Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Svakog drugog petka
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 8 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Profesor Fakulteta političkih nauka, Rade Veljanovski, kaže da sistem pretplate nije prisutan u svim evropskim zemljama, ali jeste dominantan oblik u 90 odsto slučajeva. „Postoji jedan broj zemalja koji zadržava budžetski način finansiranja, kao što su Bugarska, Španija, Grčka... Svuda gde je pretplata osnovni način finansiranja to je zakonska obaveza, ali je naplata lakša u zemljama koje materijalno bolje stoje. Recimo, u Velikoj Britaniji je ogroman postotak naplate. Bi-Bi-Si, kao javni servis ima, recimo, oko četiri milijarde funti godišnje od pretplate, ali zato nemaju izvor finansiranja iz ekonomske propagande niti pravo na emitovanje reklama“, navodi Veljanovski. Na problem naplate ukazuje i Saša Mirković, predsednik UO ANEM-a: „Dok je, recimo, u Hrvatskoj procenat naplate izuzetno visok, u Srbiji se to nikada nije prihvatilo. Ako se ne varam, trenutno je naplata oko 40 odsto“.
(Politika, 12.7.2011)

Privatizacija i državni mediji

U Centralnom registru hartija od vrednosti juče je registrovana promena upravljačke strukture u kompaniji Novosti, nakon što je većinskom vlasniku, Milanu Beku, oduzeto pravo na 2.356 glasova i ograničena upravljačka prava na 25 odsto akcija.
(Beta, Danas, Kurir, Politika, 07.07.2011)

Beogradski biznismen, Milan Beko, ne može bez dogovora sa nemačkim VAC-om da prodaje akcije beogradske medijske kompanije Novosti koje su u njegovom vlasništvu, saznaje agencija Beta, jer VAC ima zalog na akcije Novosti koje su kupovale tri Bekove firme, „Ardos“, „Trimaks“ i „Karamat“.
(Politika, Pravda, Dnevnik, 07.07.2011)

Kompanija Novosti će možda već sledeće nedelje dobiti novo rukovodstvo, Upravni odbor i uredništvo, kaže dobro obavešteni izvor Kurira. Komisija za hartije od vrednosti ograničila je pravo raspolaganja akcijama koje su u vlasništvu Milana Beka, pa on umesto sa 63 odsto, sada raspolaže samo s 24,99 odsto akcija, tako da država Srbija s 29 odsto akcija postaje najveći akcionar i faktički preuzima vođstvo nad kompanijom Novosti .
(Kurir, 09.07.2011)

VAC-ova ćerka firma Ost holding iz Beča tužila je Upravnom sudu Srbije Komisiju za zaštitu konkurencije, koja je zbog toga odlučila da prekine postupak na osnovu njihovog zahteva da im se odobri sticanje 62,39 odsto vlasništva Novosti.
(Pravda, Večernje Novosti, 15.07.2011)

Privredni sud u Novom Sadu prihvatio je žalbu Dnevnik holdinga i odlučio da mu vrati osnivačka prava nad listom Dnevnik. Prema ugovoru sklopljenom 2004. godine, Dnevnik holding je, sa nemačkim koncernom VAC (u odnosu 45%:55%), suvlasnik preduzeća Dnevnik Vojvodina pres (DVP), koje, od tada, izdaje Dnevnik, jedini dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini.
(Večernje Novosti, 15.07.2011)

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije podneo je krivične prijave protiv sedam osoba umešanih u privatizaciju Večernjih novosti, a kako je rekla predsednica Saveta Verica Barać, postoji mogućnost da se proširi broj lica protiv kojih će podneti prijave. Prijave su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnete protiv bivšeg ministra za privredu i privatizaciju Predraga Bubala, biznismena i većinskog vlasnika Večernjih novosti Milana Beka, predsednika Komisije za hartije od vrednosti Milka Štimca, članova Komisije Dejana Malinića, Đorđa Jovanovića i Dušana Bajeca i protiv direktora NIP Novosti Manojla Vukotića.
(Pregled, Kurir, Dnevnik, 13.07.2011, Beta, Danas, Dnevnik, Pregled, Politika, Blic, 15.07.2011)

Izdanje broj 8
07-20. jul 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.