Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL)

ECDL dokazano povećava produktivnost i smanjuje troškove

Da li ste znali da prosecan službenik provodi 38 minuta dnevno rešavajući probleme svog kompjutera i kompjutera ostalih ljudi?

To je otprilike 3 sata nedeljno. Ili 12 sati mesečno. Ili oko 20 dana godišnje.

Pomnoženo sa brojem zaposlenih u bilo kojoj organizaciji, to je mnogo izgubljenog vremena i novca.

Istraživanjem sprovedenim u Norveškoj utvrđeno je da informatička nepismenost uzrokuje znatne gubitke koji su nazvani „skriveni troškovi informatičke tehnologije“. Norvežani su merodavno utvrdili da prosečan korisnik koji koristi kompjuter u svakodnevnom radu nedeljno izgubi 2 sata i 51 minut u traženju pomoći pri rešavanju problema vezanih za rad sa kompjuterom. Većina ispitanika (73%) zatraži pomoć kolega na poslu, što znači da se neželjeni utrošak vremena dvosturko povećava. Gotovo 50% anketiranih rešavanje kompjuterskih problema doživljava kao veliku frustraciju u svakodnevnom poslu, a 45% ispitanika smatra da nije u mogućnosti iskorisiti potencijal koji pružaju raspoloživi programi.

Ukratko, firme godišnje izgube 136 radnih sati po svakom korisniku kompjutera, što u norveškim prilikama, za preduzeće s 1000 korisnika kompjutera znači gubitak od gotovo 4,5 miliona evra!

Da li ste znali da Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL) pokriva blizu 80% oblasti kompjuterskih veština na kojima ljudi gube najviše vremena?

ECDL je međunarodno priznat kao opšte merilo kompjuterskih veština krajnjih korisnika.
Sa preko 9 miliona učesnika u 147 zemalja, ECDL je jedini program ove vrste koji se izabrale međunarodne organizacije, vlade i slične međunarodne poslovne zajednice.

*Izvor: CAP Gemini Ernst & Young study, Norveska, (Oktobar 2001)

ECDL rešava problem skrivenih troškova IT

Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL) praktično je proveren način optimizacije povrata ulaganja u informacione tehnologije. Ogromna sredstva troše se na kupovinu kompjutera sa namerom da zaposleni svoj posao mogu obavljati brzo i efikasno. Informatičkom obrazovanju zaposlenih ne poklanja se dovoljna pažnja. Ukoliko preduzeće organizuje kompjuterske seminare, gotovo nikad ne traži verifikaciju stečenog znanja, pa je učinak edukacije pod znakom pitanja.

ECDL je izvrstan alat za smanjenje skrivenih troškova informatičke tehnologije jer dokazano smanjuje troškove informatičkog poslovanja, povećava produktivnost i moral zaposlenih.

Sprovedena istraživanja pokazala su da 70-80% vremena utrošenog na rešavanje problema u radu na kompjuteru može biti spaseno primenom ECDL-a, jer taj nastavni program obuhvata aplikacije koje se najčešće koriste u svakodnevnom radu. Evropska kompjuterska vozačka dozvola meri znanje ispitanika međunarodno priznatim i standardizovanim testovima.

Šta je Evropska kompjuterska vozačka dozvola?

Evropska kompjuterska vozačka dozvola je test poznavanja suštinskih IT koncepata, praktičnih veština i sposobnosti, koji potvrđuje da je vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija. Zahvaljujući velikom uspehu koji je ECDL postigao u Evropi, program je proširen na ceo svet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).

ECDL nastavni plan i program obuhvata provere znanja za sledeće tematske celine (module):

  1. Osnove informacionih tehnologija
  2. Korišćenje računara i upravljanje datotekama
  3. Obrada teksta
  4. Tabelarne kalkulacije
  5. Baze podataka
  6. Prezentacije
  7. Informacije i komunikacije

Kandidati koji žele da dobiju diplomu mogu da se prijave za polaganje ispita u bilo kom ovlašćenom ECDL Testnom centru u svetu, da polažu redosledom kojim žele i da nakon svih položenih ispita dobiju sertifikat koji je priznat u celom svetu.

Polaganje ispita se obavlja u ovlašćenim ECDL test centrima. Ispitni materijal je identičan u svim zemljama i kreiran je od strane ECDL Fondacije u saradnji sa velikim brojem stručnjaka iz celog sveta.
U svetu postoje dva sistema testiranja:

1. Manuelno – pre početka ispita ovlašćeni ispitivač bira, po sistemu slučajnog izbora, test iz dobijene baze testova. Testovi se rade na računaru, u okviru postojećih fajlova se vrše zahtevane modifikacije. Rezultati o ostvarenim rezultatima se dostavljaju u roku od 4 dana.
2. Automatsko (ATES) – koristi se namenski softver za proveru znanja. Nakon autorizacije ovlašćenog ECDL ispitivača kandidat dobija slučajno odabrani test za izabrani modul. Softver automatski registruje odgovore i sabira ostvarene poene, tako da odmah po završetku ispita kandidati dobijaju obaveštenje o ostvarenim rezultatima.

Kandidatima se može odobriti polaganje svih ispita u jednom danu.

U zavisnosti od postojećeg nivoa znanja kandidati mogu: pohađati obuku u ovlašćenom ECDL test centru, samostalno se pripremati uz pomoć autorizovane literature, odnosno uz pomoć aplikacije za online obuku, ili samo pristupiti testiranju bez predhodne obuke.

Centri koji organizuju obuku za kandidate moraju uskladiti pripremne časove sa aktuelnim ECDL nastavnim planom i programom.

Ukoliko su ovlašćeni ECDL ispitivači, istovremeno i predavači Test centar je u obavezi da onemogući da predavač koji je držao časove obuke za određenu tematsku celinu bude i ispitivač prilikom testiranja iste grupe kandidata.

Kandidati sa posebnim potrebama
Program Evropske unije, E-Europe, posebnu pažnju pridaje informatičkom opismenjavanju osoba sa posebnim potrebama, kako bi oni bili sposobni i ravnopravni u obavljanju poslova sa drugim građanima.

Više informacija

Besplatna provera znanja
ECDL Internet test centar

 
USAID/IREX
Ova sekcija sajta realizovana je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Izneti stavovi pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju zvaničan stav USAID-a i IREX-a.