Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 7 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva, Predrag Marković, najavio je u razgovoru sa predsednikom Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) Ivarom Rusdalom, da će uskoro predložiti Vladi Srbije smanjenje PDV-a za štampane medije i izdavače knjiga. Razgovoru su prisustvovali i državna sekretarka za informisanje Dragana Milićević Milutinović, izvršna direktorka ENPA Fransin Cuninghem, predsednik UO i izvršni direktor Asocijacije medija, Veselin Simonović i Zoran Papić.
(Tanjug, Blic, Večernje Novosti, NUNS, UNS, 30.06.2011, Večernje Novosti, 02.07.2011)

Prijem Asocijacije medija u Evropsku asocijaciju novinskih izdavača (ENPA) mogao bi da doprinese nastavku profesionalizacije novinarstva i unapređenju poslovanja štampanih medija u Srbiji, rekao je premijer Mirko Cvetković posle razgovora sa predsednikom Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), Ivarom Rusdalom.
(Večernje Novosti, 30.06.2011)

Direktor Radio-televizije Srbije, Aleksandar Tijanić, i sekretar Skupštine, Veljko Odalović potpisali su ugovor vredan 80 miliona dinara o prenosu zasedanja Parlamenta na programima RTSa.
(Tanjug, Alo!, Danas, Politika, Dnevnik, Večernje Novosti, Kurir, Pregled, Pravda, Blic, NUNS, UNS, 05.07.2011)

Konkurencija?

U saopštenju dostavljenom redakciji Pravde, TV Prva konstatuje da „RTS svoje gledaoce i pretplatnike gotovo do poslednjeg trenutka nije obavestila o direktnom emitovanju koncerta Zdravka Čolića na Ušću. Tačno je da smo gledaocima naše televizije nastojali da omogućimo da vide jedan od ranijih koncerata Zdravka Čolića, to smo najavljivali uobičajeno za naš program i taj snimak je trebalo da počne u 21 čas. Nakon informacije da će RTS realizovati prenos koncerta sa Ušća, doneli smo odluku da gledaocima damo alternativu, a ne da imaju dva koncerta u isto vreme“.
(Pravda, Press, 27.06.2011)

RTS je oštro potez Prve televizije da u istom terminu kada je RTS uživo prenosio koncert Zdravka Čolića na Ušću, na svom programu emituje snimak njegovog koncerta iz Sarajeva. U saopštenju RTSa ističe se da „nisu stranci i njihova ulaganja bilo kakav problem“, već da je problem kada oni „demonstriraju oslobođenost od srpskih zakona, dobrih poslovnih običaja, evropske fer tržišne utakmice i standardne normalnosti“. Prema oceni RTS, ovaj slučaj je posao za Savet RRA, nadležne srpske sudove, udruženja novinara i evropske institucije.
(Press, Blic, 28.06.2011)

Privatizacija i državni mediji

U Srbiji postoji više od 1.000 medija. Većinu poseduju privatnici, ali i Srpska pravoslavna crkva koja poseduje dve televizije i 10 radio-stanica, Katolička crkva pet radio-stanica, a muftija Moamer Zukorlić ima 20 odsto vlasništva u novopazarskom Radiju Ref Ref. U Srbiji postoji 109 televizijskih i 213 radijskih programa. Država Srbija je kao vlasnik na lokalu i dalje veoma prisutna. Bilo kao stopostotni ili većinski vlasnik bilo preko opština ili Akcionarskog fonda ili Agencije za privatizaciju, država se pominje u ukupno 113 medija, pokazuje istraživanje Blica.
(Blic, 24.06.2011)

Ako izuzmemo državnu televiziju RTS, srpski televizijski etar je u većinskom vlasništvu tri čoveka - Željka Mitrovića, vlasnika Pinka i nezvaničnog vlasnika TV Avale, Minosa Kirjakua, zvaničnog vlasnika Prve i nezvaničnog vlasnika RTV B92, i Predraga Rankovića Peconija, vlasnika dečje „Hepi televizije“. Do pre samo godinu dana, javni servis RTS i komercijalna RTV Pink bili su neprikosnoveni vladari rejtinga u Srbiji. Glavni igrači trenutno su RTS, Pink i Prva. U članku su detaljni podaci o vlasnicima nacionalnih televizija
(Blic, NUNS, 24.06.2011)


U Srbiji izlazi 579 novinskih izdanja, čiji su vlasnici 324 izdavačke kuće, pokazuje istraživanje lista Blic. Većina je u privatnom vlasništvu, ali država se još nije odrekla udela u dva velika dnevna lista - Politici i Novostima. Spekuliše se udeo u listu Press ima gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, da je potpredsednik Vlade Božidar Đelić, preko svoje firme većinski vlasnik nedeljnika Ekonomist. Vlasništvo u listu Kurir Radisav Rodić je preneo na sina Aleksandra. Odnedavno, iako se u zvaničnim dokumentima ne vodi kao vlasnik Novog magazina, zna se da je njegovo osnivanje i izdavanje finansirao Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna Farmakom. U članku su detaljni podaci o vlasnicima velikog broja štampanih medija
(Blic, 25.06.2011)

Opština Lazarevac je televiziji Spektrum, čiji je vlasnik uhapšeni Radoslav Savatijević Kene, za opremu donirala četiri miliona dinara. Međutim, Savatijević više od godinu dana nije papirološki opravdao novac za nabavku opreme za TV Spektrum, pa će javni pravobranilac opštine pokrenuti sudski postupak.
(Kurir, 29.06.2011)

Nakon otkrića da je vlasnik TV Spektrum kontroverzni biznismen Radosav Savatijević Kene iz budžeta opštine Lazarevac dobio subvenciju od četiri miliona dinara, čije trošenje uopšte nije opravdao, Kurir je došao do novih podataka. Svih četiri miliona dinara završilo je na računu druge Kenetove firme „Pam-ek“, od koje je njegova TV Spektrum kupila opremu. Izvor Kurira otkriva da je Kene praktično na taj način sam sebi preprodao TV opremu.
(Kurir, 02.07.2011)

Komisija za hartije od vrednosti naložila je firmama u vlasništvu beogradskog privrednika Milana Beka, koje poseduju 62,42 odsto akcija novinskog preduzeća Novosti da daju ponudu za preuzimanje preostalih akcija ili da prodaju vlasnički udeo veći od 25 odsto akcija. Manjinski akcionari Novosti poseduju 37,58 odsto akcija, i to Republika Srbija 29,5 odsto, PIO Fond 7,15 odsto i mali akcionari 0,92 odsto.
(Beta 05.o7. 2011)

U Centralnom registru hartija od vrednosti Srbije u sredu je registrovana promena upravljačke strukture kompanije Novosti, nakon što je većinskom vlasniku Milanu Beku oduzeto pravo na 2.356 glasova. Tri Bekove firme sada imaju pravo na 1.684 glasa, tako da država sa svojih 1.989 glasova na osnovu udela u Novostima od 29,5 odsto ima najveća upravljačka prava.
(Beta, Politika, UNS, NUNS, RTS, 06.07. 2011)

U poslednjih osam godina u Srbiji je privatizovano ukupno 56 medija, od kojih je u 18 slučajeva raskinut ugovor o prodaji, pokazuju podaci Agencije za privatizaciju. Od predviđenog broja javnih glasila za prodaju, 53 je ostalo neprivatizovano, od čega je za sedam medija obustavljen proces privatizovanja, u 37 slučajeva je prekinut proces, dok su za osam glasila proglašene po tri neuspešne aukcije. U ovom trenutku, prema podacima Agencije, samo jedan medij nalazi se u postupku privatizacije. Vlada Srbije je prošle godine usvojila i Zaključak, kojim se odlaže privatizacija lokalnih elektronskih medija, koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina, dok se ne usvoje izmene Zakona o radiodifuziji. Tom prilikom prekinut je postupak privatizacije 39 medija na jezicima nacionalnih manjina. Većina medija u Srbiji, prema podacima Agencije za privatizaciju, privatizovana je tokom 2007., dok je prošle godine prodato svega četiri javna glasila.
(Danas, 06.07. 2011)

Izdanje broj 7
24. jun - 6. jul 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.