Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 22 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Zaposleni na TV Avali štrajkuju već 50 dana i utisak je da su svi ostali, osim njih samih, prilično zadovoljni, piše list Politika. Nezavisna tela, RRA i Ratel su naplatili dugovanja, vlasnici su u poslednji čas, 31. januara, isplatili jednu i po platu, istovremeno trljajući ruke, jer se program bez vesti uživo, emituje sa reklamnim blokom. Samo se stotinjak novinara, snimatelja i ostalih trudbenika stanice sa nacionalnom frekvencijom i dalje oseća izigrano.
(Politika, UNS, NUNS, 09.02.2012)

Na konferenciji za novinare povodom štrajka zaposlenih na televiziji Avala zbog neisplaćenih zarada, predsednica UNS-a i predsednik NUNS-a istakli su da tužilac i finansijska policija moraju da uđu u Avalu i istraže šta se tamo dešavalo. Predstavnici novinarskih udruženja su istakli i da su nezadovoljni ponašanjem RRA prema televiziji Avala. Bivši glavni i odgovorni urednik televizije Avala, Robert Nemeček, koji je bio na toj funkciji pre oko dve godine, kazao je da je tada dug te televizije bio oko četiri miliona evra, a da se sad pominje dug od 30 miliona evra. „Za RRA je ova priča praktično završna, a Ministarstvo kulture i informisanja se ne oglašava, odnosno prebacuje na RRA", rekao je predstavnik zaposlenih na ovoj televiziji.
(RTV online, B92, NUNS, UNS, 14.02.2012)

Željko Mitrović optužio je Roberta Nemečeka da mu se sveti zato što ga je sprečio da „krade i zloupotrebljava službeni položaj u TV Avala”. Prvi čovek Pinka i suvlasnik Avale kaže da „Robertu Nemečeku sledi samo krivična prijava sa naše strane za klevetu i zloupotrebu službenog položaja, kao i kupovinu licenci bez odluke upravnog odbora“.
(Telegraf online, UNS, 14.02.2012)

UNS je upozorio da će nove, više tarife SOKOJ za autorska prava, ugroziti opstanak velikog broja elektronskih medija. UNS je u saopštenju naveo da je rešenjem Upravnog suda o odbacivanju žalbe ANEM, kojom je zatraženo preispitivanje i poništenje mišljenja Komisije za autorska i srodna prava, potvrđeno višestruko poskupljenje naknada SOKOJ za emitere.
(Kurir, Dnevnik, 01.02.2012)

Najslušanije vojvođanske stanice poput Radio Dunava iz Apatina, Radio AS, Radija 021, Radio Sajma i lokalne i regionalne stanice poput Radio Bečeja i Radio Srbobrana, odlučne su da se bore za opstanak, pa će na svim stanicama krenuti spot koji će biti poziv nadležnima da stanu na put samovolji SOKOJ-a. Za sedam dana u Novom Sadu će biti održan skup svih vojvođanskih stanica, na kojem treba da bude dogovoren protest lokalnih i regionalnih emitera Srbije pred zgradom SOKOJ-a. Pre toga će biti održana konferencija za novinare sa koje će biti upućeno pismo Vladi Srbije i svim nadležnim ministarstvima.
(UNS, 01.02.2012)

Primena nove tarife SOKOJ-a, koju je odobrila Komisija za autorska i srodna prava, mogla bi da uzrokuje gašenje lokalnih radio i televizijskih stanica, saopštio je Poslovno udruženje asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“. Po oceni „Lokal presa“, Komisija za autorska i srodna prava bitno je oštetila emitere, prihvatajući predlog SOKOJ-a za uvođenje tarifnika, koji pored naplate naknade u procentualnim rasponima od 2,5 do 4,5 odsto od bruto prihoda, predviđa i uvođenje takozvane minimalne naknade za emitere.
(Lokal press, Tanjug, Pregled, NUNS, 03.02.2012)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podržalo je radio i televizijske stanice koje protestuju zbog novog sistema naknade SOKOJ-u, koji je dosadašnje obaveze ili minimalnu naknadu uvećao od 300 do 700 odsto.
(Blic - Vojvodina, Pravda, 04.02.2012)

Elektronski mediji u Subotici najavili su da će zbog naknade za autorska prava, koje je SOKOJ povećao tri do sedam puta, ovih dana uputiti protestno pismo komisiji Vlade Srbije koja je odobrila novi cenovnik.
(Večernje Novosti, Danas, 04.02.2012)

ANEM i SOKOJ obnoviće pregovore o visini tarife naknade za ostvarivanje autorskih prava, saopšteno je iz ANEM-a.
(e-kapija, 07.02.2012)

Pred Osnovnim sudom u Čačku vodi se postupak utvrđivanja verodostojnosti dokumenata, na osnovu kojih RTS prinudnim putem pokušava da naplati TV pretplatu od 300 Čačana koji imaju dugovanja po ovom osnovu. Pravnici naglašavaju da građani nemaju razloga za brigu, pošto bi eventualna presuda suda u korist RTS-a bila lako oboriva, jer je, kako navode, jasno da su ova potraživanja zastarela.
(Blic - Srbija, 01.02.2012)

Vršilac dužnosti direktora Mađar so-a, Đeze Bordaš, predočio je da je ovo preduzeće, koje je do pre dve godine imalo gubitke, prošlu godinu zaključilo sa oko 11 miliona dinara dobiti. Nacionalni savet Mađara će, kao što je poznato, obnoviti upravne odbore u ustanovama u kojima ima osnivačku ulogu.
(Magyar szo, NDNV, 15.02.2012)

Nakon što su trojica bivših snimatelja i montažera, na osnovu presuda za neisplaćene zarade, zaplenila ostatak postojeće opreme, Televizija Valjevo je definitivno ostala bez signala i u kablovskim mrežama. Lokalnoj televiziji, kojoj je poništena privatizacija u martu prošle godine, sledi stečaj koji je aktivan od 24. februara. U ovom trenutku u Valjevu postoji samo jedna legalna televizija - Regionalna VTV, dok program u kablu emituju Marš i Link, a u etru i TV Cronik.
(Blic – Srbija, NUNS, UNS, Pregled, Politika, 14.02.2012)

Privatizacija i državni mediji


Zaposleni u kragujevačkom nedeljniku „Svetlost“ zamrzli su štrajk koji je počeo pre godinu dana zbog neisplaćenih zarada, honorara i doprinosa. Predsednik sindikata novinara „Svetlosti“, Srđa Rihterović, rekao je da su zaposleni zamrzli štrajk u znak dobre volje i uz očekivanje da će problemi u medijskoj kući početi da se rešavaju, nakon raskida loše privatizacije. „Posle raskida ugovora o privatizaciji u novembru prošle godine, u 'Svetlosti' je postavljen zastupnik državnog kapitala sredinom januara koji ima zadatak da napravi analizu materijalnog i finansijskog stanja i Agenciji za privatizaciju predloži mere za izlazak iz krize“.
(Beta, Pregled, Pravda, UNS, 10.02.2012)

Medijska grupa WAZ vodi razgovore s raznim zainteresovanim stranama radi prodaje vlasničkih udela u Srbiji, izjavio je Paul Binder, direktor zadužen za korporativne komunikacije. „Naša odluka da napustimo srpsko tržište je konačna i u našoj strategiji nema promena“. Medijska grupa WAZ ima vlasničke udele u tri dnevna lista u Srbiji - Politici, Večernjim novostima i Dnevniku iz Novog Sada. Ova medijska grupa je početkom godine prodala tri svoja lista u Makedoniji, prodati su i neki od većih listova koje je ova korporacija posedovala u Rumuniji i Bugarskoj.
(Blic, e-kapija, Danas, NUNS, UNS, NDNV, 13.02.2012)

Slovenački list „Finance" saznaje da je Marko Jaklič, direktor Lekarna Ljubljana, koje su u vlasništvu grada Ljubljane, polovinu beogradskog Radija Index kupio zajedno sa Francom Henigmanom, bivšim članom uprave slovenačkog državnog osiguravajućeg zavoda Vzajemna. Vlasnik Radija Indeks, Slovenac Leo Oblak, kaže da se trudi da ubedi Marka Jakliča da preuzme vođenje Radija Indeks.
(B92, NUNS, 02.02.2012, Alo!, 03.02.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.