Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

CINS-ova škola istraživačkog novinarstva

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) raspisao je konkurs za Školu istraživačkog novinarstva, koja će trajati od 5. oktobra 2015. do 29. februara 2016. godine.

Prijave su otvorene za sve zainteresovane studente novinarstva i novinare do 30 godina.

Zainteresovani se mogu prijaviti na adresu office@cins.rs tako što će poslati svoj CV i prijavni formular, sa subjektom mejla: „Prijava na školu istraživačkog novinarstva”. CINS će o izboru kandidata javnost obavestiti na sajtu, u roku od 10 dana nakon završetka konkursa.

Rok za prijave je 11. septembar 2015. godine.

Škola je besplatna, a prethodno iskustvo u istraživačkom novinarstvu nije neophodno.

Škola se sastoji iz tri segmenta:

  • Tokom prve sedmice trajanja škole istraživački tim CINS-a će izabranim učesnicima održati face to face trening u Beogradu u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Petodnevni trening (5. oktobar - 9. oktobar) obuhvatiće sve segmente rada istraživačkih novinara: osnove istraživačkog novinarstva, etički i profesionalni standardi, intervju, razvijanje mreže izvora, pronalaženje informacija i izbor tema, provera činjenica, rad sa bazama podataka, napredna pretraga interneta, zahtevi za pristup informacijama, sigurnost novinara itd. Kroz vežbe i praktične primere CINS-ov tim će prezentovati sve veštine i znanja neophodne za bavljenje istraživačkim novinarstvom.
    Prisustvo izabranih učesnika face to face treningu je obavezno. Pravo prijave imaju i novinari i studenti bez stalnog boravka u Beogradu, ali organizator neće moći da nadoknadi eventualne putne ili druge troškove.

  • Učesnici će posle treninga imati priliku da u saradnji sa novinarima CINS-a i uz njihovo mentorstvo rade na sopstvenim istraživanjima. Svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima biće objavljeni na CINS-ovom sajtu.

  • Pred sam kraj škole predviđen je još jedan dvodnevni trening u Beogradu, krajem januara ili početkom februara, kada će polaznicima koji su uspešno završili školu biti dodeljeni sertifikati. Prisustvo ovom treningu je takođe obavezno.

Prijavni formular (doc)