Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 12 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Nacionalni kodeks oglašavanja trebalo bi da bude usvojen u Srbiji u prvoj polovini sledeće godine, nakon čega će biti formirano samoregulatorno telo za nadzor nad reklamama i primenu pravila ovog kodeksa, kaže Jelena Ivanović, izvršna direktorka ogranka Međunarodne asocijacije oglašivača (IAA) u Srbiji.
(Danas, NUNS, 03.09.2011)

Televizija B92 obavestila je kablovske operatere u Crnoj Gori da ubuduće neće moći da emituju njen program, zbog problema sa poštovanjem plaćenih prava. Na ovaj način, nakon ukidanja hrvatskih televizija RTL i Nove, posle toga Prve srpske i sada B92, značajno će biti smanjena atraktivnost kablovskih televizija u Crnoj Gori.
(www.bizlife, NUNS, 01.09.2011)

Piratski program u Srbiji emituje 56 radio i televizijskih stanica, a za njihovo gašenje je nadležna inspekcija pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva koja bi, nakon brojnih najava, trebalo da počne da radi 19. septembra. Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratela) Milan Janković izjavio je da se poslednjih nekoliko meseci povećao broj radio-stanica koje rade bez dozvole.
(Tanjug, Pravda, Blic, NUNS,13.09.2011)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine u više navrata je skretao pažnju domaćoj javnosti na nelegalne emitere koji ozbiljno ugrožavaju medije i celokupno medijsko tržište. Poslednji konkretan protest objavila je Televizija SANTOS iz Zrenjanina protiv dugogodišnjeg pirata KTV Televizije. Za društvene obaveze DOO „SANTOS-COMERCE“ (RTV SANTOS) je od 2008. do 2011. godine platio više od 18.700.000,00 dinara u državnu tj. lokalnu kasu; sa druge strane, piratska KTV Televizija kao nelegalni emiter ne plaća ni jednu od pomenutih obaveza i pravi nelojalnu konkurenciju.
(NDNV,13.09.2011)

Privatizacija i državni mediji

Vlasnik Pinka, Željko Mitrović, pristao je da proda manjinski deo svoje medijske kuće najvećem evropskom investicionom fondu „Mid Evropa Partners“, iza kojeg stoji milijarder Džordž Soroš, navodi list Kurir. Željko Mitrović je u poruci Kuriru samo kratko napisao: „Nije tačno“.
(Kurir, 03.09.2011)

Željko Mitrović je izjavio da ima mnogo zainteresovanih za dokapitalizaciju njegove firme, a kad se to završi akcije će se prodavati na Londonskoj berzi. Trenutno se pregovori vode s fondom „Mid Evropa Partners“, koji u Srbiji ima vlasništvo u kablovsko-distrbutivnom sistemu SBB. Cena ulaska ovog fonda u Pink, u tekućim pregovorima, je 150 miliona evra.
(Politika, NUNS, 10.09.2011, Kurir, Politika, 11.09.2011, UNS, 12.09.2011)

Pink internešenel kompani u svom sastavu ima 14 preduzeća, od toga 10 u Srbiji i još četiri u zemljama regiona (Podgorici, Sarajevu, Ljubljani i Skoplju). Ukupan dug svih firmi je 14,9 milijardi dinara po bilansu za prošlu godinu ili neznatno manje od 150 miliona evra. Sve nepokretnosti su pod hipotekom, tvrdi Miodrag K. Skulić, ekonomista koji priprema knjigu o finansijskom stanju u medijima. Sam dug od blizu 150 miliona evra je 2,2 puta veći nego ukupni godišnji prihodi Pinka.
(Politika, NUNS, 10.09.2011)

Radio-televizija Vranje najkasnije od 1. januara naredne godine biće skinuta sa gradskog budžeta, a najkasnije za dve godine moraće da se privatizuje, piše list Pravda.
(UNS, ANEM, 12.09.2011)

Pod krovom privatizovane Radio-televizije Plana, gde se već 20 godina emituje radio-program, počela je sa radom i TV Plana, na 34. kanalu na KDS mreži. TV emituje eksperimentalni muzički program sa obiljem vesti iz rada lokalne samouprave, kulture i sporta. Dragana Radosavljević, direktorka, očekuje proširenje programa sa uključivanjem omladinske redakcije, kao i veću dostupnost gledaocima kroz pokrivenost u kablovskoj mreži i na internetu.
(Večernje Novosti, NUNS, UNS, 14.09.2011)

Izdanje broj 12
03-16. septembar 2011.

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.