Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 32 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Prema izveštajima o troškovima u kampanji za parlamentarne izbore, najveći deo prikupljenih sredstava dat je na televizijske spotove, saopštio je juče Zlatko Minić, zamenik predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.
(Politika, 26.06.2012)

Zaposleni u TV Čačak juče su započeli štrajk zbog neisplaćenih zarada. Kako je navedeno u saopštenju Štrajkačkog odbora, program je prekinut u 14 časova, a zaposlenima duguju zarade za četiri meseca, od februara do maja ove godine. U saopštenju se kaže da su radnici 14. juna uputili zahtev većinskom vlasniku da isplati zarade, ali pošto nisu zaposleni, odlučili su da stupe u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada.
(Fonet, Press, Večernje novosti - Srbija, Informer, Politika, NUNS, UNS, 26.06.2012, Danas, NUNS, 27.06.2012)

Zaposleni na TV Čačak i dalje su u štrajku, koji su počeli devet dana ranije zbog neisplaćenih zarada i doprinosa za četiri meseca, a vlasnik televizije, čačanski biznismen Zoran Bojović, još im se nije bio obratio. TV Čačak ima ukupno 26 stalno zaposlenih radnika i četiri honorarna saradnika. Firma je osnovana 1999. kao opštinsko javno preduzeće, a privatizovana je 2009. godine. U vlasništvu porodice Bojović je i nedeljnik Čačanski glas i Radio Čačak, koji ne štrajkuju.
(Beta, Pregled UNS, NUNS, 04.07.2012)

ANEM poziva Organizaciju muzičkih autora Srbije (Sokoj) da bez odlaganja napravi novi obračun naknada za korišćenje muzičkih dela, takozvani muzički dinar. Kako se u saopštenju navodi, na adrese radio i TV stanica u Srbiji poslate su profakture sa „astronomskim" obračunom naknada za korišćenje muzičkih dela, po tarifi objavljenoj u Službenom glasniku prošle godine, bez popusta o kojima se poslednjih meseci pregovaralo.
(Beta, 02.07.2012, Tanjug, Blic, Politika, Večernje novosti, UNS, Informer, 03.07.2012)

Televizija Avala nalazi se u ogromnim problemima i postoji mogućnost da ostane bez nacionalne frekvencije, piše list Informer. Činjenice kažu da bi Avala do kraja godine morala da ima najmanje 25 odsto programa u svojoj produkciji, u slučaju da ta televizija želi da ostane nacionalni emiter. A ako ta obaveza ne bude ispunjena, RRA će biti primorana da im oduzme frekvenciju i raspiše javni konkurs za dodelu dozvola za emitovanje programa. S druge strane, zaposleni na Avali su zbog neisplaćenih zarada stupili u štrajku još u decembru 2011. godine.
(Informer, NUNS, UNS, 03.07.2012)

„Na račun naše redakcije uplaćeno je 8.000 dinara (preko 70 evra), kao prilog za plaćanje računa za struju, jer je zbog duga od 63.000 dinara, Elektrodustribucija našem portalu struju isključila na 24 časa, sve dok dug nije bio izmiren. Zanimljivo je da se podrške kroz donaciju nije dosetila druga novinska udruga, NUNS, koja je takođe verbalno, ali snažno pisanim priopćenjem podržala e-novine u njihovoj borbi sa mrakom. Ipak, e-novine ne gube nadu kad je NUNS u pitanju“.
(e-novine, UNS, 23.06.2012)

Privatizacija i državni mediji

Novinari kragujevačkog nedeljnika Svetlost, koji su već godinu dana u štrajku zbog neisplaćenih zarada, ostali su juče i bez sedam kancelarija, koje je Privredni sud prodao za 10,3 miliona dinara za namirenje duga štampariji „Femili pres“. Radnici Svetlosti u otvorenom pismu optužuju Agenciju za privatizaciju da nije imala nikakvu kontrolu nad privatizacijom najstarijeg srpskog nedeljnika, i da je dozvolila da se na imovinu stavi hipoteka, iako privatizacija nije bila okončana, a tadašnji kupac Gvozden Jovanović nije bio i vlasnik imovine Svetlosti, jer nije izmirio sve obaveze prema Agenciji.
(Blic, Danas, 23.06.2012)

Medijska koalicija koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres upozorila je juče na izuzetno loš položaj medija u Srbiji, najteži od 2000. godine i ukazala da je neophodna brža primena medijske strategije. Predsednik ANEM-a, Saša Mirković, rekao je da od nove vlade traže bržu primenu medijske strategije, završetak privatizacije medija, obelodanjivanje nacrta zakona o javnim servisima i javnom informisanju, suzbijanje piraterije i sprovođenje projekta digitalizacije.
(Beta, Fonet, Danas, Politika, NUNS, Dnevnik, Pregled, 28.06.2012)

Na konferenciji pod nazivom „Ko je vlasnik novinarstva u Srbiji”, koja je održana na Fakultetu političkih nauka, predstavljeni su rezultati naučno istraživačkog projekta „Profesija na raskršću – novinarstvo na pragu informacionog društva”, koji je sproveo Centar za medije i medijska istraživanja Fakulteta političkih nauka. Na prvom panelu, na kome se raspravljalo o medijima u javnom vlasništvu, prof. dr Miroljub Radojković je objasnio da „u onim medijima gde je država vlasnik, imate nagomilavanje kadrova, vlasnici i suvlasnici žive lagodno, a broj zaposlenih je ogroman. Samo u javnom servisu zaposleno je preko 1200 ljudi, od kojih samo 450 čine novinari i saradnici, a od toga pola zaposlenih rade razne administrativne poslove, bez kojih bi mediji mogli da posluju“. Prema rečima prof. dr Snježane Milivojević, analiza i klasifikacija medija u privatnom vlasništvu je izvršena na osnovu pet indikatora: tehnološka opremljenost, profesionalni resursi, ekonomski položaj, stepen umreženosti u novinarstvu i odnos prema državi. Istraživanje je pokazalo da su komercijalni mediji dinamičniji i da su se bolje prilagodili digitalnom dobu od državnih medija.
(www.fpn.bg.ac.rs, UNS, 04.07.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.