Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

ICANN podržao zahtev Registra nacionalnog internet domena Srbije

Beograd, 26. april 2011.

Upravni odbor Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) je na svojoj sednici od 21. aprila podržao zahtev Registra nacionalnog Internet domena Srbije da se ćirilički domen „.srb“ njima dodeli na upravljanje.

Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je ICANN odobrila upotrebu ćiriličkog domena na Internetu, izjavio je direktor Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Nenad Marinković.

Direktor Marinković je podsetio da je 8. novembra prošle godine ICANN odobrio zahtev da srpski ćirilični domen glasi „.srb“, a 21. aprila ove godine podržan je zahtev da taj domen bude dodeljen na upravljanje Registru nacionalnog Internet domena Srbije.

Na zahtev RNIDS tokom maja konačno odobrenje treba da pruži Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država, kazao je Marinković. Potom organi RNIDS treba da donesu pravilnik i politiku cena registracije ćiriličkog domena.

Očekuje se da će svi koji imaju “.rs” domen imati prvenstvo pri registraciji istovetnih ćiriličkih domena i da će politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante, ukazao je Marinković.

Zvanična informacija o odluci Upravnog odbora Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve