Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 37 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS apeluje na sve novinare da se pridržavaju standarda profesije, etičkih normi i poštovanja zakonskih propisa pri izveštavanju o profesionalnim postupcima ličnosti na javnim funkcijama. U atmosferi sveopšte jurnjave za ekskluzivnim naslovima i tržišnoj utakmici u kojoj legitimno učestvuju sve redakcije, novinari ne smeju dozvoliti rušenje ugleda profesije kroz baratanje neistinama ili poluistinama preuzetim iz „anonimnih izvora“ i bez relevanatnih dokaza. Povodom serije tekstova tabloida Informer o navodnim zloupotrebama u poslovanju Državne lutrije Srbije, NUNS-u su stigle pritužbe direktorke DLS, Tijane Anđelić, da taj list ne samo što je objavljivao neproverene informacije bez validnog izvora i provere u preduzeću, već je demantije DSL objavljivao u skraćenoj i komentarisanoj verziji, čime su prekršeni Zakon o informisanju i Kodeks novinara Srbije. Mediji nisu i ne mogu preuzeti ulogu tužilaca i sudija, niti pripremati teren za egzekuciju ljudi za koje se pretpostavlja da su bliski pređašnjoj vlasti, kaže se u saopštenju.
(NUNS, 07.09.2012)

NUN S se pridružuje NDNV i najoštrije osuđuje postupak stečajne upravnice firme „Agrikol Brdar i ostali“ u Sremskoj Mitrovici Ivane Matić, koja je zabranila novinarima Radio-televizije Vojvodine i Tanjuga da prisustvuju javnoj prodaji imovine ovog preduzeća. NUNS je o ovoj neprihvatljivoj diskriminaciji novinara obavestio republičku Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika i zatražio objašnjenje i preduzimanje odgovarajućih mera protiv stečajne upravnice, tim pre što je ranije protiv stečajne upravnice Ivane Matić podneta krivična prijava za nesavesno poslovanje.
(NUNS, 30.08.2012)

NUNS je izrazio zabrinutost zbog izjave Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane, o mogućnosti budžetskog finansiranja Javnog servisa uz „određene uslove države“. NUNS je pozvao Vladu Srbije i Ministarstvo kulture da razmotri način finansiranja Javnog servisa jer je očigledno da postojeći model ne omogućava normalno funkcionisanje RTS-a i RTV-a.
(NUNS, 14.09.2012)

UNS

UNS je protestovao zbog poruka koje je sa potpisom Bradić dobio Milan Milinović, direktor i glavni i odgovorni urednik Vujić televizije iz Valjeva. UNS je upozorio da prema Zakonu o javnom informisanju niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, a naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja.
(UNS, 11.09.2012, Informer, 12.09.2012, Večernje novosti, 13.09.2012)

Udruženje Novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuje ispisivanje grafita mržnje na prostorijama rumunskog udruženja „Viktorija“ u Vršcu u kome su prostorije istoimene Radio-televizije koja emituje program na rumunskom i srpskom jeziku i traži da policija što pre pronađe vinovnike ovog vandalskog čina.
(UNS, 12.09.2012, Alo!, Dnevnik, 13.09.2012)

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva gradske vlasti Smedereva da na Konkurs za javno informisanje koji se finansira iz budžeta prihvati i prijave internet medija. UNS ističe da ograničavanje prijave na Konkursu isključivo na štampane medije, radio i TV stanice predstavlja neopravdano isključivanje iz konkurencije veb medija koji mogu jednako kvalitetno da informišu građane kao i tradicionalni mediji. (UNS, 13.09.2012)

RRA

Savet RRA doneo je odluku da se pristupi izradi i potpisivanju Protokola o saradnji sa Komisijom za zaštitu konkurencije i Komisijom za hartije od vrednosti u cilju efikasnije kontrole podataka koji se odnose na moguće slučajeve nedozvoljene medijske koncentracije. Ovu inicijativu Savet je pokrenuo zbog zakonskih ograničenja u postupanju Saveta kada je reč o neophodnosti provere indicija koje ukazuju na moguću nedozvoljenu medijsku koncentraciju.
(RRA, 05 09.2012)

Savet RRA saopštio je da ubuduće neće postupati po zahtevima za davanje saglasnosti o oglasnim porukama humanitarne ili dobrotvorne prirode i oglasnih poruka državnih organa pre nego što se emituju u programima emitera. Kako je navedeno, prema zakonima o radio-difuziji, o javnom informisanju i o oglašavanju emiteri poseduju potpunu slobodu, koja podrazumeva i adekvatnu odgovornost.
(RRA, 05.09.2012, Večernje novosti, 06.09.2012)

Po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, u saradnji sa RRA i RATEL-om, izvršena je kontrola Radio televizije Marš DOO i Radio televizije Valjevo-Kronik i utvrđeno je da su u dužem vremenskom periodu emitovale televizijski program bez dozvole. Protiv odgovornih lica ovih televizija Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu dostavljen je izveštaj zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću. Do sada je po podnetim krivičnim prijavama RRA zaplenjena oprema radio stanice radio Raka Ešinger koja je emitovala program na području Lazarevca, radio stanice Radio Link koja je emitovala program na području Valjeva, radio stanice Radio Max Level ML koja je emitovala program na području grada Novog Sada i radija Bos iz Surčina, koji je nedozvoljenim emitovanjem programa ometao avio saobraćaj.
(RRA, 03.09.2012, Tanjug, e-kapija, Press, Blic, 04.09.2012, Večernje novosti, 09.05.2012)

Savetu Republičke radiodifuzne agencije obratilo se više emitera iz Srbije koji obaveštavaju o višestrukom povećanju autorske naknade koje su u obavezi da plate SOKOJ-u. Emiteri traže angažovanje RRA, tako što će uticati na organizacije (SOKOJ, OFPS i druge) da preispitaju i smanje iznose autorskih naknada u skladu sa realnom situacijom u zemlji. Savet RRA je konstatovao da povećanje autorske naknade nije u njihovoj nadležnosti.
(RRA, 07.09.2012)

RATEL

RATEL je raspisao konkurs za prijem 6 novih izvršilaca u radni odnos.
(RATEL, Danas, 06.09.2012)

Ratel je objavio spisak FM i TV radio stanica neovlašćenih korisnika radio-frekvencijskog spektra, ažuriran 11.09.2012. Pored 31 radio i TV stanice, na spisku je i Radio Balkan (bivši Radio Fokus) sa posebnim frekvencijama u 10 gradova Srbije i 3 radio stanice koje emituju i posle oduzimanja dozvole. Detalji na sajtu RATEL-a.
(RATEL, 11.09.2012)

SEEMO

Medijski forum Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO), održaće se 22. i 23. oktobra u Budvi i Bečićima u Crnoj Gori. Tema foruma je „Novinarstvo i novi mediji". Konferencija će se održati u Hotelu Splendid u Budvi/Bečićima: www.montenegrostars.com/www/index.php/de/our-hotels-4/hotel-splendid-conference-spa-resort
(SEEMO, 07.09.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.