Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 38 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS izražava duboku zabrinutost zbog porasta broja tekstova i priloga u srpskim medijima kojima se dramatično urušava ugled novinarske profesije i nastavlja praksa zloupotrebe medija. NUNS upozorava da pojedini tabloidi, pod maskom borbe protiv korupcije, ne prezaju čak ni od pravljenja spiskova ljudi koji, po njihovom mišljenju, treba da završe u zatvoru. Tabloidno novinarstvo jeste legitimno ali ono ne sme da se svede na hajke i kampanje. Preuzimajući na sebe ulogu i tužilaca i sudija, tabloidi, ne samo da grubo krše osnovne novinarske i etičke standarde, već stvaraju u društvu atmosferu linča, histerije i mržnje.
(NUNS, 25.09.2012; Beta, Politika, 26.09.2012)

Novinski sindikati

Četiri sindikata RTS juče su u pismu Vladi, upravnom odboru i generalnom direktoru zatražili „budžetsku nadoknadu izgubljene pretplate” koju zbog krize plaća samo 30 odsto domaćinstava. Sindikati su zatražili i „zakonom uređeno, dovoljno i stabilno finansiranje Javnog servisa u skladu sa evropskom praksom i propisima“, kao i da se odloži plaćanje poreza državi dok ona ne ispuni svoje obaveze prema RTS-u.
(Beta, Politika, 19.09.2012)

Predsednica Sindikata novinara Novosti, Dragana Čabarkapa, zatražila je da se razjasni da li je vlasnik „Farmakoma“, Miroslav Bogićević, preuzeo većinski paket akcija kompanije Novosti i, ako jeste, od koga i na koji način. Čabarkapa je izrazila zadovoljstvo tog sindikata jer je rasvetljena kupovina 50 odsto udela u listu Politika, ali i ocenila da se slučaj Novosti, iz nekih razloga, „zamagljuje“.
(Beta, Politika, Blic, 20.09.2012)

RRA

RRA tvrdi da zrenjaninska televizija KTV nema dozvolu za rad i da su njeni inspektori silom sprečeni da po službenoj dužnosti provedu zakonito rešenje o prekidu nepropisnog emitovanja programa. Sprečila ih je grupa građana koja se predstavila kao „gledaoci televizije“, a njih je predvodila vlasnica KTV Dana Radić.
(Politika, 18.09.2012)

SEEMO

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) pomno prati nastavljene pretnje protiv novinara Vladimira Mitrića, dopisnika beogradskog dnevnog lista Večernje novosti iz Loznice. Vladimir Mitrić je dobio pretnje uprkos tome što ima 24-časovnu policijsku zaštitu. Novinarski veteran specijalizovao se u otkrivanju korupcije u Zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, i nalazi se pod policijskom zaštitom od oktobra 2005, nakon što je divljački pretučen od strane bivšeg policajca. Poslednje pretnje Mitriću upućene su 15. septembra 2012. Iako SEEMO pozdravlja odluku da se Vladimiru Mitriću dodeli policijska zaštita, SEEMO smatra da bi zaštita trebalo da obuhvati celu Srbiju, a ne samo jedan okrug.
(SEEMO, 24.09.2012; NDNV, 23.09.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.