Novi konkurs za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Boš Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je šesti po redu konkurs u okviru programa ,,Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost’’. Tema novog konkursa su zajednice a mogu da se prijave novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova. Prijave se mogu poslati do 5. marta 2012. godine.

Od kandidata se očekuje da u okviru ovogodišnje teme istraže različite zajednice– političke, ekonomske, nacionalne, rodne, generacijske – i odnose između njih. Kandidati treba da pristupe temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regionu i Evropskoj uniji, kao i da izaberu pojave koje su relevatne, važne i originalne.

Nezavisni žiri izabraće deset novinara od kojih se očekuje da tokom programa istraže nominovane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitaocima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopšte izveštavali.

Deset priča, nastalih kao rezultat programa, biće objavljene u relevantnim regionalnim i svetskim medijima.

Remzi Lani, direktor Albanskog instituta za medije i član žirija, opisao je program stipendiranja novinara kao ,,priču o uspehu’’ i ,,priliku koju ne treba propustiti’’. ,,Ovaj program nudi jedinstvenu priliku za detaljno, sveobuhvatno izveštavanje o prilikama u vašoj zemlji i van nje. Isto tako, stipendistima nudi mogućnost da se sretnu sa kolegama i profesionalcima u ovoj oblasti iz cele Evrope’’, kaže Remzi Lani.

Deset izabranih novinara dobiće stipendiju u iznosu od 2.000 evra, sredstva za putne i istraživačke troškove u iznosu do 2.000 evra i priliku da prisustvuju seminarima u Beču i Skoplju. Pored toga, najbolja tri članka po izboru žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca dobiće nagradu od 4.000, 3.000 i 1.000 evra.

Detaljne informacije o ovogodišnjoj temi, formularu za prijavu i smernicama

Za više informacija, obratite se:

Dragana Žarković Obradović
Menadžer programa stipendija, BIRN
Gospodar Jevremova 47/III
11 000 Beograd, Srbija
Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91
Email: fellowship@birn.eu.com

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u