Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 3 > Ekonomija medija

Cene novina

Dnevne novine u Srbiji najjeftinije su u regionu, sa prosečnom cenom od 15 do 35 dinara, pokazuju rezultati istraživanja UNS. Cene su slične i u Makedoniji i Rumuniji, gde je za dnevne listove potrebno izdvojiti između 0,2 i 0,75 evra. U Mađarskoj se cene kreću od 0,5 evra do 0,85 evra, dok su dnevne novine u Hrvatskoj tri puta skuplje nego u Srbiji. Cena novina u Sloveniji su između 0,9 i 1,2 evra. U Crnoj Gori dnevni listovi koštaju 0,5 evra, kao i u Bosni i Hercegovini.
(Danas, Press, UNS, B92 27/04/2011)

Komentarišući cene dnevnih novina u Srbiji Dragan Bujošević, predsednik Saveta za štampu, rekao je da su cene u Srbiji najniže zbog niskih prihoda, dok Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, misli da je razlog najniži standard u regionu, a Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, da su razlozi prevelika konkurencija i slab sadržaj novina. Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos Stratedžik marketinga, smatra da je na tržištu Srbije mnogo veća ponuda dnevnih novina nego u ostalim zemljama regiona, dok je kupovna snaga stanovništva značajno opala u poslednje tri godine.
(Danas, NUNS, UNS, 29/04/2011)

Manjinski mediji

Zaposleni u listu za bugarsku nacionalnu manjinu „Bratstvo“, koji mesecima ne primaju zarade, zatražili su od osnivača Nacionalnog saveta Bugara (NSBM) u Srbiji, smenu direktora Nebojše Ivanova jer je, po mišljenju novinarskog sindikata, „kumovao“ ovakvom stanju. Prozivani direktor kaže da ni on od oktobra ne prima platu, a da je problem nastao još 2009., kada je tadašnje Ministarstvo kulture smanjilo sredstva sa 30 na 7,5 miliona dinara. Zaštitnik građana konstatovao je da su nam time narušena prava manjinskog lista i naložio vraćanje na staro, ali uzalud, zaključuje Nebojša Ivanov.
(Večernje Novosti, UNS, 28/04/2011)

Privatizacija i državni mediji

Lokalna Televizija Valjevo još nije dobila zastupnika državnog kapitala, a preti joj gašenje zbog duga od pet miliona dinara. Obrazloženje dobijeno u Agenciji za privatizaciju je „da procedura imenovanja zastupnika još traje“. „Tiho umiranje pod državnim plaštom“, kratko kažu u TV Valjevo, opisujući svoj trenutni status.
(Blic, 09/05/2011)

Zaposleni u Radio-televiziji Smederevo juče su započeli štrajk zbog neisplaćenih zarada i loših uslova rada. Radio Smederevo je prodat na aukciji u Agenciji za privatizaciju u decembru 2009. godine, a većinski vlasnik je Marko Lukić.
(NUNS, Pravda, Danas, Večernje novosti, Blic, 27/04/2011; Blic, 28/04/2011)

Povodom štrajka zaposlenih u Radio-televiziji Smederevo, predstavnici poslovodstva su na konferenciju za novinare izjavili da je sa radom prekinula samo polovina radnika, a da su razlozi za kašnjenje zarada obavezne investicije većinskog vlasnika i neizmirene obaveze prethodnog poslodavca.
(Pravda, 28/04/2011)

Televizija Smederevo, čiji je vlasnik lokalna samouprava, više od dve godine radi bez plana i programa, za to vreme nije održana sednica Upravnog odbora, a Skupština opštine nije dobila izveštaje o finansijskom poslovanju. Skupština je poslednji put razmatrala poslovanje ovog medija u oktobru 2008. godine.
(Večernje Novosti, 05/05/2011)

Radio Pirot će se 20. juna po četvrti put pojaviti na aukciji. Odluku o tome objavila je Agencija za privatizaciju, a početna cena je 3.487.000 dinara. U prethodna tri navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu radija koji je još na opštinskom budžetu.
(Večernje Novosti, 29/04/2011, NUNS, Press, 10/05/2011)

Novinar Filip Mladenović, honorarni saradnik radija Beograd 202, protestovao je ispred RTS-a i Radio Beograda zbog diskriminacije honoraraca. Već mesecima honorarnim saradnicima se smanjuju iznosi honorara, a više upražnjenih radnih mesta bi se moglo popuniti zapošljavanjem stalnih honorarnih saradnka.
(Blog B92, NUNS, 03/05/2011)

Zaposleni u regionalnoj RTV 5 iz Niša prekinuli su štrajk nakon dva meseca, iako sa poslodavcem nisu postigli pismeni dogovor o tome kako će im biti isplaćene zaostale zarade.
(Pregled, Vecernje novosti, UNS, 09/05/2011)

Prenos Skupštinskih zasedanja

Skupština Srbije poslala je ugovor o prenosu sednica parlamenta u RTS. U tom dokumentu je precizirano da će emiter dobiti 80 miliona dinara za godinu dana prenosa - 40 odsto odmah, a ostatak na rate.
(Beta, Blic, Pravda, E-novine, UNS, 28/04/2011; Večernje Novosti, Kurir, 29/04/2011)

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić izjavio da će ta medijska kuća za desetak dana dati odgovor Skupštini Srbije povodom predloga ugovora o prenosu plenarnih sednica.
(Tanjug, NUNS, B92, 04/05/2011; Kurir, Večernje novosti, 05/05/2011)

Ostalo

Kompanija „Novosti“ započela je krajem aprila novi izdavački poduhvat pod imenom Zlatni Evropljani“. Do 6. jula Kompanija „Novosti“ će svake sedmice čitaocima ponuditi književna dela najpoznatijih evropskih pisaca pisaca. Edicija ima 12 knjiga koje će se na bolje snabdevenim kioscima širom Srbije prodavati po ceni od samo 390 dinara.
(ASMEDI Newsletter, 151)

Izdanje broj 3
28. april - 11. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.