Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 21 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

U komentaru lista danas navodi se: Internetom kruži „jeretički“ poziv građanima da narednih dana od poštara ne primaju koverte koje je poslao sud, jer se u njima nalazi tužba za neplaćanje TV pretplate. „Ta potraživanja su zastarela ali i nezakonita, i zato ne nasedajte na tu prevaru, jer ako primite kovertu, ušli ste sa njima u postupak prinudne naplate“, stoji u cirkularnom pismu. O istoj temi govorio je i predsednik Mađarskog građanskog saveza Laslo Rac Sabo i izneo podatak da 55% građana Vojvodine plaća TV pretplatu, dok u centralnoj Srbiji tu obavezu poštuje manje od 20% građana. Zato ova stranka zahteva da Skupština Srbije promeni zakonsku obavezu plaćanja TV pretplate. A povodom toga Mađarski građanski savez se obratio i Ustavnom sudu Srbije za procenu ustavnosti propisane obaveze o TV pretplati, ali do sada nije dobio odgovor.
(Danas, 19.01.2012, Večernje Novosti, NUNS, 20.01.2012)

Na teritoriji cele Srbije RTV pretplatu u proseku plaća 41% domaćinstava. Najurednije platiše žive na području glavnog grada i u Vojvodini, gde se stepen naplate tokom 2011. godine kretao u rasponu od 57 do 75 odsto. S druge strane, najlošiji rezultati naplate evidentni su na području kraljevačkog regiona, sa prosečnim stepenom naplate od 18 odsto, i na jugu Srbije, gde je taj rezultat za još tri odsto manji. Kako tvrde nadležni, pretplata učestvuje u prihodima RTS-a, u naplaćenoj realizaciji, sa 60 odsto.
(Politika, NUNS, 20.01.2012)

Radiodifuzna ustanova RTS predala je Osnovnom sudu u Čačku predloge da se dozvole izvršenja protiv 300 dužnika iz ovog grada koji nisu plaćali televizijsku pretplatu. Tužbe protiv dužnika za rtv pretplatu su podnete još samo na području Valjeva i Beograda.
(Pregled, 25.01.2012, Politika, Večernje Novosti - Srbija, NUNS, 30.01.2012)

Pred Osnovnim sudom u Čačku vodi se postupak utvrđivanja verodostojnosti dokumenata, na osnovu kojih RTS prinudnim putem pokušava da naplati TV pretplatu od 300 Čačana koji imaju dugovanja po ovom osnovu.
(Blic - Srbija, 01.02.2012)

Deo imovine Televizije Valjevo Plus ponovo će biti na „dobošu“ 23. januara, kada je zakazana nova prodaja po izvršnim presudama koje su zbog neisplaćenih zarada još od marta 2010. godine dobili bivši radnici. Televiziju je tužilo 11 radnika, račun je blokiran na 2,4 miliona dinara, dugovi su bar tri puta veći, poslednje vesti su pročitane 20. januara prošle godine, a odnedavno se TV Valjevo Plus, zbog zaplene dela opreme, više se ne vidi ni u kablovskom sistemu.
(Blic - Srbija, 21.01.2012, Pregled, NUNS, 23.01.2012)

TV stanice su prethodnih godina kršile zakon kada su partijama pred izbore iznajmljivale termine u trajanju i od sat vremena. Zakon o oglašavanju jasno predviđa da EPP blok može da traje najduže 12 minuta na privatnim televizijama i šest na RTS i RTV. Prema podacima agencije „AGB Nilsen“, građani Srbije su u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2008. bili prinuđeni da gledaju iznajmljene termine u trajanju od čak deset dana, a pred poslednje predsedničke, ukupno tri dana i 10 sati. RRA je televizijskim stanicama dozvoljavala 120 minuta dnevno iznajmljenih termina za parlamentarne izbora, a za predsedničke 90.
(Blic, 23.01.2012, Večernje Novosti, Dnevnik, NUNS, 27.01.2012)

Dopisništvo Radio-televizije Srbije u Požarevcu u petak je zamalo ostalo bez struje zbog neplaćenih računa od 500.000 dinara. Na iznenađenje novinara i snimatelja, u trenutku dok su u Beograd slali najnovije priloge, pojavili su se električari i saopštili da će im isključiti struju. Rukovodstvo RTS je obećalo da će početkom naredne nedelje uplatiti ceo dug.
(Večernje Novosti - Srbija, NUNS, 23.01.2012)

Da li će novinari „Subotičkih novina“ morati da potraže novi krov nad glavom? Od 31. oktobra 2011. godine Findomestik banka ima pravo hipotekarne prodaje redakcijskog prostora „Subotičkih novina“ od oko 400 kvadratnih metara. Kako se nezvanično može čuti, banka traži kupca za ovu nekretninu. Na imovinu koja je u vlasništvu „Subotičkih novina“ od 2010. godine u više navrata je stavljana hipoteka. Tako su trenutno nad zgradom u kojoj se više od 60 godina nalazi sedište „Subotičkih novina“ ubeležene tri hipoteke - Findomestik banke, Erste banke i Unikredit banke.
(Politika, NUNS, 23.01.2012)

Opštinski odbor Demokratske stranke u Apatinu, u okviru predizbornih aktivnosti, razmatrao je na koji način izveštavaju lokalni mediji, TV Apatin i „Novi glas komune”, o aktivnostima ove stranke. Rad tih lokalnih medija, koji se finansira najvećim delom iz budžetskih sredstava, ocenjen je kao krajnje nezadovoljavajući i nekorektan. Zbog navedenog, DS će zahtevati od nadležnih opštinskih organa da se prekine finansiranje ovih glasila.
(Blic - Vojvodina, 04.01.2012, Dnevnik, 19.01.2012)

Po nalogu Žičke eparhije, koja je 2004. godine osnovala RTV „Logos“ u Trsteniku, isključeni su predajnici radija i televizije. Predajnici će biti vraćeni RRA, a 21 bivši radnik TV „Logos“ primaće naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Neposredno pred Novu godinu radnicima su isplaćene sve zaostale plate i uplaćeni doprinosi za prethodnih šest godina.
(Blic - Srbija, 11.01.2012)

Manjinski akcionari AD za grafičke usluge „Jedinstvo“ u Novom Pazaru od tužilaštava, policije, poreske uprave, nadležnih inspekcija, Privrednog suda u Kraljevu, RRA, RATEL-a, nadležnih ministarstva, novinarskih udruženja i OEBS-a, traže da im se pomogne da dobiju zaostale plate i akcije. Autori otvorenog pisma zahtevaju i da se ispita kako je moguće da je osnivač TV Jedinstvo izbrisan iz registra, a da se program i dalje emituje, sa kojih računa i kojim sredstvima se izmiruju obaveze prema RRA i RATEL.
(Danas, UNS, NUNS, 18.01.2012)

Na televiziji Avala je došlo do radikalizacije protesta, a direktor produkcije Mane Šijan upao je u prostorije režije i pokušao da spreči emitovanje programa. Šijan je pozvao policiju kako bi iz zgrade televizije izbacio novinare koji štrajkuju. Dva policijska inspektora su došla u prostorije Avale, na poziv Šijana. Oni su utvrdili da slučaj nije u njihovoj nadležnosti, pošto se radi o zakonskom štrajku koji ne mogu da spreče.
(Radio B92, 06.01.2012)

Zaposleni na televiziji Avala, koji tri sedmice štrajkuju zbog neisplaćenih plata, obratili su se za pomoć predsedniku i premijeru, Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću, otvorenim pismom zaposlenih u televiziji Avala, koje je potpisala predsednica Sindikata novinara Srbije, Dragana Čabarkapa.
(Press, Politika, 24 sata, Pravda, NUNS, UNS, 09.01.2012)

NUNS smatra da je jedan od osnovnih preduslova okončanja štrajka u TV Avala utvrđivanje stvarnih vlasnika ove medijske kuće. NUNS, uz podršku zahtevima štrajkača, poziva nadležne organe da što pre ispitaju vlasničku strukturu u TV Avala.
(NUNS, Pregled,09. 01.2012, Dnevnik, 10.01.2012)

Štrajkački odbor Televizije Avala informisao je članove Saveta RRA i Ratela o stanju na toj televiziji i razlozima zbog kojih je 22. decembra započet štrajk, ocenivši sastanak „veoma konstruktivnim". Obe agencije najavile su da će „preduzeti mere iz svojih nadležnosti".
(24 sata, 11.01.2012)

Jedina mera koju RRA može da preduzme, u vezi sa situacijom na TV Avala, gde zaposleni štrajkuju više od dvadeset dana, jeste oduzimanje dozvole za emitovanje. Međutim, prema rečima člana Saveta RRA, Gorana Pekovića, agencija ne želi da se to desi i tražiće se druga rešenja za televiziju koja ima dozvolu za emitovanje na teritoriji cele zemlje, a čiji je račun trenutno u blokadi.
(Politika, Danas, Dnevnik, 11.01.2012)

Vlasnici TV Avala obećali su na sastanku sa predstavnicima RRA da će tokom današnjeg dana uplatiti zaostale doprinose zaposlenima na ovoj televiziji, kao i da će biti isplaćena jedna i po zarada do 1. februara i još dve do 1. marta ove godine. Vlasnici TV Avala istakli su i da je prihvaćen zahtev Bojane Lekić da joj se ne produži ugovor, pa je za novog glavnog i odgovornog urednika imenovan Dušan Pančić. Predsednik Saveta RRA, vladika Porfirije, rekao je da je program TV Avala u poslednje tri sedmice potpuno odstupio od onog za šta im je izdata dozvola za emitovanje i da ukoliko se ovako nastavi „nema drugog rešenja nego da se televiziji oduzme dozvola“.
(Danas, 12.01.2012)

Najgori mogući scenario da TV Avala izgubi dozvolu za emitovanje izbeći će se, jer su vlasnici televizije Johanes Verner Kraus iz „Grinberg investa”, Danko Đunić, Željko Mitrović i Dragan Šagovnović iz Ekonomskog instituta, na sastanku s predstavnicima RRA dali čvrsta uverenja da će u naredna dva meseca rešiti sve probleme. Ovo je novinarima izjavio vladika jegarski Porfirije, predsednik Saveta RRA, posle jednoipočasovnog sastanka sa svim vlasnicima TV Avala.
(Politika, Press, 12.01.2012)

Zaposleni u TV Avala obavestili su predstavnike misije OEBS o štrajku u ovoj medijskoj kući.
(24 sata, Tanjug, Pravda, Danas, 12.01.2012)

Zaposleni na Televiziji Avala odbacili su ponudu koju su, kako navode, putem medija dobili od vlasnika te medijske kuće i najavili da će nastaviti štrajk.
(b92.net, UNS, 12. 01.2012, Press, 24 sata, Pravda, Politika, Dnevnik, Blic, Pregled, Danas,UNS, 13.01.2012)

Zaposleni na televiziji Avala saopštili su da im vlasnici televizije nisu uplatili nijedan dinar od pet i po plata, odnosno šest honorara koje duguju, kao i da je jedan od vlasnika, Željko Mitrović, na sastanku u ponedeljak saopštio da nema novca i da je neizvesno kada će ga biti.
(Press, Politika, NUNS, b92.net, UNS, Dnevnik, 18.01.2012)

Vlasnici televizije Avala, čiji su zaposleni u štrajku mesec dana zbog neisplaćenih zarada, pregovaraju sa jednom velikom svetskom kompanijom o prodaji kontrolnog paketa ovog nacionalnog emitera. Ukoliko dođe do prodaje ove televizije, vlasnici su dužni da o tome prethodno obaveste RRA, koja mora da odobri promenu vlasništva. Direktor Inspektorata za rad, Predrag Peruničić, kaže za Danas da je inspektor rada doneo rešenje kojim je poslodavcu u TV Avala naložio da u roku od osam dana zaposlenima isplati neisplaćene zarade za mesece jul, avgust, septembar, oktobar i novembar 2011. Prema njegovim rečima, ukoliko poslodavac ne isplati zarade zaposlenima u rokovima koji su navedeni u rešenju, inspektor će protiv njega podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
(Danas, 21.01.2012)

UNS je pokrenuo akciju solidarnosti sa zaposlenima i honorarnim saradnicima Televizije Avala koji 34 dana štrajkuju zato što im poslodavac duguje pet i po plata, odnosno šest honorara. Akciji se prvi odazvao Nezavisni strukovni sindikat RTV i Filmskih radnika Srbije, izdvojivši 50.000 dinara.
(24 sata, Danas, 25.01.2012)

Udruženje emitera zapadne Srbije, koje okuplja 17 radio i televizijskih stanica, zatražilo je od RRA odlaganje plaćanja zakupa frekvencija do zatvaranja piratskih stanica i najavilo tužbu protiv te agencije. Vlasnik šabačke RTV AS, Marinko Urošević, naveo je da su među najpoznatijim emiterima bez dozvola Radio Balkan, Radio Narodni, Radio Raka Ešinger, Radio Link, Radio Kosmos i Radio Zavičaj. Bivši član RRA, Velja Milošević, naglasio je da agencija raspolaže uređajima kojima je moguće lako odrediti položaj nelegalnih emitera, ali da te uređaje nikada nije koristila. „U zakonu jasno piše da je i policija dužna da asistira kod zatvaranja nelegalnih radio i televizijskih stanica, ali takvih je slučajeva bilo par. Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Miloš Rajković izjavio je da ta agencija zatvara piratske stanice i nije želeo da komentariše tužbu koju je Udruženje emitera zapadne Srbije najavilo protiv agencije.
(Beta, Pregled, Danas, Press, Pravda - Srbija, Politika, NUNS, 25.01.2012, Večernje Novosti - Srbija, 26.01.2012)

RRA je pokrenula postupak za oduzimanje nacionalne frekvencije Televiziji Avala zbog kašnjenja u plaćanju obavezne naknade za emitovanje programa, saznaje „Blic” u ovoj agenciji.
(Beta, Fonet, Blic, NUNS, 26.01.2012, Beta, Danas, Alo!, Press, Politika, Pravda, Pregled, 27.01.2012)

Zaposleni na Televiziji Avala nastavili su štrajk zbog neisplaćenih plata, rekao je predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović, i dodao da je i dalje nejasno ko i odakle pravi i pušta program te televizije. Na poziv zaposlenih, na televiziji je u petak bila i Inspekcija rada, „koja nije uspela da utvrdi ko emituje program".
(24 sata, Politika, 31.01.2012)

Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze fakturisalo je u 2011. godini televiziji Avala 68 miliona dinara za pružene usluge. Ova televizija im nije platila ni dinar. Zbog toga je i tužena.
(Politika, 31.01.2012, NUNS Newsletter, 01.02.2012)

Zaposleni na TV Avala, kojima je isplaćena jedna i po plata i jedan zaostali honorar, nastavljaju štrajk, a Savet RRA očekuje da program te televizije bude što pre usklađen sa obavezama koje je emiter preuzeo prilikom dobijanja dozvole.
(Dnevnik, NUNS, 01.02.2012)

Zaposleni TV Avala, koji već više od 40 dana štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, imali su sastanak sa direktorom televizije Dušanom Pančićem, koji im je zatražio da mu ponovo predaju zahteve za normalizaciju rada, kaže za Danas Nikola Vukomanović, predsednik štrajkačkog odbora, i dodaje da su zaposleni ponovili da neće nastaviti sa radom dok im se ne isplati najmanje tri zarade.
(Danas, NUNS, 01.02.2012)

UNS upozorava da menadžment TV Avale krši Zakon o štrajku time što sprečava radnike koji štrajkuju da uđu u zgradu televizije. UNS poziva Ministarstvo rada da javno saopšti svoj stav o sprečavanju ulaska štrajkača u TV Avalu.
(UNS, NUNS, 27.01.2012)

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, negirao je najnovije ocene Državne revizorske institucije da je grad prilikom saradnje sa medijima više puta prekršio Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu. Na pitanje „da li je ugovor o poslovnoj saradnji sa Infobiroom, koji se godinama dovodi u vezu sa DS-om, zaključen na osnovu bilo kakvog zvaničnog ili nezvaničnog uputstva da se to čini?“, stigao je odgovor da je „grad sklopio ugovor sa Infobiroom, jer predstavnici nacionalnih medija u Nišu, odnosno dopisništava, i sami kažu da teško uspevaju da isprate sve događaje, namera je bila da na ovaj jednostavan način dešavanja u Nišu budu dostupna svima“.
(Danas, NUNS, 16.01.2012)

Odšteta koju je Danas platio (942.000 dinara) na osnovu solidarne odgovornosti zbog tekstova objavljenih u tri dnevna lista, ni posle više od osam meseci nije naplaćena zbog toga što su izdavačima ovih listova računi u blokadi. Pravnici kao jedinu opciju navode pokretanje stečajnog postupka pravnih lica koja su izdavala Glas javnosti i Kurir.
(Danas, UNS, NUNS, 09.01.2012)

Nakon usvajanja Zakona o kinematografiji, Predrag Marković, ministar kulture i informisanja uverava da je „posle 20 godina ova oblast sistemski uređena. Dobro je da su novinarska udruženja reagovala preventivno. To je njihov posao. Ispostavilo se da Zakon ne predviđa nikakve nove namete ni za medije, ni za građane. Naprotiv, pribegli smo rešenju koje štiti elektronske medije“, smatra Marković.
(Večernje Novosti, 12.01.2012)

Na osnovu opštinske odluke, SO Pirot raspisala je konkurs o raspodeli 22,5 miliona dinara lokalnim elektronskim i štampanim medijima.
(Večernje novosti – Srbija, NUNS, 18.01.2012, Press, 19.01.2012)

ANEM je uputio 30. decembra 2011. dopis u kome poziva RRA da na osnovu svojih ovlašćenja donese akt kojim će nedovoljno precizne odredbe Zakona o oglašavanju, a odnose se na oglašavanje i sponzorstvo na televiziji i radiju, biti jasnije definisane.
(UNS, 13.01.2012)

U periodu od 10. do 29. februara 2012. godine Medija centar odobrava popust od 10% na organizaciju konferencija za novinara (u sve tri sale).
(MC, 25.01.2012)

NUNS je upozorio da je zbog višestruko povećavanih tarifa SOKOJ-a ugrožen opstanak lokalnih medija. U saopštenju dostavljenom medijima ta organizacija izražava nezadovoljstvo rešenjem Upravnog suda kojim je odbačena tužba ANEM-a protiv Komisije za autorska i srodna prava.
(BETA, Alo!, Pregled, Pravda, NUNS, 31.01.2012)

Srpska preduzeća, pre svega izvozno orijentisana, imaće u prvom tromesečju ove godine na raspolaganju 250 miliona evra povoljnih kredita iz Apeks zajma Evropske investicione banke, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, Goran Radosavljević. Tih 250 miliona evra povoljnih kredita biće „upumpano“ u srpsku privredu, pre svega u izvozno orijentisana preduzeća, a zatim i kao podrška auto-komponentašima, kao budućoj izvoznoj grani industrije, i 30 miliona evra kao podrška medijskom sektoru u periodu krize.
(Večernje Novosti, 26.01.2012)

U postupku revizije poslovanja Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Ministarstva unutrašnjih poslova, Državna revizorska institucija otkrila je da je državnim novcem plaćano objavljivanje tekstova preduzeću Ringier u čijem sastavu posluju dnevne novine Blic i Alo!. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je sa izdavačkim privrednim društvom Ringier sklopilo ugovor za istraživanja, za šta inače ovo preduzeće nije registrovano. U Ministarstvu unutrašnjih poslova, revizori su otkrili da je najveći iznos u rashodu „ostale medijske usluge” izvršen prema preduzeću Ringier – 590.000 dinara i da je ta isplata izvršena bez ugovora.
(pistaljka.rs, UNS, 17.01.2012)

Privatizacija

Vlasnik „Pink medija grupe“, Željko Mitrović, potvrdio je da su u toku pregovori sa nekoliko kompanija o prodaji Pink televizije. U ovoj medijskoj kući kažu da se trenutno vode pregovori sa kompanijama RTL, „Ringijer Aksel Springer“ i Mid Europa Partners (vlasnik kablovske mreže SBB i Total TV-a). Željko Mitrović nema nameru da proda sve akcije Pinka, već će deo zadržati za sebe. Novac dobijen od prodaje akcija televizije poslužiće mu za namirivanje nagomilanih dugova, koji premašuju 100 miliona evra.
(Večernje Novosti, Press, Blic, Kurir, Politika, Pravda, Dnevnik, Alo!, 21.01.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.