Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 10 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Zaposlenima u RTV Šumadija u Aranđelovcu plate kasne tri do četiri meseca, a doprinosi na zarade se uplaćuju po najnižoj lestvici, rečeno je juče na konferenciji za novinare. Konferencija je sazvana pošto iz opštine, iz čijeg se budžeta dobrim delom finasira ta kuća, nije stigao odgovor na zvaničan dopis u kom se zahteva redovnost u isplati ličnih dohodaka.
(Tanjug, Pregled, 04.08.201)

Lokalnim medijima Požarevca biće dodeljena tri miliona dinara iz gradskog Fonda za zaštitu životne sredine, po javnim konkursima za informisanje i edukaciju o ekologiji i upravljanju komunalnim otpadom. Tri miliona raspoređena su na 12 medija, od kojih će najveću sumu, nešto više od milion, dobiti TV Sat.
(Večernje Novosti, 08.08.2011)

Uprkos tvrdnjama Televizije Pink da su im reklamni blokovi stoprocentno popunjeni, te da im ukidanje reklamiranja hrvatskog turizma neće nauditi, činjenica je da su računi ove televizije u blokadi. Preduzeću za informisanje i marketing „Pink internešenel kompani“, blokiran je račun od 2. avgusta zbog duga od oko 12,2 miliona dinara. U proteklih dvanaest meseci račun je bio blokiran ukupno 116 dana.
(Blic, 07.08.2011)

Zbog neplaćenih računa za korišćenje frekvencije, Savet RRA oduzeo je dozvolu za zemaljsko emitovanje programa TV Enter. Ova televizija imala je dozvolu da program emituje na teritoriji Beograda. „Kriza u lokalnim medijima je tolika da čak i mediji u Beogradu, koji imaju najviše prihoda od reklama, ne mogu da opstanu“, komentariše Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. „Od ukupnog broja televizija koje su emitovale program u Beogradu polovina je do sada ostala bez dozvole, jer nisu plaćali korišćenje frekvencije“. Pre Entera, bez dozvole su ostale televizije Art i Plus.
(Večernje Novosti, 09.08.2011, UNS, NUNS, 24 sata, 12.08.2011)

Četvoro od devet preostalih zaposlenih u RTV Smederevo dobilo je u otkaze jer je, kako stoji u obrazloženju, došlo do smanjenja obima rada. Dvoje od četvoro koji su dobili otkaze su sindikalni lideri, a svi su bili angažovani u prethodna tri štrajka nakon privatizacije. Po saznanjima otpuštenih, poslodavac je angažovao četvoro novih radnika na poslovima pripreme programa, koji rade na crno.
(Tanjug, Pravda, Blic - Srbija, 06.08.2011)

Samo u prvoj polovini ove godine nacionalne televizije prekršile su Zakon o oglašavanju 2.123 puta. Rekorder je TV Prva (539 puta), sledi RTS 1 (405), pa B 92 (338 prekršaja), RTS 2 (330), Pink (315), a znatno opreznije bile su Avala (93) i Hepi (91). Najdisciplinovanija je, Hepi kids TV, sa samo 12 prekršaja. Savet RRA, na osnovu ovih prekršaja, podnosi protiv nacionalnih TV kuća prekršajne prijave, ali je broj presuda zanemarljiv u odnosu na broj slučajeva. Tokom prošle godine broj prekršaja se, takođe, merio hiljadama, ali nijedna televizija nije bila kažnjena.
(Večernje Novosti, 10.08.2011)

Što se tiče radio stanica, Zakon o oglašavanju najmanje je poštovao Radio S koji je za šest meseci napravio 790 prekršaja, sledi Radio B92 sa 123, Roudstar sa 80, Radio Beograd prvi program sa 12, Indeks sa 11 i Fokus radio sa pet prekršaja.
(Danas, 12.08.2011)

Privatizacija i državni mediji

Prva srpska televizija namerava da kupi crnogorsku Pro TV, stanicu koja ima dozvolu za emitovanje programa, ali nema sopstvenu produkciju. Crnogorskoj Agenciji za elektronske medije vlasnik Pro TV dostavio je pismo o namerama da promeni vlasničku strukturu medija.
(Beta, Blic, Press, Kurir, 07.08.2011)

Nemačka kompanija VAZ već tri godine ne odustaje od kandidature za vlasnika beogradskog lista Večernje novosti. Verovatno neće biti potezano to pitanje tokom predstojeće posete kancelarke Merkel Beogradu, jer je za to nivo ambasadora sasvim primeren, smatra Danasov dobro obavešteni sagovornik. S druge strane, Srđan Kerim, koji vodi poslove nemačke izdavačke kuće WAZ u Skoplju tvrdi sasvim suprotno.
(Danas, 15.08.2011)

Nemačka medijska kuća VAC tužila je Komisiju za zaštitu konkurencije, koja neće donositi odluku o kupovini Novosti pre nego što se taj sudski spor okonča.
(Danas, NUNS, UNS, 17.08.2011)

Izdanje broj 10
04-19. avgust 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.