Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 4 > Ekonomija medija

Cene i poslovanje medija

Služba marketinga Radio-televizije Vojvodine (RTV) u protekloj godini ostvarila je dvostruko više prihoda u odnosu na prethodnu godinu, a četvorostruko više nego u 2006. godini, rečeno je na promociji ove službe. Kontinuitet dobrih rezultata marketinga RTV-a će zavisiti od daljeg poboljšanja kvaliteta programa, povećanja gledanosti i slušanosti, jačanja dometa pokrivenosti signala, promocije marketinških i programskih aktivnosti i negovanja dobrih poslovnih odnosa.
Dnevnik, 21/05/2011

Od glavnih štampanih medija prošlu godinu su sa gubicima okončali Politika, Dnevnik, NIN i Press.
Sudeći po finansijskim izveštajima koje su štampani mediji podneli Centu za bonitet Agencije za privredne registre, finansijsku situaciju dramatično su popravili Kurir i Večernje novosti, a dramatično pogoršao samo NIN. Broj zaposlenih je više nego udesetostručio Kurir, prepolovio ga je Press, a značajno smanjila Politika.
Danas, NUNS, UNS, 12/05/2011

Prema objavljenim finansijskim izveštajima, dostupnim u Agenciji za privredne registre, u poslovanju komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom, tokom prošle godine se nije dogodila nikakva senzacionalna promena: sem Pink International Company , sve ostale televizijske kuće su u gubicima. Pink je dobit više nego prepolovio u odnosu na prethodnu godinu.
Danas, UNS, 13/05/2011

Kraljevina Norveška, preko Ministarstva inostranih poslova Srbije, pomoći će radu Saveta za štampu, prvog samoregulatornog tela u oblasti medija u Srbiji sa 176.000 evra. Stručnjaci Norveškog saveta za štampu, Udruženja urednika i predstavnici Ministarstva tokom konstituisanja Saveta pružali su značajnu pomoć, kako u preciznom definisanju ciljeva, tako i u razrešavanju organizacionih pitanja koja su imali osnivači Saveta: Asocijacija medija, NUNS, UNS i Lokal Press.
Večernje Novosti, Politika, Dnevnik, Blic, Press, UNS, 13/05/2011

Privatizacija i državni mediji

Zbog vesti da od 25. maja počinje trgovina akcijama lokalnog lista „Pančevac“i straha od još jedne loše privatizacije, za vikend je sazvana vanredna sednica Skupštine grada. „Pančevac“ se smatra finansijski najuspešnijim lokalnim listom u Srbiji. Pre godinu i po poništena je privatizacija, pa Agencija za privatizaciju ponovo raspolaže akcijama lista. Predsednik Skupštine grada Pančeva,Tigran Kiš, kaže da se ozbiljno razmatra mogućnost da grad preuzme list čiji je tiraž 14.000 primeraka, što je rekord među lokalnim glasilima. Ukoliko to ne bude moguće, predložiće se odbornicima da na sednici Skupštine zatraže od Agencije za privatizaciju poništenje odluke o prodaji većinskog paketa akcija, bar dok se ne nađe pouzdan kupac.
Politika, Blic - Vojvodina, 21/05/2011

Posle dve i po godine gradska televizija Smederevo ponudiće lokalnoj Skupštini plan rada najavio je direktor TV Nebojša Ristić. Skupština je poslednji put razmatrala poslovanje ovog medija u oktobru 2008.
Večernje Novosti, UNS, 11/05/2011

Komisija za hartije od vrednosti trebalo bi da do sredine juna završi postupak utvrđivanja povezanosti firmi koje su kupile kompaniju „Novosti”. Paket od 62 odsto akcija „Novosti” otkupile su 2006. godine tri firme – „Trimaks”, „Ardos” i „Karamat” – dve registrovane u Austriji, a jedna na Kipru.
Beta, Politika, 20/05/2011

Gradska uprava Valjeva raspodelila je nakon konkursa, novac iz budžeta namenjen lokalnim elektronskim medijima. Od 4 miliona dinara, regionalna TV „Vujić“ dobila je 1,6 miliona, regionalni Radio Patak 800.000, a Radio 014 je dobio 600.000 dinara. Romski Radio Točak dobio je 200.000 dinara, dok su po 100.000 dinara dobili Radio Kula i Radio Istočnik. Neraspoređeno je ostalo 600.000 dinara prvobitno namenjenih lokalnoj TV Valjevo, s obzirom da je u međuvremenu raskinuta privatizacija ovog medija.
Blic, NUNS, UNS, 16/05/2011

Svih šest lokalnih elektronskih i štampanih medija u Bajinoj Bašti odbilo je da izveštava sa poslednje sednice SO u znak protesta što ne dobijaju sredstva opštinskog budžeta. Televizija „Prima“ koja je pet godina bez ikakve naknade prenosila sednice SO nije više u mogućnosti da se zadužuje da bi omogučila besplatne prenose sednica SO, ističe se u saopštenju ove medijske kuće.
Blic - Srbija, Večernje Novosti, 21/05/2011, Pravda, 24/05/2011

Prenos Skupštinskih zasedanja

Skupština i javni servis trenutno kroje ugovor o TV prenosima. Najpre je Parlament poslao svoj predlog dokumenta u RTS, a iz ove medijske kuće su stigle primedbe na tekst. Sada se traži rešenje prihvatljivo za obe strane.
Večernje Novosti, 17/05/2011

Generalni sekretar Skupštine, Veljko Odalović, rekao je da za dan ili dva očekuje odgovor javnog servisa o zaključenju ugovora o prenosu skupštinskih zasedanja u narednih godinu dana. Skupštinski dug od 3,3 miliona evra za TV prenose od 2006. do 2011. godine neće uticati na sporazum o direktnim prenosima u ovoj godini.
Politika, Blic, Večernje Novosti, Danas, Dnevnik, Kurir, 20/05/2011

Ostalo

Iako su se u toku emitovanja rijaliti programa učesnici „Farme 3“ svađali, oni su uspeli da se ujedine kako bi pripremili tužbu protiv vlasnika TV „Pink“, Željka Mitrovića, zbog neisplaćenih honorara.
Alo! 20/05/2011

Posle obavljenih priprema i dobijenih dozvola, a tačno godinu dana posle gašenja, od ponedeljka, 23. maja, Radio „Bor“ ponovo emituje redovan 24-časovni program. Radio „Bor“ ostao je bez dozvole RRA jer nije na vreme uspeo da premesti predajnike na lokaciju za koju je dozvola izdata.
Danas, 24/05/2011

Izdanje broj 4
12. maj – 24. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.