Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 13 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Saopštenje Televizije SANTOS: „TV SANTOS je došla do saznanja da u Zrenjaninu piratska KTV Televizija, kao nelegalni emiter uživa sva prava legalnog emitera, a nema nikakvih obaveza prema državi i republičkom budžetu u koji se godinama unazad slila velika količina novca RTV SANTOS-a. Kao legalni emiter TV SANTOS je platio RRAu, RATELu, SOKOJu i OFPSu od 2008. do 2011. godine više od 18.700.000,00 dinara. Piratska KTV Televizija ne plaća ni jednu od pomenutih obaveza i pravi nelojalnu konkurenciju.“
(Santos-Comerce, 13. 09.2011, NDNV, 12.09.2011)

U Srbiji trenutno 56 stanica nelegalno emituje program, među kojima je 47 radio stanica i devet televizijskih kanala, pokazuju podaci RATEL-a. Najviše nelegalnih emitera evidentirano je u Vojvodini. (NDNV 19.09.2011)

Dvadesetak radnika štamparije novosadskog „Dnevnik holdinga“ koji su u štrajku već više nedelja, zatražilo je od Vlade Vojvodine da im pomogne da dobiju 11 neisplaćenih zarada i zdravstveno osiguranje koje nemaju već 19 meseci.
(Večernje Novosti, 17.09.2011)

Dugogodišnji glavni urednik „Politikinog zabavnika“, Zefirino Grasi, obavljaće funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora „Politike a. d.“, pošto je doskorašnji generalni direktor, Milorad Gušavac, podneo ostavku.
(Politika, NUNS 19.09.2011)

Branka Đukić, direktor Tanjuga, demantovala je pisanje Večernjih novosti o „visokoj zaduženosti“ Tanjuga, objavljeno 26. septembra 2011. pod naslovom „Veći dug jača plata“.
(Večernje Novosti, 28.09.2011)

Privatizacija i državni mediji

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade da zaštiti interes države koja u „Novostima“ poseduje 36,2 odsto kapitala i otkloni sumnje da većinski vlasnik te medijske kuće Milan Beko uzurpira državnu imovinu jer mu vlast to dozvoljava. U saopštenju Saveta se navodi da je Vlada 2006. godine utvrdila da su nezakonitim upisom vlasničke strukture „Novosti“ u registar suda povređena vlasnička prava države i naložila Ministarstvu privrede da izvrši reviziju procene i vlasničke strukture kapitala i da do okončanja revizije obustavi sve aktivnosti koje se odnose na evidentiranje i emitovanje akcija „Novosti“. „Nepostupanje Ministarstva privrede po ovom nalogu Vlade i ponašanje republičkog pravobranioca u sporu sa ‘Novostima’ oko zgrade ‘Borbe’, kao i činjenica da je Ministarstvo ekonomije svojim nepostupanjem omogućilo da ‘Novosti’ od 2002. uzurpiraju i imovinu Štamparije ‘Borba’, predstavljaju primer nebrige“, navodi Savet.
(Beta, Pravda, Pregled, NUNS, 16.09.2011)

Upravni sud Srbije saopštio je da je odbacio tužbu austrijskog Ost holdinga na postupanje Komisije za zaštitu konkurencije. Ost holding, koji je u vlasništvu nemačke medijske kompanije Vac, zatražio je pre više od dve godine od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija „Novosti“, ali je komisija sredinom jula ove godine obustavila postupak dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi te firme.
(Beta, Danas, Dnevnik, Pregled, Večernje Novosti, Blic, 28.09.2011)

Od prvog pokušaja privatizacije Radio Sombora, jedan od najstarijih lokalnih elektronskih medija u Srbiji, ne uspeva da se oporavi, tako da mu je sudbina krajnje neizvesna. Naime, nakon razrešenja donedavne zastupnice državnog kapitala Anite Beretić, republička Agencija za privatizaciju je polovinom avgusta za novog zaštitnika svog većinskog kapitala u ovom mediju postavila Vioriku Blažin iz Zrenjanina, koja se ni do danas nije pojavila u Somboru. Tako je Radio Sombor, ubrzo nakon postavljanja, ostao bez lica koje bi moglo da potpiše bilo koji papir, nalog za plaćanje ili račun.
(Dnevnik, 22.09.2011)

Prema potvrđenim informacijama iz republičke Agencije za privatizaciju, Radio Sombor, je ipak dobio novog zastupnika državnog kapitala. O većinskom vlasničkom paketu akcija u ovom radiju od sada će se brinuti Bojan Đurović, za koga se jedino zna da je Novosađanin, rođen 1978. godine.
(Dnevnik, 23.09.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.