Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Balkanske novinarske stipendije

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Boš Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je, sedmi po redu, konkurs u okviru programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost“.

Iskusni novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova, dobiće sredstva i profesionalnu podršku za istraživanje novinarskih priča na temu integriteta.

Od kandidata se očekuje da u ovoj širokoj temi prepoznaju konkretne priče o relevantnim i aktuelnim fenomenima. Kandidati treba da pristupe temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regionu ili Evropskoj uniji.

Nezavisni žiri izabraće deset novinara od kojih se očekuje da tokom programa istraže nominovane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitaocima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopšte izveštavali. Izabrani kandidati dobiće stipendiju u iznosu od 2000 evra, dodatni fond od 2000 evra za troškove putovanja i istraživanja, iskusnog urednika sa kojim će raditi na svojim pričama i prisustvo na međunarodnim seminarima.

Nezavisni žiri izabraće i tri najbolja istraživanja nastala kao rezultat programa, koja će dobiti novčane nagrade od četiri, tri i hiljadu evra. Sve priče će biti objavljene na engleskom i lokalnim jezicima, i prenete u istaknutim regionalnim i svetskim medijima.

Po završetku programa novinari će postati članovi Alumni mreže, koja im pruža povezivanje sa regionalnim i svetskim novinarima, promociju njihovog rada, stručnu podršku i sredstva za istraživanja i putovanja.

Prijave se mogu poslati do 5. marta 2013. godine.

Detaljne informacije o ovogodišnjoj temi, formularu za prijavu i smernicama (pdf)

Za više informacija, obratite se:

Dragana Žarković Obradović
Program menadžer, BIRN
Gospodar Jevremova 47/III
11 000 Beograd, Srbija
Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91
Email: fellowship@birn.eu.com

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u