Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 30 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Ukupni ceh kampanje na malim ekranima, za sve izbore prema podacima Transparency International, dostigao skoro 20 miliona evra. Trećinu sume, odnosno oko 6,8 miliona, potrošila je koalicija koju je predvodio DS, zatim URS (oko 4 miliona), dok je koalicija „Pokrenimo Srbiju" izdvojila oko 2,2 miliona. Prema procenama Transparentnosti, na račune javnih servisa za spotove leglo je ukupno 5,1 milion evra, dok su komercijalne televizije (koje su imale i zakupljene termine) inkasirale oko 14,5 miliona.
(Večernje Novosti, 25.05.2012)

U kampanji za drugi krug predsedničkih za kampanju kandidata koalicije oko DS najviše je potrošeno za oglašavanje na TV Prvoj - više od 300.000, a potom na Pinku gde je plaćeno oko 270.000 evra, piše list Danas. Predizborni marketing naprednjaka, prema nadzoru RRA, nije zabeležen u drugom krugu na televizijama B92, Avala i Hepi. Što se tiče Prvog programa RTS, koalicija „Izbor za bolji život“ uložila je za oglasne poruke najmanje oko 92.000, dok je SNS u istu svrhu uložila oko 34.000 evra.
(Danas, 02.06.2012)

Posle dva meseca od početka rada i prekida štrajka (22.februara 2012.) u koji su ušli zbog neisplaćenih zarada i honorara, zaposleni na televiziji Avala su 04.05.2012. ponovo obustavili realizaciju „živog“ programa. Zaposleni postavljaju i pitanje RRA kako je moguće da televizija sa nacionalnom frekvencijom već tri nedelje ne emituje program iz sopstvene produkcije što je u obavezi po elaboratu za koji je dobijena dozvola.
(TV Avala 24.05.2012, Tanjug, Pregled, Pravda, Blic, 25.05.2012)

Zaposleni TV Avala postavljaju pitanje RRA kako je moguće da televizija sa nacionalnom frekvencijom već tri nedelje ne emituje program iz sopstvene produkcije. Prema elaboratu, za koji je dobijena nacionalna frekvencija 2006. godine, svaka televizija u obavezi da ima najmanje 25 odsto programa sopstvene produkcije. Član Saveta RRA i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Goran Peković, kaže da se struktura programa meri na godišnjem nivou. „Periodična odstupanja u programima se pojavljaju i kod televizijskih stanica koje nisu u problemima“, kaže Peković. U vlasničkoj strukturi Avale, kompanija „Grinberg invest” Austrijanac Johanesa Vernera Kraus, učestvuje sa 48 odsto vlasništva, biznismen Danko Đunić sa 46 odsto, dok Željko Mitrović poseduje 5 odsto vlasništva. Ekonomski institut iz Beograda, vlasnik je 1 odsto akcija televizije.
(Politika, NUNS, UNS, 25.05.2012)

Zaposleni na TV Avala i Pink 15 iz Skoplja protestovali su juče ispred zgrade TV Pink u Beogradu zbog neisplaćenih zarada. Zaposlenima na TV Avala nisu isplaćene četiri, a zaposlenima u televiziji Pink 15 iz Skoplja osam zarada.
(Alo, Dnevnik, Politika, Kurir, 02.06.2012)

Vlasnik TV Pink, Željko Mitrović, izjavio je Politici, povodom protesta zaposlenih u TV Avala i makedonskoj TV Pink 15, da je promenom poslovne politike u Makedoniji odustao od zemaljskog emitovanja programa i tamošnjem tržištu ponudio četiri kablovska kanala. „Zato su zaposleni u TV Pink 15 ostali bez posla, oni moraju da shvate da ta kompanija više ne postoji, pa bi im bolje bilo da potraže nove poslove", kaže Mitrović. S druge strane, Mitrović je zaposlenima na TV Avala poručio da odgovore na sva pitanja dobiju od većinskih akcionara.
(mondo.rs, NUNS, 02.06.2012)

Beogradski nedeljnik Ekonomist prestao je redovno da izlazi, a redakcija je stupila u štrajk, jer poslodavac radnicima duguje šest zarada i ne plaća poreze i doprinose, saopštila je juče redakcija Ekonomista. U saopštenju se ističe da je zvanični vlasnik Ekonomist medija grupe Medija internacional grupa, sa sedištem u SAD, ali da je stvarni vlasnik bivši potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić.
(Beta, 01.06.2012, Danas, Alo, Press, Politika, Informer, 02.06.2012, Alo!, Zaposleni Ekonom:east Media Group, UNS, 04.06.2012)

Od Božidara Đelića, funkcionera Demokratske stranke, zatražili smo odgovor na pitanja da li ima udeo u vlasništvu Ekonomista. „Od ulaska u vladu pre pet godina, nisam vlasnik ni suvlasnik, niti imam bilo kakav finansijski interes u bilo kojoj firmi u Srbiji“, rekao je Đelić za Politiku.
(Politika, UNS, NUNS, 06.06.2012)

Redakcija Pravde je ugašena i danas je izašao poslednji broj tog dnevnika. Osnivač lista je preduzeće za novinsko-izdavačku delatnost Pravda pres, registrovano u Beogradu 2006. godine. Suvlasnici Pravde su Nemanja Stefanović sa udelom od 48 odsto, Jugoslav Petković je vlasnik 47 odsto kapitala, a Nikola Petrović pet odsto.
(Beta, 01.06.2012, Alo, Press, Večernje novosti, Politka, 02.06.2012)

Predstavnici zaposlenih na TV Avala, listova Pravda, Ekonomist i Sindikata novinara Srbije predaće sutra zahtev da ih primi predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.
(Tanjug, NUNS, 06.06.2012)

Posete medijima

Poseta nacionalnim medijima koju je UNS organizovao za sedamanestoro studenata novinarstva iz Niša u četvrtak, 31. maja, počela je obilaskom redakcija Ringier Axel Springera, gde radi integrisana redakcija Blica, 24 sata i lista Alo!. Studenti su prošli i kroz odeljke u kojima se nalaze redakcije Blic žene, Pulsa, Auto Bilda i NIN-a. U UNS-u je studentima iz Niša predavanje o spoljnopolitičkom novinarstvu održala predsednica Ljiljana Smajlović. Kroz RTV B92 studente je vodio Saša Mirković, jedan od osnivača ove kuće.
(UNS, 05.06.2012)

Privatizacija i državni mediji

„Štampa sistem" ne odustaje od kupovine „Future plus", iako smo povukli ranije datu prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije. Razlozi su proceduralne prirode, kaže generalni direktor „Štampa sistema". U kombinaciji sa novim vizuelnim identitetom, „Štampini" kiosci će postati prepoznatljiva mesta za kupovinu, sa modernizovanom uslugom, najavljuju u „Futuri“.
(Novosti, E-Kapija, 29.05.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.