Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 9 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

U Srbiji bi trebalo uvesti jasna pravila za finansiranje medija i garantovati fer konkurenciju, ukazao je šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer. “Izvor finansiranja, bez obzira na to da li je reč o državi ili opštini, mora biti jasan i transparentan”, rekao je Dežer.
(Blic, 01.08.2011)

Oprema lokalne TV Valjevo, vredna oko 250.000 dinara, popisana je zbog neisplaćenih zarada zaposlenima koji su dobili sudske sporove, a uskoro će uslediti i prodaja opreme na licitaciji.
(Beta, NUNS, Danas, Pregled 25.07.2011)

Skupština zaposlenih u Televiziji Valjevo (TVA) za vršioca dužnosti direktora i urednika postavila je novinara Branku Jevtić. Agencija za privatizaciju je 28. marta raskinula kupoprodajni ugovor TVA sa Slobodanom Pavlovićem iz Urovaca, zbog neizvršavanja obaveza. Informativni program na ovoj televiziji se ne emituje od 20. januara, a muzički i filmski program privatnih produkcijskih kuća, sa kojima TVA sarađuje, emituju se u kablovskoj mreži SBB, ali se ne emituju u etru. Sudbina TVA je neizvesna s obzirom da gradski čelnici nisu spremni da preuzmu dugove nastale tokom poslovanja ove medijske kuće dok je bila ona privatna.
(Beta, Pregled, 03.08.2011)

Petoro bivših radnika Radio Pirota, medija u državnom vlasništvu, proglašenih tehnološkim viškom pojedinačno su tužili radio zbog neisplaćene jedne i po zarade i regresa i neiskorišćenog godišnjeg odmora. JP Radio Pirot ni posle četvrte aukcije nije prodat, jer nije bilo kupaca.
(Beta, NUNS Pregled, 28.07.2011)

Svaki put kada krenu reklame na televiziji jačina tona se drastično poveća. Za ovakve prekršaje niko do sada nije kažnjen iako Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa visoke novčane kazne. Najmanja odstupanja imao je Javni servis i to RTS 2, dok su “najbučnije” komercijalne televizije Pink, Prva, Hepi, Avala. U RATEL-u kažu da su posle kontrole svim televizijama poslali upozorenja da otklone nepravilnosti u radu i tvrde da će u suprotnom početi da podnose prekršajne prijave.
(Blic, 25.07.2011, Kurir, NUNS, 26.07.2011)

Manjinski mediji

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zabrinutost zbog učestalih pritisaka saveta nacionalnih manjina na medije. „Poslednji takav primer je javno saopštenje Odbora za praćenje povreda nacionalnomanjinskih prava Hrvata u Srbiji u kojem se izražava nezadovoljstvo izveštavanjem subotičke RTV Ju-eko s konferencije za novinare u Hrvatskom nacionalnom vijeću”. Na osnovu uvida u televizijski i onlajn izveštaj Ju-eko televizije, NUNS ocenjuje da je kritika Odbora HNV-a neopravdana i neodmerena.
(Danas, NUNS, 29.07.2011)

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, Tamaš Korhec, smatra da bi lokalnim zajednicama trebalo dozvoliti da budu vlasnici medija na manjinskim jezicima, odnosno da budu izuzeti iz obavezne privatizacije navedene u Nacrtu strategije razvoja medija u Srbiji.
(Dnevnik, 01.08.2011)

Privatizacija, privatni i državni mediji

Televizije Pink i Hepi jedini su emiteri sa nacionalnim frekvencijama koje su 100 odsto u vlasništvu pravnih i fizičkih lica iz Srbije, dok iza vlasnika Prve srpske televizije u potpunosti stoji kompanija iz Grčke. RTV B92 je većim delom u vlasništvu stranaca, a u TV Avali kompanija iz inostranstva učestvuje u skoro 50 odsto vlasničke strukture. objavila je RRA na svom internet sajtu.
(Danas, 26.07.2011)

Vlasnička struktura nacionalnih televizija:

  • TV Avala - Ekonomski institut 0,99 %, Danko Đunić 45,65 %, Željko Mitrović 4,95 %, Grinberg Invest (Austrija) 48,41 %
  • RTV Pink - Željko Mitrović 100 %
  • TV Hepi - MD Invest 95,01 %, Ideogram 4,95 %
  • Nacionalna Hepi TV (Košava) - Kanal 1 37,24 %, Ideogram 62,76%
  • RTV B92 - Astonko 84,55 %, B92 trast 10,74 %, Lejk Bejd Holdings (Kipar) 0,63%, RDP B92 1,31%, mali akcionari 2,33%
  • TV Prva - Nova broudkasting 51%, Varaner (Kipar) 49%.

(Danas, NUNS, 26.07.2011)

Savet za borbu protiv korupcije obavestio je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije da je sačinio Izveštaj o medijima u Srbiji koji će uskoro dostaviti Vladi, ali i prezentovati javnosti. Javnost će prvi put biti obaveštena o tome ko sve ima vlasničkog udela u srpskim medijskim kućama, ali i saznati ko im je omogućio da postanu vlasnici i da sve do sada ostanu anonimni. Savet predlaže da u medijskoj strategiji bude uvedena obaveza da svake godine budu objavljeni zvanični rezultati o konkursima za izbor programa RTV produkcija i finansijski izveštaji medijskih kuća od javnog interesa.
(Dnevnik, NUNS 03.08.2011)

Skupština Novinsko-izdavačkog društva Kompanija Novosti izabrala je juče novi Upravni i Nadzorni odbor ove velike medijske kuće. Doskorašnjem većinskom vlasniku Milanu Beku, sa 62,50 odsto, nedavnom odlukom Komisije za hartije od vrednosti, privremeno su svedena upravljačka prava na samo 25 odsto, pa je Republika Srbija automatski postala većinski vlasnik. Zahvaljujući toj poziciji, sa 29,52 odsto vlasništva, Vlada Srbije je predložila svojih šest članova Upravnog odbora (dosad imala dva) i dva Nadzornog odbora (dosad imala jednog). Novi predsednik Nadzornog odbora je Dragana Simić, pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove u Zdravstvenoj ustanovi „Apoteka Beograd“, a članovi su Danijel Apostolović, savetnik za medije predsednika Vlade i Slobodanka Koprivica, dosadašnji predsednik Nadzornog odbora.
(Večernje novosti, NUNS, 27.07.2011)

Slučaj „Dnevnik“

Zaposleni u dva proizvodna odeljenja u Dnevnikovoj štampariji u Novom Sadu štrajkuju zbog toga što im poslovodstvo duguje 11 plata i jer su poslednjih 19 meseci i bez zdravstvenog osiguranja, saopštio je štrajkački odbor. Štrajkački odbor tvrdi da im rukovodstvo preti otkazima.
(Beta, NUNS, Danas, 25.07.2011)

Rukovodstvo „Dnevnik holdinga“ podelilo je osamnaestorici štrajkača u Dnevnikovoj štampariji otkaze, kazala je agenciji Beta članica štrajkačkog odbora Biljana Simunić, a tu informaciju potvrdilo je i rukovodstvo holdinga Dnevnik. Ona je najavila da će štrajkači verovatno organizovati proteste ispred pokrajinskih institucija koje su osnivači holdinga Dnevnik.
(Beta, Pregled, Dnevnik, Pravda, 02.08.2011)

Izdanje broj 9
21. jul - 03. avgust 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.