Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 39 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

Povodom protesta novinara Topličkog okruga, NUNS apeluje na sve novinare da se u radu kao i u međusobnoj komunikaciji pridržavaju profesionalnih standarda i etičkih normi. Šestoro novinara koji rade na području opština Prokuplje, Kuršumlije i Blace prosledilo je novinarskim udruženjima protest upućen agenciji Tanjug „povodom čestih netačnih i neproverenih vesti koje emituje agencija Tanjug“, navodeći da su to „polutačne“ ili „u celini netačne vesti“. Uredništvo Tanjuga je odbacilo kritike ocenjujući ovaj protest kao „hajku protiv dopisnika Tanjuga iz Kuršumlije”. NUNS podseća da novinarima i medijima nije dozvoljeno da brzinu i ekskluzivnost podrede osnovnim pravilima profesije – potpunom, blagovremenom i istinitom informisanju. Kod saznavanja nove informacije, pre njenog prenošenja, novinar dužan da konsultuje najmanje dva nezavisna izvora.
(NUNS 09.10.2012)

UNS

UNS traži hitnu istragu povodom anonimnih pretnji i oštećenja automobila poznatog novinara hronike TV Pink, Mladena Mijatovića, kao i rasvetljavanje prošlonedeljnog teškog incidenta u Vranju u kojem su teške povrede zadobili članovi porodice novinarke RTV B92 Tanje Janković , a u kojem je učestvovao i inspektor policije N. J. iz Vranja.
(UNS, 01.10.2012,Beta, Danas, 02.10.2012)

Novinski sindikati

Sindikat „Nezavisnost“ – Mozaik TV obaveštava javnost da je štrajk započet 3. septembra i dalje u toku. Naime, Upravni Odbor Mozaik Televizije odbija da potpiše bilo kakav sporazum o prekidu štrajka. Štrajkački Odbor je inicirao razgovore sa upravom, ali oni nisu dostigli nivo pregovora. Zaposleni Mozaik Televizije i dalje nisu primili zaostale zarade.
(Sindikat „Nezavisnost“ – Mozaik TV, UNS, 08.10.2012)

RRA

Na inicijativu RRA održan je drugi sastanak regulatornih agencija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pod nazivom „Regulisanje kablovskog emitovanja programa: iskustva i perspektive“. Učesnici sastanka su zaključili da je zaštita autorskih i srodnih prava zajednička obaveza svih regulatornih agencija u regionu i ocenili da ovakva saradnje treba da postane redovna praksa.
(RRA, 28.09.2012)

RRA je objavila javni poziv za predlaganje kandidata za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije.
(RRA, 03.10.2012)

SEEMO

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) apeluje na srpsku policiju da istraži poslednje napade na novinare, pronađe počinioce i privede ih pravdi. Sve četiri gume na automobilu Mladena Mijatovića, novinara beogradske stanice TV Pink koji izveštava o slučajevima iz crne hronike, isečene su 29. septembra 2012. Mijatović je prethodno dobio verbalne pretnje i bio je fizički napadnut. Tokom venčanja koje je održano 22. septembra u Vranju, novinarka beogradske stanice TV B92, Tanja Jankovic, i njena porodica zadobili su kontuzije i druge povrede.
(SEEMO, 03.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.