Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 5 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Funkcije javnog servisa ostvaruju javne radiodifuzne ustanove na republičkom i pokrajinskom nivou, a osnovni način njihovog finansiranja ostaje pretplata, predviđa se Nacrtom strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2016. godine.
(Kurir, 05/06/2011)

Oko 100 zaposlenih i bivših radnika Politike protestovalo je na platou ispred zgrade ove medijske kuće, solidarišući se sa 30 kolega kojima poslovodstvo firme namerava da uruči otkaze. U poslednje četiri godine broj novinara i medijskih radnika te kuće smanjen je za 800. Učesnici protesta pozvali su vlast da imenuje kadrove, koji bi doprineli ekonomskom oporavku i očuvanju ugleda kuće.
(Beta, Pravda, Danas, 25/05/2011)

Predstavnik državnog kapitala u Upravnom odboru i Skupštini akcionara kompanije „Politika novine i magazini“, Jovan Simić, je povodom protesta izjavio za Tanjug da je kompanija sa 600 zaposlenih imala nešto veći tiraž nego sada i gubitak od 7,5 miliona evra. Sada ima 350 zaposlenih, nešto manji tiraž, ali i dobit od šest miliona evra.
(Tanjug, Politika, 25/05/2011)

Privatizacija i državni mediji

Komisija za zaštitu konkurencije odlučiće do sredine jula da li će austrijskom Ost holdingu, koji je u vlasništvu nemačke medijske grupacije VAZ, odobriti preuzimanje 62,4 odsto akcija kompanije Novosti, rečeno je juče Beti u Komisiji. Ost holding je u januaru 2009. podneo zahtev za odobrenje Komisije za sticanje većinskog vlasništva u Novostima, a u januaru 2010. je dopunio zahtev. Komisija je u maju 2011. odbila žalbu austrijske firme na njenu odluku da u redovnom postupku, koji može da traje tri meseca, utvrdi tržišni udeo VAZa u Srbiji, u slučaju da preuzme većinsko vlasništvo u Novostima.Ta kompanija je prošle godine saopštila da je počela da preuzima udele u Novostima, kupovinom 100 odsto vlasništva austrijske firme Ardos. Ardos je jedna od tri kompanije preko koje je beogradski biznismen Milan Beko postao većinski vlasnik Novosti. Država trenutno u Novostima, pored udela od 29 odsto akcija indirektno, preko Fonda PIO, poseduje još 7,2 odsto akcija, ali nije zainteresovana da se ubrza postupak utvrđivanja vlasničkih odnosa u toj kompaniji. Paket od 62,4 odsto akcija Novosti Beko je na berzi otkupio od malih akcionara 2006. godine. Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da je većinski vlasnik Novosti.
(Beta, Danas, Pregled, 26/05/2011)

Nemačka medijska grupacija VAZ saopštila je da je okončala prodaju lanca kioska Štampa sistem beogradskom preduzeću hrane Centroproizvodu. Kupoprodajna cena je, kako je navedeno, prema dogovoru ugovornih strana poslovna tajna. Član uprave VAZa i predstavnik za Srbiju, Peter Lange, izjavio je da je uspešnom prodajom Štampa sistema ta medijska grupacija „za jedan korak“ bliže cilju da se povuče iz Srbije.
(Beta, Blic, Politika, Danas, Večernje Novosti, 26/05/2011)

Komisija za hartije od vrednosti u toku leta će završiti proceduru oko utvrđivanja mogućih povezanih lica u vlasničkoj strukturi NIP Večernje novosti, rečeno je Danasu u toj komisiji. Stručne službe i predsednik Komisije za hartije od vrednosti odbili su da listu Danas daju na uvid dokumentaciju iz predmeta koji se tiče vlasničke sturkture te firme. Pored države koja je pojedinačno najveći vlasnik u toj kompaniji, vlasnici su i tri strane firme sa krajnjim vlasničkim korenima u of šor zonama, što Komisiji otežava provere navoda biznismena Milana Beka da je većinski vlasnik.
(Danas, 31/05/2011)

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije podneće krivičnu prijavu protiv većeg broja ljudi koji su učestvovali u nezakonitoj privatizaciji beogradske medijske kompanije Novosti, najavili su juče članovi Saveta. Više od godinu dana, Savet je prikupljao i analizirao dokumentaciju o privatizaciji Novosti iz koje se jasno vidi da je kompanija 2000. bila u društvenom vlasništvu, a da je 2006. privatizovana na nezakonit način, dogovorom direktora kompanije Manojla Vukotića i biznismena Milana Beka, rekla je predsednica Saveta Verica Barać. Ona je istakla da je u nezakonitim radnjama u slučaju prodaje Novosti učestvovao i Predrag Bubalo, koji je bio ministar za privredu u vreme kad je Beko preko povezanih fi rmi na berzi kupio oko 62 odsto akcija Novosti.
(B92 i Boom 93, 1/06/2011, Alo!, Pregled, 02/06/2011)

Bili smo zatečeni količinom nezakonitosti u procesu privatizacije Novosti, primerima drastičnog kršenja propisa od strane državnih institucija i njihovoj ulozi u prikrivanju propusta. Zaključili smo da je reč o organizovanom kriminalu, čija osnova je sprega izvršne vlasti sa finansijskim centrima moći ili tajkunima, rekla je Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije na konferenciji za novinare. Ona je dodala da su na tom predmetu radili više od dve godine, ali da su imali problema oko prikupljanja validne dokumentacije.
(Danas, 02/06/2011)

Lokalnoj Televiziji Valjevo (TVA) ponovo je zaplenjen deo opreme, po izvršnim sudskim presudama zbog neisplaćenih zarada, potvrđeno je agenciji Beta u toj medijskoj kući. Privremeni zastupnik kapitala, Branko Trifunović, pokušao je da se dogovori sa bivšim radnicima da opremu samo popišu i sačekaju dok se ne steknu uslovi za isplatu zaostalih zarada, ali su oni to odbili. Ukoliko TVA ponovo ne preuzme Skupština grada, o čemu bi odluku trebalo da donesu odbornici uz prethodnu saglasnost Ministarstva za ekonomiju Srbije, u tom preduzeću biće pokrenut stečajni postupak.
(Beta, Danas, Press, Politika, Pravda, 28/05/2011)

Ruski biznismen Vladimir Jevgenijevič Jemeljijanov je vlasnik 50 odsto preduzeća Radio televizija Kraljevo i Ibarske novosti d. o. o, potvrdio je Tanjugu Davor Čičić, čije je preduzeće „Kemo“ do sada bilo jedini vlasnik ove medijske kuće. Kupoprodajni ugovor je potpisan u prostorijama regionalne TV Kraljevo u Konarevu kod Kraljeva, a finansijski detalji nisu poznati. Televizija Kraljevo ima regionalnu, a Radio KV lokalnu frekvenciju, dok se nedeljnik „Ibarske novosti“ distribuira na području grada. Juna prošle godine preduzeće u stečaju je za 12 miliona dinara kupila firma „Kemo“ vlasnika Davora Čičića. U „RTV Kraljevu i Ibarskim novostima“ sada radi oko 40 ljudi.
(Tanjug, Pregled, 31/05/2011)

Željko Mitrović prodaje Avalu kompaniji CMI za 10,5 miliona evra, navodi list Press. Pregovori o prodaji sa medijskom kućom CMI počeli su prošlog petka. CMI je vlasnik više od 20 televizija, a među njima su TV Nova u Hrvatskoj i POP TV u Sloveniji. Veliki problem u prodaji televizijske stanice Avala Mitroviću predstavljaju dugovi ove televizije, koji trenutno iznose nešto više od 30 miliona evra. Srpski zakon ne dozvoljava da strana kompanija bude vlasnik više od 50 odsto TV sa nacionalnom frekvencijom. Ali, rastegljivim tumačenjem ovog zakona već su prodati većinski paketi akcija B92 i Foks grčkoj kompaniji Antena.
(Press, 03/06/2011, Kurir, 08/06/2011)

Po prvi put gradska vlast je ove godine izdvojila četiri miliona dinara za sufinansiranje privatnih elektronskih medija u Valjevu. Najviše para je dobila regionalna Vujić televizija - 1,5 miliona dinara. Regionalni Radio Patak je dobio 800.000 dinara, a lokalni TV Valjevo i Radio 014 po 600.000. Romski radio Točak, Radio Kula i Radio Istočnik, glasilo Valjevske eparhije SPC, dobili su iz gradske kase po 200.000 dinara.
(Press, 04/06/2011)

Pojedini mediji, koji su sada u vlasništvu države, mogli bi 2013. godine da dobiju nove gazde - građane Srbije. Naime, Nacrt medijske strategije, koji će se za nekoliko dana naći na javnoj raspravi, ostavlja državi rok od 18 meseci da proda RTV kuće, novine i agencije čiji je vlasnik. Ako u tom poslu ne uspe, morala bi građanima da podeli besplatne akcije.
(Večernje Novosti, 08/06/2011)

Manjinski mediji

RTV „Spektri“ Bujanovac saopštila je da lideri osam albanskih partija na jugu Srbije pokušavaju da u predizbornoj godini, glumeći „žrtve“ pred javnošću i gradjanima, zamagle svoju nesposobnost i nepotizam. „Budućnost za Albance na ovim prostorima su samo konkretni potezi u oblasti ekonomije“, navodi se u saopštenju.
(RTV Spektri, Medija centar, 06/06/2011)

Prenos Skupštinskih zasedanja

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će sledeće sedmice verovatno potpisati sporazum sa Radio-televiziji Srbije o prenosu skupštinskih zasedanja.
(Blic, 02/06/2011)

Izdanje broj 5
25. maj – 8. jun 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.