Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 33 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS poziva nadležne u odlazećoj Vladi Srbije i dnevnom listu Politika da javnosti hitno predoče sve relevantne podatke o vlasničkom transferu u tom listu. Činjenica da je WAZ, kao suvlasnik Politike odavno najavio prodaju svog udela, ne objašnjava zašto je kupoprodaja obavljena netransparentno. NUNS pozdravlja odluku države da ne iskoristi pravo preče kupovine, pošto se i Medijskom strategijom obavezala na povlačenje iz vlasništva u medijima. NUNS očekuje da nedoumice povodom kupoprodaje dela Politike budu objašnjene što pre, čime bi se sprečile spekulacije i politička nadgornjavanja dosadašnje i buduće vlasti. U protivnom, medijska scena će biti dodatno urušena i ugrožena sloboda medija i javne reči, za koju se svi deklarativno zalažu.
(NUNS, UNS,18.07.2012)

UNS

UNS je zatražio od Mirka Cvetkovića, Ivice Dačića i Predraga Markovića da hitno istraže sumnjivu kupovinu Politike i odgovore na pitanja u vezi sa vlasništvom u kompaniji „East Media Group“:

  • Šta je sa pravom preče kupovine koje je država imala preko Politike AD?
  • Da li je Miroslav Bogićević povezan sa East Media Group? l Da li Komisija za zaštitu konkurencije zna ko je pravi vlasnik East Media Group?
  • Kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina?
  • Da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala?
  • Ko je dao bankarsku garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena Politika?
  • Da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra?
  • Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla?
  • Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika Politike u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen?
  • Da li je tačno da je advokat Ist media grupe bivša zamenica direktora APR?.

(Informer, UNS, 18.07.2012)

Novinski sindikati

Povodom promene vlasničke strukture, Sindikati novinara Politike i Nezavisni sindikat PNM, očekuju da će vlasnička promena, dolazak novog vlasnika i nova vlade Srbije stvoriti uslove za uspešnije poslovanje.
(UNS,18.07.2012)

RRA

Savet RRA odlučio je da pokrene postupke protiv emitera koji su emitovali spot Državne lutrije Srbije „Sportingbets.rs“, kojim se reklamira sportsko klađenje. Savet je, razmatrajući izveštaj stručnih službi o sadržaju reklamnog spota, zaključio da izaziva asocijacije koje se u okolnostima konkretnog slučaja mogu smatrati nepristojnim. Savet je doneo i odluku o započinjanju postupka za usvajanje novog Pravilnika o kategorizaciji i klasifikaciji programskih sadržaja koji mogu da ugroze fizički, moralni i mentalni razvoj dece i omladine.
(RRA, 13.06.2012)

RATEL

RATEL nema u nadležnosti regulisanje cena rominga, upravo zbog činjenice da su to bilateralni komercijalni ugovori između domaćih operatora i njihovih partnera iz drugih zemalja, gde strani operator ima pravo da slobodno formira cenu usluga rominga. Evropski parlament i Savet ministara Evropske unije su 13. juna 2012. godine doneli propis o romingu u okviru javnih mobilnih komunikacionih mreža u zemljama Evropske ekonomske zone, kojim su ograničene cene usluga u romingu: pozivanja na najviše 29 evrocenti po minutu, primanja poziva na najviše 8 evrocenti po minutu, slanja kratkih poruka (SMS) na najviše 9 evrocenti (primanje kratkih poruka je besplatno, kao što je bilo i do sada). Republika Srbija je stekla status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu ove godine, a ubrzo posle toga RATEL je stekao pravo da učestvuje u radu Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC), kao posmatrač. Zemlje posmatrači su pokrenule inicijativu za dobijanje preporuke od Evropske komisije koja bi omogućila primenu ograničenih cena rominga i u zemljama izvan Zone, jer takva odluka nije u nadležnosti nacionalnih regulatornih tela pojedinačnih zemalja.
(RATEL, 16.07.2012)

Asocijacija medija

Asocijacija medija očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa kojom bi bila učinjena transparentnom nova vlasnička struktura najstarijeg dnevnog lista u Srbiji i na Balkanu. „Više puta do sada UO Asocijacije medija je insistirao na potrebi apsolutne transparentnosti promene vlasništva posebno u onim medijima u čijoj vlasničkoj strukturi učestvuje država“, navodi se u saopštenju.
(Beta, Večernje novosti, 18.07.2012)

Ostalo

Proglas za pomoć obnovi izgorelom Vranjskog pozorista inicirali su novinari Danasa, RTV B92, Večernjih novosti, NTV 017, RTV Vranje, Press, Tanjug, Beta, uz podršku uprave vranjskog teatra.
(Danas, 06.07.2012)

Upravni odbor RTV Vranje doneo je odluku da uplati 100.000 dinara za obnovu stare zgrade Pozorišta „Bora Stanković” koja je izgorela u požaru.
(
Blic - Srbija, UNS, 06.07.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.