Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 31 > Ekonomija medija
Poslovanje medija

Prodaja dela poslovnog prostora šumadijske Svetlosti, koji je posle aktiviranja hipoteke, po odluci privrednog suda u Kragujevcu zakazana za 21. jun, u javnosti je protumačena kao početak kraja nedeljnika osnovanog još 1935. godine. Privredni sud je takvu odluku doneo nakon što je štamparija „Femili pres“ kojoj Svetlost duguje 7,2 miliona dinara, aktivirala hipoteku koja obuhvata ukupno 15 kancelarija u toj poslovnoj zgradi.
(Danas, 12.06.2012)

Uvažavajući važnu ulogu nezavisnih medija u Srbiji, Sjedinjene Države su u proteklih petnaest godina pomogle nezavisne srpske medijske organizacije sa više od 40 miliona dolara, kaže Meri Vorlik, ambasador SAD u Beogradu. „Našim programima novinari su snabdeveni opremom, preneta su im znanja i veštine, dobili su sredstva kojima je podržano pružanje verodostojnih i objektivnih informacija građanima Srbije. Takođe podržavamo medije da budu profesionalniji i održiviji na tržištu na kojem konkurencija raste“, dodaje Vorlik.
(Danas, 09.06.2012)

Privatizacija i državni mediji

Čaršijske priče i nikad dokazane sumnje da televizije B92 i Prva imaju istog vlasnika - grčku kompaniju Antena - dodatno su podgrejane prethodnih dana zbog nesvakidašnje saradnje ove dve televizijske kuće prilikom prenosa teniskog turnira Rolan Garos, piše list Informer. Prvih šest kola prenosio je B92, dok su polufinalni i finalni mečevi prikazivani na TV Prva. Ovakav vid saradnje izmeđ u dve konkurentske TV kuće svakako nije uobičajena praksa. Javnost je, podsetimo, i ranije spekulisala da je vlasnička struktura B92 „fingirana“, odnosno da je grčki biznismen Teodor Kirijaku kupio i ovu televiziju. Goran Karadžić iz Republičke radiodifuzne agencije u izjavi za naš list kaže da je RRA i ranije proveravala da li B92 i TV Prva imaju istog vlasnika, što bi bilo u suprotnosti sa zakonom, ali da se iz zvanične dokumentacije ne može pronaći konkretna veza izmeđ u ove dve televizije.
(Informer, 12.06.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.