Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 24 > Aktivnosti medijskih institucija

UNS

Edukativni centar „Total Edu“ odobrio je posebne uslove edukacije članovima UNS-a i članovima njihovih porodica. Dodatne informacije na telefon 064 101 80 20.
(UNS, 05.03.2012)

Uslov za ostvarivanje popusta članovima UNS-a u stomatološkoj ordinaciji „Dentalika“ je posedovanje novinarske legitimacije overene za tekuću ili prethodnu godinu. Više informacija na telefon 069 21 40 804.
(UNS, 05.03.2012)

Prenoćište „Laguna Lux“ iz Niša odobrilo je popust od 15% na cenu smeštaja članovima UNS-a koji imaju regulisanu članarinu za tekuću godinu.
(UNS, 12.03.2012)

UNS, u saradnji sa turističkom agencijom „Sabra“, obezbeđuje članstvu povoljne aranžmane za odmor u Grčkoj, u Pefkohoriju. Detalji na broj telefona 065 322 39 15, ili na mejl aleksandra.radec@gmail.com najkasnije do 28. marta.
(UNS, 14.03.2012)

NDNV

Na današnjoj redovnoj izbornoj skupštini NDNV-a izabrani su novi organi upravljanja i usvojen novi statut organizacije, usklađen sa zakonskim i podzakonskim rešenjima o udruženjima građana. Za predsednika udruženja izabran je Dinko Gruhonjić, novinar Agencije Beta i stručni saradnik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je i u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsednika NDNV-a. Novinar i književnik, Nedim Sejdinović, izabran je za predsednika Izvršnog odbora, u koji su pored njega izabrani i dopisnica Radija Slobodna Evropa i medijska analitičarka, Žužana Serenčeš, novinarka Branislava Opranović, bivši glavni i odgovorni urednik „Mađar soa“, Čaba Presburger, kao i urednik i vlasnik „Bečejskog mozaika“, Vladan Filipčev. Pored Izvršnog odbora, koji je zamenio prethodni Upravni odbor, novi organ upravljanja je i Savet NDNV-a, koji čine publicista Mirko Đorđević, književnik Laslo Vegel, politikolog Pavel Domonji i novinari Nenad Živković i Aleksandar Reljić. Funkciju generalnog sekretara će u narednom periodu obavljati novinarka Maja Leđenac, a funkciju izvršnog sekretara Duško Medić. U Sud časti NDNV-a izabrani su novinarke Smiljana Milinkov i Gordana Perunović Fijat, kao i novinar Petar Petrović. Mandat novih organa upravljanja je četiri godine.
(NDNV, 10.03.2012, Danas, UNS, NUNUS, Pravda, Večernje Novosti - Srbija, 12.03.2012)

Na skupštini NDNV juče je upozoreno da su samo u protekla tri dana kolege napadnute u Bečeju, Šidu i u Sremskoj Mitrovici. „Novinari se i danas nalaze na meti moćnika, a napadi uglavnom ostaju bez sankcija”, upozorio je predsednik Izvršnog odbora NDNV-a, Nedim Sejdinović.
(Dnevnik, 11.03.2012)

RATEL

U skladu sa Pravilnikom o minimalnom sadržaju, nivou detaljnosti i načinu objavljivanja standardnih ponuda ukoliko RATEL utvrdi da standardna ponuda nije sačinjena i objavljena u skladu sa Zakonom, Pravilnikom i drugim aktima, može zahtevati izmenu standardne ponude. Detaljno na sajtu RATELa.
(RATEL, 08.02.2012)

RATEL je registrovala sledeće najčešće nepravilnosti u radu operatora bežičnog Interneta:

  • neprijavljivanje početka pružanja usluga bežičnog Interneta,
  • neprijavljivanje broja i lokacija svojih stanica,
  • neemitovanje identifikacije svoje mreže,
  • rad sa izračenim snagama koje su veće od dozvoljenih: 100 mW u opsegu od 2400 – do 2483,5 MHz, odnosno 1W u opsegu od 5470 do 5725 MHz,
  • emitovanje pomoću neusmerenih antena,
  • rad izvan dozvoljenih opsega (2400 – 2483,5 MHz i 5470 – 5725 MHz),
  • korišćenje komercijalne opreme za bežični Internet za uspostavljanje radio-relejnih veza za koje važe posebne procedure za izdavanje dozvola za radio-stanicu,
  • korišćenje nedozvoljenih standarda za prenos (802.11 supera i superg), i slično.

Istovremeno sa izricanjem novčane kazne za utvrđeni prekršaj, pravnom licu, odnosno preduzetniku, RATEL može izreći zaštitnu meru zabrane određene delatnosti u trajanju do tri godine.
(RATEL, 01.03.2012)

RATEL je donela rešenje kojim se kablovski distributer „SBB“ obavezuje da u Novom Sadu prenosi program „Kanala 9“, „Delte“, „Mozaika“ i Novosadske televizije, saopštio je UNS. Novosadska televizija Kanal 9 očekuje da u narednih nekoliko dana prinudno bude sprovedena privremena mera po kojoj je SBB obavezan da emituje njen program sa jednako kvalitetnim signalom kao i za ostale televizije.
(UNS, 08.03.2012, Pravda, 09.03.2012)

Dana 09. januara 2012. godine, RATEL poslala je operatorima elektronskih komunikacionih usluga zahtev za dostavljanje izveštaja i podataka. Operatori su u obavezi da Agenciji dostave sledeće izveštaje i podatke: 1. Godišnji izveštaj za 2011. godinu (finansijski i tehnički deo), 2. Podatke o parametrima kvaliteta, 3. Podatke od značaja za obračun naknada za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija.
(RATEL, 09.03.2012)

Nakon obavljenih javnih konsultacija, Upravni odbor RATEL 06.03.2012. usvojio konačan predlog Plana namene radiofrekvencijskih opsega i uputio ga na dalje postupanje Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva. Konačan predlog moze se videti na sajtu Plana namene radiofrekvencijskih opsega, pratećih dokumanata i mišljenja učesnika u javnim konsultacijama.
(RATEL, 07.03.2012)

Zajedničkom akcijom Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, RRA i Službe za kontrolu RATEL-a, 14. marta 2012. sprečeno je dalje emitovanje radio programa emitera Radio Raka Ešinger iz Lazarevca, koji je godinama emitovao program uprkos neposedovanju dozvole za emitovanje.
(RATEL, 14.03.2012)

SEEMO

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) osuđuje navodne pokušaje vlasti opštine Bečej da spreče Nenada Jovovića, novinara regionalnog javnog servisa Radio-Televizija Vojvodine (RTV) da izveštava sa opštinskog zasedanja. Gradski većnici su diskutovali o lokalnim bezbednosnim pitanjima. „Pozivam bečejske vlasti da omoguće svim novinarima da pristvustvuju njihovim sastancima“, izjavio je generalni sekretar SEEMO-a, Oliver Vujović. „Ono o čemu se raspravlja na tim sastancima od interesa je za javnost i sprečavanje javnog servisa da izveštava sa lica mesta predstavlja kršenje slobode medija“.
(SEEMO, 07.03.2012)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) obeležila je Međunarodni dan žena pozivajući medijske organizacije u Južnoj, Istočnoj i Centralnoj Evropi da uvećaju udeo žena na najvišim rukovodećim pozicijama, garantuju jednakost zarada, poboljšaju izveštavanje o rodnim pitanjima, izbegavaju stereotipe i poštuju etičke standarde prilikom izveštavanja o ženama, naročito kada su one žrtve nasilja.
(SEEMO, 07.03.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.