Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 27 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Kompanija Centroproizvod odlučila je da svoje znanje, energiju i investicije usmeri u novu oblast - unapređenje poslovanja maloprodajnog kanala kioska čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje stabilnog poslovnog sistema i očuvanje 4.300 radnih mesta.
(ASMEDI, ABC Newsletter, 17.04.2012)

Nadzorni odbor Kompanije Novosti saopštio je 23. aprila da je kompanija prezadužena. U saopštenju Nadzornog odbora, koje je potpisala predsednica Dragana Simić, dalje se kaže da su obaveze Večernjih novosti prevazišle vrednost kompanije, što znači da se iz imovine više ne mogu namiriti dugovanja. Čak devedeset sedam posto dugovanja kompanije predstavljaju kratkoročne obaveze, čija plaćanja dospevaju u roku od jedne godine. Ukupan gubitak Novosti krajem prošle godine iznosio je 1.003.641.000 dinara, odnosno 76% ukupne imovine kompanije. Izveštaj Nadzornog odbora i usvajanje finansijskog izveštaja za 2011. godinu naći će se, uz predloge odluka o razrešenju članova Upravnog i Nadzornog odbora, na dnevnom redu Redovne skupštine akcionara, koja je zakazana za 25. maj.
(NIP Komanija Novosti A.D, UNS, NUNS, NDNV, E-novine, 25.04.2012)

Privatizacija i državni mediji

Lokalni mediji u Pirotu za prvo polugodište dobiće iz budžeta 11,1 milion dinara. TV Pi kanal je dobila tri miliona, JP Radio Pirot koji nije privatizovan 2,1 milion, Plus radio 1,5 miliona, nedeljnik Sloboda takođe 1,5 miliona dinara. Regionalnoj TV Pirot odobrena su tri miliona dinara.
(Blic, UNS, 16.04.2012)

Subotička Komisija za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja podelila je oko 16,5 miliona dinara lokalnim štampanim i elektronskim medijima, kako js rečeno na osnovu konkursa, ali sudeći po iznosima neki mediji su bolje prošli nego da su dobili premiju na lutriji, piše list Danas.
(Danas, UNS, NUNS, 19.04.2012, Pravda - Srbija, 20.04.2012)

Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu sa 323.000 dinara finansiraće projekat nedeljnika Vranjske. Privatna radio-stanica Ema iz Bujanovca dobila je 256.000.
(Blic, 20.04.2012)

Nemačka medijska kuća VAC ponudila je Politici AD svoj udeo u zajedničkom preduzeću „Politika novine i magazini“, potvrdila je predsednica Upravnog odbora Politike AD, Sonja Liht. Prema njenim rečima, VAC za 50 odsto udela u „Politici novine i magazini“ traži 4,7 miliona evra plus ispunjavanje još nekih finansijskih obaveza. Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, podseća da je generalni stav tog udruženja da bi država trebalo da se povuče iz medija, a ne da zauzima još više mesta u medijskom prostoru. Prvih deset pojedinačno najvećih vlasnika Politike AD su: Republika Srbija (31,06 odsto), Akcionarski fond RS (21,45 odsto), Elektroprivreda Srbije (12,12 odsto), PIO fond RS ( 4,32 odsto), Komercijalna banka (2,6 odsto), Dipos doo (2,42 odsto), AIK banka (1,82 odsto) i Elektrodistribucija Beograd (1,42 odsto).
(Danas, UNS, NUNS, 11.04.2012)

Vlada Srbije nije dobila ponudu nemačke kompanije VAZ za otkup njenog udela u „Politici novine i magazini", rekao je premijer Mirko Cvetković. „Upravni odbor „Politike AD", u kojoj je država većinski vlasnik, ne može većinskom vlasniku da prosledi ponudu za otkup, nego bi trebalo da nas obavesti šta oni u vezi sa tom ponudom predlažu“, kaže Cvetković.
(Danas, E kapija, NUNS, 12.04.2012)

Nemački koncern VAC još nije dostavio dopunu ponude za prodaju udela u „Politici", rekao je juče zastupnik državnog kapitala u tom beogradskom listu, Jovan Simić.
(BETA, Pravda, UNS, Danas, NUNS,18.04.2012)

Sindikat novinara Srbije zatražio je danas da se kupoprodaja udela nemačkog VAC-a u „Politici NM" obavi transparentno i da novi suvlasnik učini sve da „Politika" povrati ugled koji je nekad imala.
(Beta, NUNS, 18.04.2012, Danas, UNS, Pregled, 19.04.2012)

Dvadeset šest lokalnih medija u Vojvodini je na aukcijama prodato za 19.000 do 191 milion dinara. Kupci često nisu imali veze sa medijskom delatnošću, pa je Agencija za privatizaciju sa vlasnicima raskinula ugovore. Mnogi kao uspešnu pominju privatizaciju Radio Srbobrana, jer su radio kupili novinari. Pošto se pokazalo da su privatizacije loše izvedene, na inisistiranje pokrajinske Vlade, od 60 lokalnih radio i televizijskih stanica u Vojvodini iz privatizacije je izuzeto 30 koje emituju programe na jezicima nacionalnih manjina. U ostalim medijskim kućama privatizacija je privremeno zaustavljena. Ana Tomanova-Makanova, potpredsednica Vlade zadužena za informisanje, predlagač je odluke da se privatizacije zaustave. Vlada Vojvodine je sa republičkim resornim ministarstvom donela odluku da se zaustavi privatizacija u radiodifuznim preduzećima u kojima nije obavljena. „Tako su spaseni Radio Novi Bečej, Bela Crkva, Kikinda, Subotica, Stara Pazova. Tome bi trebalo dodati RTV Inđiju, RTV Pančevo“, objašnjava Tomanova. Agencija za privatizaciju prihvatila je ovu odluku i predlog da se prilikom buduće privatizacije lokalnih medija primeni kombinovani metod. „Po tom modelu opštine bi kao prethodni osnivači imale pravo na 30 odsto vlasništva, 30 odsto ostalo bi u rukama zaposlenih, a 40 odsto bi išlo na privatizaciju“, kaže Makanova.
(Blic - Vojvodina, UNS, 11.04.2012)

Željko Mitrović, vlasnik Pinka,ovih dana intenzivno pregovara sa ljudima koje bi voleo da vidi kao partnere svoje komanije. U pitanju su holivudski producenti koje predvodi slavni Mark Kanton, čovek koji je stajao na čelu velikih komanija kao što su „Worner Bros” i Sonijev „Columbija Tristar Motion Pictures”.
(Blic, NUNS, UNS, 18.04.2012)

Agencija za privatizaciju je posle raskida ugovora o privatizaciji za zastupnika državnog kapitala u regionalnoj TV Pirot imenovala Zorana Savića iz Niša. Savić je zastupnik kapitala i u firmi „Računari impeks” u Nišu.
(Blic, 22.04.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.