Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 23 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

Prenoćište „Laguna Lux” u Nišu odobrava članovima NUNS-a popust od 15 % na redovne cene noćenja. Više informacija na sajtu www.lagunalux-prenociste.rs.
(NUNS, 20.02.2012)

Turističko društvo „Zvezda” iz Brusa odobrava članovima NUNS-a popust od 25 odsto na redovne cene usluga u Planinarskom domu „Bela reka” u Brzeću (Kopaonik) i hotelu „Zvezda” u Brusu. Više informacija na sajtu www.tudzvezda.com.
(NUNS, 20.02.2012)

Novinski sindikati

Centar za razvoj sindikalizma i Fridrih Ebert fondacija danas će u Beogradu predstaviti rezultate istraživanja „Sindikati u medijima“ koje je obavljeno na uzorku priloga iz medija tokom devet meseci u 2010. i 2011. godini. U analizu je uključeno devet dnevnih novina i četiri nedeljnika.
(Pregled, 27.02.2012)

Dnevni list Danas u prethodnom periodu najviše se od štampanih medija u Srbiji bavio sindikatima i sindikalnim temama, pokazuje istraživanje Centra za razvoj sindikalizma, sprovedenog u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert. Prema rezultatima istraživanja, skoro petina, odnosno 18 % svih tekstova o sindikatima objavljena je u Danasu. Sindikalne teme i teme o pravima zaposlenih u medijima u Srbiji zastupljene su uglavnom u formi dnevnih vesti, izveštaja sa konkretnih događaja ili prenošenja saopštenja, dok se retko koji medij bavi ovom problematikom na analitički i istraživački način. Nalazi istraživanja ukazuju da izveštaji, vesti i intervjui čine 75 odsto svih tekstova o sindikalnim temama, a članci i komentari kao analitički tekstovi čine tek jednu četvrtinu.
(Danas, UNS, 27.02.2012, Danas, Pregled, UNS, 28.02.2012)

RRA

1.
Dodeljivanje dozvole stranačkoj TV Kopernikus 3 (Svet plus) samo je jedan u nizu propusta RRA, čije su odluke često sporne, piše list Blic. Činjenica da su Dalibora Bubnjevića, promotera knjige Gorana Davidovića Firera, postavili za člana UO RTV Vojvodina, da ne kažnjavaju očigledne slučajeve govora mržnje na televizijama, žmure na preduge reklamne blokove i da se nezakonito dozvoljava TV stanicama da iznajmljuju termine strankama, samo pokazuje da RRA ne radi svoj posao. Radiodifuzna agencija nije adekvatno reagovala ni kada je voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem” na TV Prvoj uvredio hrvatsku zajednicu u Srbiji.
(Blic, 07.02.2012)

2.
Zaposleni TV Avala zapitali su koliko će dugo nadležni tolerisati emitovanje programa koje odudara od onoga za šta je ta televizija dobila dozvolu, a predstavnici RRA navode da trenutno ne postoji opasnost da TV Avala ostane bez dozvole, ali da bi probleme nastale usled štrajka trebalo rešiti što pre.
(Blic, 08.02.2012)

3.
U dnevnoj rubrici Gubitnik u listu Blic označen je PORFIRIJE PERIĆ, predsednik Saveta RRA, zbog izostanaka reakcije RRA na pitanje zaposlenih na TV Avala koji štrajkuju: „Koliko će još ta televizija emitovati program koji odudara od onoga za šta je dobila dozvolu“.
(Blic, 09.02.2012)

4.
Dodela dozvole za emitovanje programa kablovskoj televiziji Svet plus 3 očekivano je ustalasala srpsku medijsku scenu koja, prema rečima portparola Saveta RRA, Srboljuba Bogdanovića, nema razloga da sumnja da će svako kršenje propisa posle dodele dozvole biti kažnjavano. U to ne sumnja ni programski direktor „Transparentnosti Srbija”, Nemanja Nenadić, koji kaže da je RRA u poslednje vreme, u odnosu na raniji period, manje popustljiva prema propustima emitera. Srboljub Bogdanović je Tanjugu rekao da, u dosadašnjoj praksi, Agencija nikome nije uskratila dozvolu za kablovsko emitovanje, smatrajući da priliku za rad prema utvrđenim pravilima treba da dobije svako, a ukoliko to ne bude tako, na scenu stupaju mehanizmi kažnjavanja.
(Politika, NUNS, UNS, 13.02.2012)

(Napomena: Vesti obeležene brojevima od 1 do 4 greškom su izostavljene iz prethodnog broja)

Savet RRA utvrdio je da je od januara 2010. godine, od kada je Agencija počela da podnosi prijave zbog kršenja Zakona o oglašavanju, broj prekršaja u elektronskim medijima smanjen 10 puta. U saopštenju Saveta piše da je pokrenut postupak za izricanje mera protiv emitera koji nisu na propisan način označavali programe neprikladne za osobe mlađe od 18 godina.
(Press, NUNS, 23.02.2012)

Radoslav Plavšić, predstavnik malih akcionara AD Jedinstvo, dobio je obaveštenje iz pravne službe RRA da je Savet RRA na sednici održanoj 3. februara ove godine doneo rešenje kojim je „15. decembra 2011. godine prestala da važi dozvola broj 39/2007 od 17. decembra 2007. godine izdata Akcionarskom društvu za grafičke usluge Jedinstvo u Novom Pazaru za emitovanje programa za područje regiona, radiodifuzna oblast 2“. Televizija Jedinstvo emituje program za područje Novog Pazara, Tutina i Sjenice. Odluka je doneta, jer je AD Jedinstvo prestalo da postoji, zaključenjem stečaja polovinom avgusta i brisanjem iz Registra privrednih društava 15. decembra prošle godine. Na istoj sednici Savet RRA doneo je odluku da uputi zahtev RATELu da utvrdi da li na tom području ova televizija i dalje emituje program. Šerif Marukić, direktor TV Jedinstvo, kaže da od RRA nisu dobili ništa i da nezvanično zna za tu odluku.
(Danas, 25.02.2012)

Članovi Saveta RRA održali su sastanak sa predstavnicima emitera zapadne Srbije i razgovarali o problemima nelegalnog emitovanja programa. Predstavnici emitera ukazali su na izuzetno tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze, zbog postojanja velikog broja stanica koje emituju program bez dozvole. Na sastanku je odlučeno da se tokom naredne nedelje organizuje sastanak sa drugim nadležnim organima. Od 2008. RRA je donela 258 rešenja o zabrani nelegalnog emitovanja programa, 123 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i podnela 167 krivičnih prijava.
(Danas, 25.02.2012)

Nacionalni emiteri su u drugoj polovini prošle godine napravili skoro osam puta manje prekršaja Zakona o oglašavanju u odnosu na isti period 2010, pokazuju podaci RRA. Kako ističu u ovoj agenciji, od juna do decembra prošle godine evidentirano je 804 nepravilnosti pravila oglašavanja na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom, dok je u istom periodu u 2010. zabeleženo čak 6.183. Prema njihovim podacima, najveći broj prekršaja Zakona o oglašavanju u drugoj polovini prošle godine uočeno je na TV B92 - ukupno 276, nakon koje sledi TV Pink sa 222 nepravilnosti. Na Prvoj je evidentirano 91 nepoštovanje propisa oglašavanja, na Avali 88, RTS2 61, RTS1 30, dok je Hepi kršila zakon 32 puta, a Hepi kids četiri puta. Na radio stanicama sa nacionalnom pokrivenošću evidentiran je znatno manji broj nepravilnosti Zakona o oglašavanju od 1. juna do 31 decembra 2011 - ukupno 676, dok je u istom periodu u 2010 zabeleženo 3.220 nepravilnosti na radio-stanicama sa nacionalnom pokrivenošću.
(Danas, Blic, Dnevnik, Večernje Novosti, NUNS, UNS, 29.02.2012)

Ni posle šest godina od donošenja Zakona o radiodifuziji i oglašavanju, građani nisu zaštićeni od bahatog ponašanja nacionalnih emitera koji ih i dalje maltretiraju predugim i često preglasnim reklamnim blokovima, piše list Blic. Televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a ima ih pet, više se isplati da mesečno plate i po 30.000 evra nego da poštuju zakon. Iako zbog ovakvog ponašanja emitera ima mogućnost čak i da im oduzme dozvolu za emitovanje, Radiodifuzna agencija radije naplaćuje kazne. Nacionalne televizije prekršile su Zakon o oglašavanju u 2011. godini 2.472 puta. Potpredsednik Saveta RRA, Goran Karadžić, u ovom broju ne vidi ništa sporno jer, kako je objasnio za Blic, „to je sada dobar rezultat jer je broj prekršaja mnogo manji nego prethodnih godina”. Rekorder je TV Prva, koja se oglušila o Zakon 611 puta za godinu dana. Sledi B92 sa 452 pa RTS1 sa 412 prekršaja. Samo 14 manje imao je RTS2. TV Pink je napravio 389 prekršaja, a znatno opreznije bile su Avala sa 130 i Hepi sa 106. Profesor Fakulteta političkih nauka, Rade Veljanovski, međutim, smatra da nacionalnim emiterima ne sme da se dozvoli konstantno nepoštovanje zakona i da RRA mora oštrije da reaguje. „Komercijalni emiteri mogu da imaju 20 odsto reklamnog prostora, a RTS 10 odsto. Oni su sve vreme prekoračivali taj maksimum, a RRA nije dovoljno reagovala na to. Uglavnom nas je obaveštavala da su uočili prekršaje, ali to znači da RRA toleriše kršenje zakona“ kaže Veljanovski za Blic i dodaje da „imamo situaciju da neko više desetina puta prekrši zakon, i tu nije problem u zakonu, već u postupanju po zakonu“. Slično mišljenje ima i profesorka i bivši član RRA, Snježana Milivojević, koja veruje da bi se emiteri drugačije ponašali da je bilo prave reakcije agencije.
(Blic, NUNS, 28.02.2012, RTV 29.02.2012)

RATEL

RATEL je, pomoću pokretnog mernog centra, u Apatinu registrovala više prekršaja nelegalnog emitovanja programa i utvrdila počinioce. Reč je osobama koje je RATEL više puta opominjao i dostavljao im rešenja o zabrani rada. Apatin je u samom evropskom vrhu po broju ilegalnih emitera po stanovniku.
(Večernje Novosti - Vojvodina, NUNS, 27.02.2012)

SEEMO

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO), partner Međunarodnog instituta za štampu (IPI), osuđuje navodni napad na ekipu Studija B. SEEMO podržava zahtev Udruženja novinara Srbije (UNS) da u takvim slučajevima budu izrečene oštrije kazne. „Pohvaljujemo brzo delovanje policije, ali tražimo od organa vlasti da garantuju bezbednost novinara“, izjavila je Olivera Vujović, generalni sekretar SEEMO-a. „Kazne za ovakvu vrstu napada često su veoma blage, a sudovima je potrebno puno vremena da ih izreknu i primene“.
(SEEMO, 23.02.2012)

Broj napada na novinare u Srbije, prema podacima MUP, u porastu je u poslednje dve godine, saopštila je medijska organizacija SEEMO. Od 2010. godine, desetoro novinara je napadnuto ili bilo izloženo pretnjama, a njih petoro, specijalizovanih za izveštavanje o korupciji, dobili su policijsko obezbeđenje. Bio je to povod za sastanak predstavnika SEEMO-a sa ministrom unutrašnjih poslova, Ivicom Dačićem, koji je istakao da se problemi pojavljuju kada novinari putuju u inostranstvo, gde ne može da ih prati policijsko obezbeđenje. Zbog toga će biti inicirina međunarodna policijska saradnja u okviru koje će novinari koji imaju obezbeđenje u jednoj zemlji, moći da ga dobiju i u drugoj, u koju putuju.
(Večernje Novosti, 24.02.2012)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO), u saradnji sa partnerima, proširila je niz vebsajtova posvećenih slobodi štampe koji prate medijska zbivanja u određenim zemljama. U ovom trenutku, SEEMO stoji iza vebsajtova o slobodi štampe u Belorusiji, Mađarskoj, Makedoniji i Turskoj. SEEMO će pokrenuti takve vebsajtove posvećene i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Kipru, Grčkoj, Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Očekuje se da će projekat biti završen do septembra 2012. Vebsajtovi posvećeni pojedinim zemljama nude široku lepezu informacija na engleskom jeziku: vesti, ekskluzivne mesečne izveštaje, pravne i političke analize, kao i lokalne i međunarodne inicijative u oblasti slobode štampe.
(SEEMO, 27.02.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.