Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Otvoren novi konkurs za dodelu stipendija u okviru programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost”

„Balkanska istraživačka mreža” (BIRN) u saradnji sa fondacijama Robert Boš (Robert Bosch) i ERSTE raspisuje peti po redu konkurs za dodelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost.

Tema ovogodišnjeg konkursa je pravda, a deset izabranih novinara će dobiti priliku da učestvuje u programu koji podrazumeva finansijsku i profesionalnu podršku za istraživanje u regionu i u zemljama EU.

Krajnji rok za podnosenje prijava je 1. mart 2011. godine.

Novinari se pozivaju da predaju originalne predloge za priču koja istražuje pitanja izvršavanja i dostupnosti pravde u pravnom i društvenom smislu, i otvara nove poglede na pitanja kao što su na primer korupcija, sprovođenje zakona ili odnos između prava i pravičnosti u modernim demokratijama.

Odabrani stipendisti će dobiti

  • stipendiju od 2.000 eura, naknadu za putne troškove u iznosu do 2.000 eura i priliku da učestvuju u sedmomesečnom programu stručnog usavršavanja.
  • priliku da putuju kako bi uradili svoja originalna istraživanja u regionu i zemljama Evropske Unije
  • priliku da rade sa međunarodno priznatim novinarima i stručnjacima i postanu članovi mreže za novinarsku izuzetnost na Balkanu.

Pored toga, međunarodni žiri dodeliće na kraju programa nagrade u iznosima od 4.000, 3.000 i 1.000 eura autorima tri najbolja članaka.Tekstovi nastali kao rezultat programa biće objavljeni u vodećim publikacijama širom Evrope i regiona.

Na konkurs se mogu prijaviti zainteresovani novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova.

Remzi Lani, direktor Albanskog medijskog instituta i član žirija, opisao je ovaj program kao “priču uspeha”. “Program pruža jedinstvenu priliku da detaljno izveštavate iz svoje zemlje, regiona i evropskih zemalja. Istovremeno pruža priliku učesnicima da upoznaju kolege i profesionalce ove industrije iz cele Evrope. Objavljivanje članaka učesnika u najznačajnijim medijima u regionu i međunarodnoj štampi jasan je dokaz da vredi učestvovati u ovom poduhvatu – ovo je prilika koja se ne propušta”, smatra Lani.

Za detaljne informacije o uslovima konkursa, samoj prijavi i procesu odabira, molimo pročitajte tekst Uputstva za apliciranje pre nego što popunite Formular za prijavljivanje.

Više informacija o programu možete pronaći na web sajtu fellowship.birn.eu.com

Preporuke ranijih učesnika

Gjergj Erebara, albanski novinar i urednik koji je učestvovao u programu 2008. godine, kaže da mu je program pomogao da počne da piše za međunarodnu čitalačku publiku.

„BIRN je obezbedio veoma korisnu obuku o tome kako učiniti lokalne priče zanimljivim za međunarodnu čitalačku publiku. To je bilo iskustvo koje nijedna druga medijska organizacija u regionu ne nudi”, izjavio je Erebara.

Jeton Musliu je novinar iz Prištine koji je osvojio treću nagradu u programu 2010. godine za svoj članak o kosovskim muškarcima koji privremeno ožene građanke EU kako bi dobili papire za boravak. “Nakon što je moje istraživanje lažnih brakova objavljeno, dobio sam mnogo povratnih informacija od novinara i čitalaca sa Kosova. Smatrali su da treba da se skrene pažnja međunarodne javnosti na ovo pitanje. Razlog za to je jednostavan. Na Kosovu su već svi znali za te lažne brakove, međutim bili su iznenađeni da je jedan novinar imao dovoljno hrabrosti da piše o ovoj tabu temi”, kaže on Musliu.

Nikoleta Popkostadinova, slobodna novinarka iz Sofije, osvojila je prvu nagradu u premijernom programu 2007. godine za svoje istraživanje i izveštavanje o konstantnom isključivanju Roma sa bugarskog tržišta rada. “Iskoristila sam novac koji sam dobila kao pobednica programa 2007. godine za finansiranje master programa iz komunikologije. Kada dipolomiram, moći ću bolje da shvatim širi medijski svet. Da ne spominjem da će zvanje master sa Univerziteta u Amsterdamu veoma dobro izgledati u mojoj radnoj biografiji”, rekla je Nikoleta.