesa Vernera Krausa, uzeti jedan izuzetno moćan investitor, čiji će zadatak biti i da isplati sva dugovanja koja je televizija napravila. Željku Mitroviću ostaće 4,9 odsto deonica, kao i do sada. Ukoliko za 20 dana novi vlasnici ne preuzmu Avalu, televiziji će biti oduzeta nacionalna frekvencija i biće ugašena.
(Kurir, Press, NUNS, e-kapija, UNS, Politika, 01.09.2012)

Pregovori o preuzimanju televizije Avala ušli su u završnu fazu i samo je pitanje dana kada će ona preći u vlasništvo prvog čoveka „Grand produkcije“ Saše Popovića. Nova televizija nosiće naziv Narodna TV, a kako Press nezvanično saznaje, Popović će u programskoj šemi napraviti izvesne izmene među kojima je najveća prebacivanje emisije „Grand parada“ sa televizije Pink. Najavljuje se i zapošljavanje čak 200 novih radnika. Eksperti smatraju da bi vrednost nove TV Avale, u trenutku produžavanja dozvole, iduće godine mogla da bude čak 15 miliona evra. Obnovljena i redizajnirana TV Avala tada bi lako mogla naći i inostranog kupca.
(Press, 04.09.2012, Alo!, NUNS, e-kapija, UNS, 05.09.2012)

Za sedam dana biće poznata sudbina TV Avala, jer jedan od potencijalnih kupaca, direktor „Grand produkcije“ Saša Popović, očekuje da će se tada završiti pregovori sa sadašnjim suvlasnicima. Popović je potvrdio Politikina saznanja da bi, u partnerstvu sa „Grandom“, novi suvlasnik TV Avala mogla da bude i kompanija „Beohemija“, jedan od regionalnih lidera u oblasti proizvodnje praškastih deterdženata i kućne hemije.
(Politika, 06.09.2012)

„Beohemija“ ne kupuje TV Avalu, saopštila je zrenjaninska kompanija i demantovala navode Politike.
(e-kapija 07.09.2012)

Prilikom izmene vlasničke strukture svakog elektronskog medija, najvažnije je znati ko je novi vlasnik medija, jer nijedan pojedinac ili kompanija ne može imati u vlasništvu dve ili više televizije, odnosno radio-stanice, kaže zamenik predsednika Saveta RRA, Goran Karadžić.
(Politika, UNS, NUNS, 07.09.2012)

Firma Veselina Jevrosimovića „Internet grupe“, u čijem je vlasništvu portal Telegraf.rs, postala je vlasnik 50 odsto akcija makedonske firme „Grafički centar“. U sastavu „Grafičkog centa“ nalaze se i tri makedonska dnevna lista Dnevnik, Vesti i Utrinski vesnik i štamparija.
(Press, 01.09.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.