Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 19 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Kako NIN saznaje, Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTSa, ne samo što je podigao kredit kako bi isplatio zarade, veće je te zarade i drastično umanjio. Pojedincima i za 80 odsto. Ionako loša naplata pretplate RTSa pala je na kritičnih 40 odsto, a uz sve to ni markentiška služba ne daje očekivane rezultate, emisije su bez sponzora, a pravna služba gubi sporove na sudu. Novca je očigledno sve manje, što dovodi u pitanje i sam opstanak javnog servisa.
(NIN, NUNS, 08.12.2011)

NUNS i UNS pridružuju se apelu ANEMa da Narodna skupština Srbije ne usvoji Vladin Predlog zakona o kinematografiji, koji predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja RRA i RATEL naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora. NUNS i UNS su saglasni sa stavom ANEMa da je opasno i nedogovorno usvojiti predloženi zakon bez ozbiljne analize njegovog uticaja na finansiranje regulatornih tela (RRA i RATEL), i na sektore radiodifuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji. Tim pre što se medijska i novinarska udruženja godinama zalažu da se naknade koje elektronski mediji plaćaju agencijama, svedu na nivo opravdanih troškova regulacije.
(B92, UNS, NUNS, MC, 15.12.2011, Pravda, NUNS, 16.12.2011, Politika, Pravda, 17.12.2011)

Ako se usvoji Predlog zakona o kinematografiji, koji je ušao u skupštinsku proceduru, za snimanje filmova RRA će izdvajati 20 odsto od naknada koje plaćaju emiteri, RATEL 10 odsto, a RTS 1,5 odsto mesečne pretplate. Zakon je ekspresno poslat na usvajanje, ali su njegovi tvorci prevideli da je u suprotnosti sa drugim važećim zakonima, piše Kurir.
(Kurir, NUNS, 16.12.2011)

Savet RRA ocenio je da je član 18 Predloga zakona o kinematografiji u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o radiodifuziji i Medijskom strategijom, ističe se u pismu koje je RRA uputila predsednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Jeleni Trivan.
(Danas, NUNS, 16.12.2011)

Maja Pavlović sa novosadskog Kanala 9 piše: U Novom Sadu na TV medijskom tržištu postoji totalna zbrka i haos. S jedne strane tu je emiter lokalne samouprave TV Apolo, sada Novosadska televizija, koja ima povlasticu da ne plaća dozvolu za emitovanje, koja je imala obavezu da bude privatizovana do 31.12.2007. godine, a nije ni do danas, a koja iz Budžeta Grada svake godine dobija oko 1.000.000 eura i to bez ikakvog konkursa. Postoje nelegalni emiteri koji ostvaruju prihode na zakonom nedozvoljeni način. Kablovski distributeri praktično, imaju monopol nad distribucijom tv programa (u Novom Sadu je to do preko 95% domaćinstava) a sopstvenim sistemom, jer još uvek nisu regulisani zakonom, distribuiraju programe koji nemaju dozvole za emitovanje u Srbiji. Distributeri uskraćuju distribuciju bez ikakvog obrazloženja, javnim glasilima koja imaju validne dozvole za emitovanje. Postoje legalni emiteri koji posluju potpuno prepušteni tržišnim zakonima, poštujući sva zakonska programska ograničenja, koje plaćaju zakonom predviđene takse, naknade, autorska prava i čiji su ukupni prihodi 2-3 puta manji od subvencija koje Grad daje svojoj lokalnoj televiziji. Ove televizije imaju prava na sredstva iz Budžeta Grada Novog Sada, putem konkursa za programe-projekte iz oblasti kulture. Za ove projekte ni jedna privatna televizija u 2011 godini, u Novom Sadu nije dobila ukupno više od 4.000 EUR za godinu dana.
(Kanal 9, 13.12.2011)

U brojnim zemljama širom sveta, vlasti su se okrenule korišćenju reklama u cilju ostvarivanja medijske manipulacije: pozitivno izveštavanje donosi više vladinih reklama, dok negativno izveštavanje dovodi do toga da vlast povlači svoje reklame. U mnogim slučajevima, vladini zvaničnici reklamiranje plaćaju direktno individualnim novinarima, pa čak i pozivaju urednike kada su nezadovoljni određenim načinom izveštavanja. Džesika Vajs
(IJNEditor, 19.12.2011)

Večernje novosti pišu da ozbiljna predizborna kampanja ne može da košta manje od milion evra. Zvanično, najviše košta televizijsko oglašavanje. Najskuplji je sekund reklamiranja u Drugom dnevniku Javnog servisa i košta čak 17.000 dinara. Sekund reklame posle 20 časova je 12.000, a "presecanje" sportskih događaja košta 11.000 dinara. Skupi su i bilbordi. Nedelju dana reklamiranja na jednom bilbordu u glavnom gradu košta od 500 do 1.000 evra. Štampanje plakata kreće se između 15.000 dinara za manje tiraže, do 40.000 za veće. Marko Blagojević, iz CESIDa međutim, tvrdi da zvanični cenovnici ne znače mnogo i da niko nikada nije plaćao po tim cenama. „Predizborno reklamiranje kupuje se na veliko, pa se, kao i u slučaju bilo koje druge robe, dobijaju popusti. Plaćanje je stvar dogovora“, kaže Blagojević.
(Večernje novosti, 19.12.2011)

Privatizacija i državni mediji

Liberalno-demokratska partija (LDP) podnela je zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije i tužilaštvu da istraže kako je vlasnik lista Kurir otkupio udele kompanije VAC u Politici, Novostima i novosadskom Dnevniku. „Reč je o vrhunsko nemoralnoj i ogromnoj korupciji“, rekao je Zoran Ostoji, funkcioner LDPa. Na pitanje novinara Danasa, da li je VAC prodao Kuriru svoje vlasništvo u srpskim medijima, nisu mogli da daju odgovor u Ministarstvu kulture, Pokrajinskom sekretarijatu za informisanje, Agenciji za privredne registre, kao ni u Politici, Novostima i Dnevniku.
(Tanjug, Danas, Pregled, Dnevnik, Politika, Kurir, NUNS, UNS,13.12.2011, Beta, NUN S, 14.12.2011)

Vlasnik Kurira, Aleksandar Rodić, odbacio je navode LDPa da je taj list dobio novac iz Fonda za pomoć medijima u krizi da preuzme udeo VACa u listovima Večernje novosti, Politika i Dnevnik i ocenio da su to lažne optužbe.
(Beta, B92, Večernje novosti, 13.12.2011)

Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNSa, za Kurir kaže da je očigledno da LDP sprovodi pritisak. „Apsolutno sam protiv vođenja procesa protiv novinara i nije dobro što se vodi takva vrsta rata s medijima“ rekao je Janjić, potpredsednik NUNSa.
(Kurir, NUNS, 13.12.2011)

Namera Demokratske stranke je da kroz niz prikrivenih aranžmana otkupi udele nemačkog VACa u kompanijama koje su izdavači dnevnih listova Politika, Večernje novosti i Dnevnik, rekao je Zoran Ostojić, funkcioner LDPa. Ostojić je istakao da je za realizaciju tog posla finansijska konstrukcija najpre tražena u zloupotrebi sredstava iz evropskih i domaćih subvencionisanih kredita za pomoć medijima u uslovima krize. „S obzirom na to da je ta namera otkrivena, prema indicijama LDP, plan je delimično promenjen. Sada je namera da se kao finansijer kupovine akcija pojavi konzorcijum domaćih firmi, opet pod posrednom kontrolom vladajućih krugova DS“, kaže Ostojić.
(Danas, Dnevnik, NUNS, 15.12.2011)

Aleksandar Rodić, vlasnik dnevnog lista Kurir, objavio je da će „o sramotnom pokušaju LDPa da Kurir u Skupštini Srbije oblate i unište“ obavestiti sve domaće i međunarodne novinarske institucije. „Svako mora da snosi odgovornost za javnu reč“, kaže Rodić.
(Kurir, NUNS, 15.12.2011)

Direktor Kurira, Nebojša Rosić, je u emisiji „Između dve vatre” B92 rekao da su zainteresovani za preuzimanje dela vlasništva u pomenutim novinama da bi, kako kaže, „sprečili jednog sarajevskog izdavača, povezanog sa narko-kartelima da preuzme Politiku”.
(Politika, Večernje novosti, Press, NUNS, 15.12.2011)

UNS poziva Upravni odbor Politike AD i Vladu Srbije da obaveste javnost o svemu što se dešava u vezi sa kupoprodajom udela VAC grupe u listovima Politika, Dnevnik i Večernje novosti. Posle izjave direktora preduzeća Kurir Info da Kurir želi da kupi Politiku kako je ne bi preuzeo sarajevski izdavač povezan sa narko-kartelom, potrebno je da nadležni organi potvrde ili demantuju da li su u toku pregovori o kupovini vodećih štampanih izdanja.
(UNS, 15.12.2011, Blic, 16.12.2011)

Kupovine i potraživanja vlasničkih udela koje se obavljaju među firmama nemaju nikakve veze sa Demokratskom strankom, ni u slučaju Kurira ni ti bilo koje druge kompanije, istakla je potpredsednica DS, Jelena Trivan.
(Danas, UNS,NUNS, 16.12.2011)

Poslanik LDPa, Zoran Ostojić, zatražio je hitnu sednicu Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj bi se razmatrale informacije da Kurir info namerava da kupi udeo nemačkog VACa u tri dnevne novine. Tražio je da sednici prisustvuju i predstavnici državnog kapitala u ta tri lista, kao i medijskih udruženja.
(Dnevnik, 16.12.2011)

NUNS je zatražio od nadležnih organa da najhitnije provere navode da dnevni list Kurir, u ime trećih lica, namerava da otkupi udele nemačke kompanije VAC u tri domaća dnevna listova.
(NUNS, Pravda, 16.12.2011, Blic, 17.12.2011)

“NUNS smatra da svaka vlasnička transformacija mora biti transparentna, u skladu sa odgovarajućim zakonima. Budući da se radi o veoma uticajnim medijima, bilo kakvom prikrivenom svojinskom transakcijom stvorila bi se mogućnost za prevladavanje ličnih nad javnim interesima”, navodi se u pismu koje je NUNS uputio pomoćnici ministra kulture i informisanja Dragani Milićević Milutinović i predsednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, Jeleni Trivan, vojvođanskom sekretaru za informisanje, Miloradu Đuriću, i predsedniku Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine, Otu Bušu.
(NUNS, 16.12.2011)

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, izjavila je da će Agencija postupiti prema prijavi poslanika Zorana Ostojića o navodnoj nameri lista Kurir da otkupi udele nemačke kompanije VAC u dnevnim listovima Politika, Večernje novosti i Dnevnik.
(Pregled, UNS, NUNS, Press, Večernje Novosti,16.12.2011)

Nije mi poznato da je bilo ko pokazao želju da kupi Politiku NM. Upravnom odboru Politike AD, suvlasniku Politike NM, niko se nije obratio sa namerom da kupi akcije, kaže Jovan Simić, zastupnik državnog kapitala.
(Tanjug, Politika, NUNS, UNS, 16.12.2011)

Kompanija VAC je još prošle godine najavila da će se povući sa tržišta u Srbiji, tako da se razgovara sa raznim potencijalnim interesentima za kupovinu vlasničkih udela u Politici, Novostima i Dnevniku, rekao je Maks Sebastian Vinterfeldt, zamenik generalnog direktora Politike i predstavnik VACa. On je rekao da ne zna da li se među njima nalaze i vlasnici Kurira.
(Danas, NUNS, 20.12.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.