Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 33 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Poreska uprava Srbije objavila je na svom sajtu novi spisak od 1.000 najvećih poreskih dužnika, među kojima su i dve vodeće medijske kuće u Srbiji, RTS i Pink. Prema podacima Poreske uprave, dug Javnog servisa porastao je sa 173 na 357 miliona dinara.
(Informer, Blic, 05.07.2012)

Štrajk zaposlenih na Televiziji Čačak, koji je počeo proteklog ponedeljka još traje. Ova medijska kuća ima i ogromne dugove koji premašuju 16 miliona dinara, pa zaposleni nemaju osnovne uslove za rad. TV emituje samo serijski, filmski i komercijalni program.
(Večernje novosti - Srbija, 05.07.2012, Politika, UNS, NUNS, 06.07.2012)

Dušan Mašić, u RAB Newsletter-u: U Velikoj Britaniji sedam puta je skuplje oglašavanje na TV nego na radiju. U Srbiji i mnogo više. Važan razlog za oglašavanje na radiju upućen je onima koji misle da je digitalno oglašavanje nešto što nema alternativu. Radio i digital mogu (i moraju) da rade zajedno jer polovina onih koji koriste internet slušaju radio online tokom nedelje. Takođe, petina njih uvek sluša radio dok krstare internetom. Ukoliko preko radija pošaljete poruku nekom ko ga sluša online i tražite od njega da ode na neki sajt, šanse da to on i uradi povećavaju se za 52% u odnosu na kampanju koja bi bila samo online. Takođe od banera na internetu beži 65% korisnika, a od pop-upa 73%. Na radiju samo 18% slušalaca izbegava reklame.
(RAB Newsletter, 09.07.2012)

U Privrednom sudu u Nišu juče je po drugi put odložen stečajni postupak protiv RTV 5. Postupak je pokrenut jer su računi ove niške televizije dugo u blokadi zbog ogromnih dugova. Ovo je jedina TV stanica u Srbiji protiv koje se vodi stečajni postupak.
(Blic, 11.07.2012)

Beogradski MIP radio prestao je juče da emituje program zbog finansijskih problema, izjavio je glavni urednik tog radija, Žarko Obradović, navodi se u saopštenju UNS. Prema tvrdnjama zaposlenih i saradnika, MIP radio bio je u vlasništvu Fudbalskog kluba „Partizan”, iako mu je formalni osnivač bila nedavno likvidirana firma „Mipos” d.o.o. Obradović je rekao da je 1. januara 2001. godine FK „Partizan” kupio radio, a da je program emitovan i ranije, od 1997. godine. Preduzeću „Mipos” duže od godinu dana je račun bio u blokadi, a prema Obradovićevim rečima, vlasnici nisu bili zainteresovani da radio opstane.
(Beta, Politika, 13.07.2012)

Elektronski mediji u Kruševcu juče su, posle zajedničkog sastanka, saopštili da ne prihvataju ispostavljene račune Sokoj-a za januar i februar zbog povećanja taksi na ime autorskih prava u odnosu na prethodnu godinu. Kako navode, taksa je uvećana gotovo četiri puta.
(Blic, 14.07.2012)

Elektronski mediji iz Kruševca uputili su protestno pismo Sokoju, negodujući zbog toga što su računi za januar i februar ove godine veći četiri puta nego 2011. „Pitamo se na osnovu kog kriterijuma je doneta odluka o povećanju naknada i da li je onima koji odlučuju o povećanju poznato u koliko se teškoj finansijskoj situaciji nalaze mediji u Srbiji“, pitaju se u saopštenju koje su medijima prosledili predstavnici televizija Kruševac, Plus i Jefimija i radio stanice Antena i Rubin. Mediji u Kruševcu, kako navode u pismu, nisu spremni, niti imaju objektivnih mogućnosti da plate povećanje taksi i zbog toga su predračune koje je poslao Sokoj „vratili na preispitavanje“. U Sokoj-u kažu da nisu upoznati sa sadržajem pisma, a komentar nismo dobili ni kada smo im prosledili protest Kruševljana, piše list Danas. (Danas, 18.07.2012)

Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV) najavila je danas da će ući u postupak formiranja vojvođanskog pandana Sokoj-u, ukoliko se sa tom organizacijom ne postigne dogovor o minimalnoj naknadi za muzička i autorska prava. AEMV je na konferenciji za novinare saopštio da je Sokoj povećao naknadu za muzička i autorska prava, koje su neprimerene radio i televizijskim stanicama u Vojvodini. Prema rečima sekretara AEMV-a, Aleksandra Dukića, nijedna komercijalna radio stanica neće moći da plati te dažbine, jer na osnovu određenih tablica, visina mesečne naknade koju radio stanica sa teritorije Novog Sada treba da plati minimalno iznosi 100.000 dinara.
(RTV, 18.07.2012)

Radio-televizija Smederevo poslala je tri novinara na produženi plaćeni odmor od 45 dana dok ne isplati dug Elektrodistribuciji, odnosno dok se ne poprave ekonomski uslovi, rekao je direktor te kuće, Goro Redžić.
(Beta, NUNS, UNS, 17.07.2012, Pregled, 18.07.2012)

Privatizacija i državni mediji

Kada umre neko sa spiska novinara bivših radnika „Večernjih novosti“, koje je Kompanija Novosti opljačkala u nezakonitoj privatizaciji, jedino mi preostaje da napišem tekst za novine i podsetim javnost Srbije na nepravdu koja nam je učinjena, piše u komentaru Nataša Marković.U međuvremenu, petoro naših kolega je umrlo čekajući pravdu u Srbiji. „Slučaj Kompanije Novosti“ se nalazi na onom čuvenom spisku - dvadeset četiri privatizacije, čije preispitivanje traži Evropska unija.
(Danas - Vikend, 07.07.2012)

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o privatizaciji Novinsko-izdavačkog preduzeća Naš glas jer kupac „Zodufin" d.o.o Beograd nije na vreme izmirio obaveze shodno ugovoru. Vrednost kapitala bila je 369.000 evra, a kupac je do sada platio tri rate po 34.000 evra.
(Večernje novosti - Srbija, 14.07.2012)

Politika, najstariji list na Balkanu, od 16. jula ima novog vlasnika. 50 odsto kapitala prešlo je u ruke firme „East Media Group" iz Moskve. SNS i URS tvrde da iza prodaje stoji DS i, kako kažu, „sa njima povezani tajkuni". Na sajtu Agencije za privredne registre piše samo da je ova promenjena vlasnička struktura upisana 16. jula 2012. godine i da je izbrisano poslovno ime austrijske kompanije "Ost Holding GMBH", a upisano je "OOO East Media Group", čija je adresa u Moskvi i navodi se da je njen udeo 50 odsto. Upravni odbor Asocijacije medija ocenio je da je promena vlasničke strukture lista Politika bila netransparentna i da očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa, kojom bi se učinila transparentnom nova vlasnička struktura najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.
(NUNS, B92, Beta, Tanjug, Večernje novosti, 17.07.2012, Blic, Press, Kurir, 24 sata, 18.07.2012)

Fantomska ruska firma „East Media Group“ preko noći je postala vlasnik 50 odsto akcija u kompaniji „Politika novine i Magazini“, u okviru koje izlazi i dnevni list Politika, piše beogradska štampa. Dok je „WAZ“ bio suvlasnik „Politike“, kontrolu je imala država. U info-službi Komisije za zaštitu konkurencije saopšteno je da trenutno nemaju informacije da li je „East Media Group“ nekim novim dogovorom preuzela kontrolu nad „Politikom“. U menadžmentu „Politike“ je nezvanično rečeno da ni oni nisu bili obavešteni. „Da smo prodati „East Media Group“, saznali smo na sajtu Agencije za privredne registre. U ovom trenutku ne znamo nikakve detalje u vezi s prodajom, niti ko stoji iza kompanije koja nas je kupila“, kaže Zefirino Grasi, generalni direktor Politike a. d. „Saznali smo za tu vest tako što je jedan naš saradnik skinuo podatke sa sajta Agencije za privredne registre. Dakle, ništa više od toga nisam saznao niti sam prethodno bio obavešten o prodaji“, kaže Grasi.
(Politika, Beta, Danas, 18.07.2012)

List Politika ima novog vlasnika, jer je 50 odsto udela u toj kompaniji od nemačke grupacije WAZ kupila firma „East Media Group“ registrovana u Moskvi, objavila je juče Srpska napredna stranka, a prenosi Tanjug. SNS je optužila Demokratsku stranku da stoji iza odluke o prodaji udela WAZ-a ocenjujući da je promena vlasništva obavljena preko noći i netransparentno i da se time narušava medijska sloboda. UNS navodi da je, prema njihovim saznanjima, Miroslav Bogićević, kako tvrde, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan sa „East Media Group“ i da je mesecima nagoveštavano da će upravo on finansirati ovu kupovinu.
(Tanjug, Pregled, Alo!, 18.07.2012)

Vlasnik šabačkog „Farmakoma", Miroslav Bogićević, izjavio je da nije kupio list Politika, niti da je na bilo koji način uključen u taj posao.
(Tanjug, 18.07.2012)

„Insinuacije SNS o mom učešću u promeni suvlasništva u novinskoj kući 'Politika a.d.' su potpuna neistina i nije vredno potrošiti nijednu reč na dalji komentar", rekao je ministar Dušan Petrović Tanjugu.
(Tanjug, NUNS,18. 07. 2012)

Agencija Beta imala je uvid u ugovor u kome se navodi da je od ukupne kupoprodajne cene prodavcu, austrijskoj kompaniji Ost Holding, u vlasništvu WAZ-a, već isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine. U ugovoru je konstatovano da kompanija „Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politika PNM „nije iskoristila svoje pravo preče kupovine". „Politika a.d." je direktno ili indirektno u većinskom državnom vlasništvu. Ugovor o kupoprodaji polovine udela u Politici PNM sklopljen je 29. juna. Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor „East Media Group" u ime kupca i, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc. Zaposleni u Politici i ljudi na čelnim funkcijama izgleda da nisu znali šta se dešava. Direktor Politike, Zefirino Grasi, potvrdio je u današnjem izdanju Politike da je sredinom marta medijski koncern WAZ, inače vlasnik bečke kompanije Ost Holding, ponudio „Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine. Sa preuzimanjem kontrolnog paketa „East Media Group" je dužna da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije u roku od 15 dana od registrovanja promene vlasništva.
(Beta, RTV B92, 18.07.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.