Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 20 > Ekonomija medija
Zaposleni na TV Avala prekinuli su emitovanje redovnog programa. Razlog za obustavu redovnih radnih aktivnosti i stupanje u štrajk je neisplaćivanje zarada zaposlenima. Do ovog trenutka stalno zaposlenima je isplaćen prvi deo julske zarade, a honorarcima junska plata, što znači da im se duguje četiri i po, odnosno pet zarada, navodi se u saopštenju potpisanom sa „Zaposleni TV Avala".
(Beta, BizLife, RTS, blic.rs, UNS, 22.12.2012, Blic, Danas, NUNS, UNS, Pravda, Politika, Press, Alo!, 23.12.2011)

UNS podržava prekid emitovanja programa televizije Avala kojim zaposleni i honorarci u ovoj medijskoj kući protestuju zbog neisplaćivanja zarada. UNS od vlasnika TV Avala očekuje da u najskorijem roku isplati zaostale zarade.
(UNS, 22.12.2011)

NUNS izražava solidarnost sa stalno zaposlenim i honorarnim saradnicima u televiziji Avala koji su prekinuli emitovanje programa. NUNS poziva vlasnika TV Avala da što pre odgovori na opravdane zahteve novinara i drugih medijskih radnika u ovoj medijskoj kući.
(NUNS, 23. 12. 2011, Pravda, Kurir, 24.12.2011)

Menadžment TV Avala saopštio je da u programu te televizije do daljeg neće biti emisija koje se realizuju uživo. Dalje se navodi da su i vlasnici i UO upoznati sa situacijom u svim detaljima i da se očekuje da će nastala situacija veoma brzo biti rešena. Menadžment saopštava i da je „ironija da se ova situacija dešava u godini u kojoj je TV Avala ostvarila najbolje poslovne rezultate od osnivanja televizije i ojačala svoju reputaciju kod gledalaca". „Zato je ovo bio momenat u kome su poslovnu odluku o daljem funkcionisanju televizije morali da donesu vlasnici", zaključuje se u saopštenju.
(rts.rs, 22.12.2011, Politika, 23.12.2011)

Zaposleni u beogradskoj TV Avala, koji štrajkuju već sedam dana zbog neisplaćenih zarada nastavljaju štrajk, jer im se do sada nije obratio niko od vlasnika, niti je poznat stav Upravnog odbora o njihovim zahtevima. Oni su saopštili da će i dalje poštovati minimum procesa rada koji je dogovoren sa generalnom menadžerkom Bojanom Lekić.
(Beta, Danas, NUNS, 29.12.2011)

Predstavnici Štrajkačkog odbora TV Avale, imali su sastanak sa četvoro članova Upravnog odbora i vlasnicima ove TV stanice koja ima nacionalu frekvenciju. Tom prilikom im je predočeno da bi do 31. decembra mogli da dobiju jednu od četiri i po zaostale plate. Druga bi, navodno, bila isplaćena u januaru, a do aprila naredne godine mogla bi da se stabilizuje isplata. Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, rekla je da će sindikat pružiti svu pomoć štrajkačima.
(Politika, UNS, 30.12.2011)

Predstavnici Samostalnog sindikata Radio Čačka i lokalnog lista Čačanski glas, izjavili su da im poslodavac već pola godine ne isplaćuje plate. „Od naredne godine ostajemo bez zdravstvenog osiguranja“, izjavio je novinar Radio Čačka, Aleksandar Maksimović, predsednik Samostalnog sindikata. Maksimović tvrdi da ih je više puta obmanuo poslodavac koji im je obećavao da će plate biti uredne. Istovremeno, novinari su ogorčeni stavom Agencije za privatizaciju koja štiti vlasnika medija koji očigledno krši ugovor o privatizaciji. Radio Čačak je privatizovan u decembru 2009. godine i zvanično ga je kupio tada osamnaestogodišnji gimnazijalac Miloš Bojović. Pre privatizacije list je solidno zarađivao, što je i danas slučaj. Međutim, najveći je problem što je poslovanje opterećeno kreditima.
(Pravda, Press, Večernje Novosti - Srbija, UNS, NUNS, 22.12.2011)

Emiteri su u oktobru ove godine napravili skoro deset puta manje prekršaja Zakona o oglašavanju u odnosu na isti period 2010, rečeno je Danasu u RRA. Prema njihovim podacima, televizije Pink, B92, oba kanala Radio-televizije Srbije, Avala, Prva i Hepi ukupno su u ovom periodu prekršili zakon 114 puta, dok je prethodne godine zabeleženo čak 1.099 istih prekršaja. Jedini nacionalni emiter, prema podacima RRA, koji je napravio veći broj prekršaja prilikom oglašavanja u odnosu na prethodnu godinu je TV Avala, koja je oktobra 2010. imala šest kršenja zakona, dok se ove godine taj broj povećao na 15.
(Danas, Politika, NUNS, RRA, 22.12.2011)

Privatizacija i državni mediji

Šeici iz Saudijske Arabije preko svog čoveka, Fahrudina Radončića, vlasnika Dnevnog avaza, nameravaju da kupe crnogorski list Pobjeda, a zainteresovani su i za medije u Srbiji, tvrdi izvor Kurira iz bosanskog državnog vrha. Njihov glavni cilj je širenje političkog i kulturnog uticaja na celom Balkanu. Radončić je bio jedan od ključnih igrača prilikom dovođenja TV Al Džazira na Balkan. Njegov cilj je jasan - da za što manje novca kupi što više medija, a onda da otpusti „višak“ novinara i dovede svoje ljude iz Sarajeva da uređuju srpska glasila - tvrdi neimenovani izvor. Gostujući u emisiji „Između dve vatre“ na B92, izvršni direktor Kurira Nebojša Rosić je još 14. decembra otkrio da vlasnik Avaza kreće u kupovinu medija po Balkanu.
(Kurir, UNS, 30.12.2011)

Asocijacija medija koja okuplja najveće izdavače u Srbiji, zatražila je maksimalno poštovanje javnog interesa u procesu promene vlasničke strukture i što brže otklanjanje sumnji o navodnim zakulisnim pokušajima prodaje, odnosno kupovine vlasničkih udela u Politici, Večernjim novostima i novosadskom Dnevniku.
(Beta, NDNV, 30.12.2011)

Privatizacijom lokalnih medija u Čačku i Gornjem Milanovcu, više od 40 novinara, fotoreportera, snimatelja pronašlo je uhlebljenje u drugim profesijama, a oni sa manje sreće u redakcijama drugih medija. „Takovske novine“, koje već pola decenije izlaze u Gornjem Milanovcu, verovatno su jedini svetao primer uspešne privatizacije lokalnog štampanog glasila. Pre pet godina konzorcijum radnika kupio je ovaj list za 199.000 dinara i uz sadašnju objektivnu uređivačku politiku uspešno drže pažnju čitalaca.
(Pravda, NUNS, 23.12.2011)

Dok sam se borio za život u bolnici, Lola i Zlatko Krmpotić su pokušavali da rasprodaju moju kompaniju, rekao Željko Mitrović istražnom sudiji. On je rekao i da ima pouzdane informacije da su oni pokušali da prodaju akcije i kompanije koje su u njegovom vlasništvu - kaže izvor Kurira iz Palate pravde.
(Kurir, NUNS, 24.12.2011)
Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.