Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 41 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

Bibliotekа grаdа Beogrаdа omogućila je članovima NUNS-a da od 1. novembra za samo 800 dinara godišnje (redovna članarina je 1500 dinаrа) postanu njeni članovi.
(NUNS, 25.10.2012)

U okviru projekta Saveza antifašista Srbije, NUNS-a, Fondacije „Hajnrih Bel“ i Muzeja istorije Jugoslavije „Usmena istorija svedočanstva učesnika antifašističke borbe” organizovana je izložba „Rat i sećanje“.
(Blic, 30.10.2012)

UNS

UNS je povodom 5. novembra, Evropskog dana odbrane novinarstva, organizovao tribinu „Šta Srbija čeka" posvećenu dekriminalizaciji klevete i ukidanju člana 336 (a) Krivičnog zakonika.
(Tanjug, UNS, 05.11.2012)

Novinski sindikati

Sindikat novinara Srbije protestovao je zbog toga što nije pozvan da učestvuje u raspravi o medijskoj strategiji u Aranđelovcu i o tome su obavestili Evropsku i Svetsku federaciju novinara.
(Informer, 05.11.2012)

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, povodom prekida emitovanja programa TV Avala kaže: „O nezainteresovanosti nadležnih organa, ali i medijske koalicije, da se obezbedi sigurniji status novinara i zakonska zaštita od situacije u kojoj su se upravo našle kolege iz TV Avala, Sindikat novinara Srbije će obavestiti predsednika Evropske federacije novinara, Arnea Keniga“, istakla je Čabarkapa.
(Danas, UNS, NUNS, 06.11.2012)

RRA

Savet RRA pokrenuo je na današnjoj sednici postupke za izricanje mera emiterima TV Pink zbog emisije „Preljubnici", TV Prva zbog emisije „Porodične tajne" i TV Hepi zbog emisije „Luda kuća".
(Tanjug, RRA, E-kapija, 24.10.2012, Blic, Press, Večernje novosti, 25.10.2012, Alo!, NUNS, Kurir, 26.10.2012)

Savet RRA saopštio je da je naložio TV Pink, TV Prva i TV Hepi da pre početka emitovanja i na kraju emisija „Preljubnici“, „Porodične tajne“ i „Luda kuća“ na ekranu taj sadržaj označe kao igrani program kako javnost ne bi bila u zabludi da je reč o dokumentarnom programu.
(Blic, Danas, Dnevnik, Politika, 31.10.2012)

RATEL

Članovi Upravnog odbora Ratel-a nikad nisu bili obavešteni da je SOS kanal protiv te državne agencije podneo tužbu zbog dodele neispravne frekvencije, saznaje Kurir. Umesto da 2007. SOS kanalu dodele novu frekvenciju i izbegnu sudski spor, odgovorni u Ratel-u godinama kriju da spor postoji, zbog čega će država SOS kanalu morati da isplati najmanje 640 miliona dinara odštete. Slučaj predstavlja javašluk u radu Ratel-a - kaže za Kurir Milenko Ostojić, bivši zamenik predsednika i član UO Ratel-a.
(Kurir, NUNS, UNS, 26.10.2012,Politika, NUNS, UNS, 02.11.2012)

UNS izražava zabrinutost za opstanak televizije SOS Kanal, koja je najnovijom odlukom Ratel-a da ne prihvati sporazum o poravnanju koji je predložio Privredni sud u Beogradu, dovedena u pitanje.
(UNS, NDNV, 01.11.2012, Alo!, Danas, 02.11.2012)

„Prilikom uvoza RiTT opreme potrebno je obezbediti Potvrdu o usaglašenosti te opreme sa Pravilnikom o RiTT opremi. Preporuka Ratel-a, kao imenovanog tela za ocenjivanje usaglašenosti je da inostrani proizvođači odnosno njihovi zastupnici u Republici Srbiji, odnosno uvoznici RiTT opreme, za RiTT opremu koju nameravaju da uvezu, blagovremeno, pre nameravanog uvoza, podnesu zahtev za izdavanje Potvrde o usaglašenosti (sa propisanom dokumentacijom)“, saopštava ova agencija.
(Ratel, 02.11.2012)

SEEMO

Nepoznati napadači bacili su molotovljev koktel na kuće u kojima žive novinari u dva odvojena napada koji su se odigrali iste nedelje. U 3.30 ujutro 23. oktobra 2012, neko je bacio molotovljev koktel na terasu kuće Biljane Vujović, voditelja na TV Kopernikus. Vujovićeva, koja je srećom bila budna, reagovala je brzo i uspela da spreči širenje vatre i ugasi je. Nedelju dana ranije, 16. oktobra 2012. uveče, neko je bacio molotovljev koktel na kuću Damira Dragića, direktora beogradskog dnevnog lista Informer. Iako niko nije povređen, porodični automobil je uništen u požaru.
(SEEMO, MC, 25.10.2012, Beta, Politika,UNS, 04.11.2012)

SEEMO je zabrinut zbog nacrta Zakona o korišćenju javnih dobara čiji je nacrt pripremilo Ministarstvo finansija i čije bi odredbe mogle ugroziti nezavisnost regulatornih tela u oblasti elektronskih komunikacija: Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) i Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Iste odredbe bi se mogle primeniti i na naknade za dozvole za emitovanje koje plaćaju javni emiteri u Srbiji - Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV). Koncentrisanjem svih ovih naknada u državnom budžetu, vlada i ministarstva mogu vršiti uticaj na javne servise i regulatorna tela.
(SEEMO, 06.11.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.