Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 22 > Aktivnosti medijskih institucija

UNS

UNS apeluje na Elektroprivredu Srbije da prilikom isključenja struje kod industrijskih potrošača, ne ugrožava slobodu štampe i pravo građana na informisanje. Elektrodistribucija u Novom Sadu je, pre tri dana, isključila struju štampariji Grafoprodukt, koja štampa više od 10 lokalnih, regionalnih i nacionalnih listova, čije je pojavljivanje pred čitaocima ugroženo. UNS sumnja da je isključenje struje štampariji Grafoprodukt vid pritiska na slobodu izražavanja, imajući u vidu da pojedini listovi koji se štampaju u ovoj štampariji važe za opozicione.
(UNS, 13.02.2012)

Novinski sindikati


Istraživanje „Sindikati u medijima“ obavljeno je na uzorku priloga iz medija tokom devet meseci (ili 275 dana) - tri meseca u 2010. i šest meseci u 2011. godini. U analizu su uključeni devet dnevnih novina i četiri nedeljnika. Istraživanju medijske slike sindikata prethodila je analiza istraživačke evidencije koja nepobitno ukazuje na dve međusobno povezane činjenice: prvo, sindikati imaju veoma malu društvenu moć, i drugo, veoma je nisko poverenje u sindikate. Na predstavljanju istraživanja „Sindikati u medijima“ 27. Februara u Medija centru novinari će moći da preuzmu sažetak istraživanja i CD sa komletnim istraživačkim izveštajem.
(MC, 15.02.2012)

RRA

RRA sprema konačnu verziju obavezujućih uputstava za ponašanje medija u izbornoj kampanji kojima će predvideti i dužinu termina koje će TV stanice iznajmljivati partijama. Sudeći po onome što su Blicu rekli u RRA, pravila će biti gotovo identična kao i uoči prošlih parlamentarnih izbora. Tada su građani, uprkos zakonu koji ne dozvoljava plaćene termine strankama, na televizijama bili prinuđeni da gledaju partijske spotove, mitinge i završne konvencije političkih stranaka u trajanju od čak deset dana ili ukupno 240 sati. Ukoliko takvo uputstvo bude usvojeno, televizijama će biti dozvoljeno da iznajmljuju termine političkim partijama u trajanju do 90 minuta dnevno. Da ni Zakonom o oglašavanju ni onom o izboru narodnih poslanika nije predviđeno prodavanje prostora strankama, smatraju i u Centru za slobodne izbore i demokratiju.
(Blic, NUNS, 03.02.2012)

Uprkos nizu uočenih propusta i kršenja zakona favorizovanjem Srpske napredne stranke, RRA u petak je dodelila dozvolu za emitovanje programa kablovskoj televiziji Kopernikus 3 (Svet plus). U izveštajima do kojih je došao Blic iz januara ove godine, a koji su dostavljeni Savetu RRA, zaključeno je da su u programskim sadržajima Kopernikusa 3 uočene brojne nepravilnosti - od favorizovanja SNS, preko „vođenja kampanje protiv gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, i predsednika Srbije, Borisa Tadića”, pa do „nezakonitog emitovanja sadržaja koji imaju veze sa proricanjem sudbine”. U RRA su se vodili principom da svi koji emituju program odmah dobiju dozvolu.
(Blic, 06.02.2012)

Činjenica da televizija Kopernikus 3 ima ugovor sa jednom produkcijom, „Svet plus info”, čiji je vlasnik navodno jedan od funkcionera Srpske napredne stranke, ne treba da bude razlog da se cela jedna medijska kuća, ceo jedan kanal proglašava za partijski. Takvo je mišljenje potpredsednika RRA, Gorana Karadžića, posle napisa u medijima da je RRA dao dozvolu za emitovanje stranačkoj televiziji.
(Politika, 07.02.2012)

RRA najverovatnije neće reagovati na to što je voditeljka šoua „Ja imam talenat“ Ivana Bajić usred polufinalne emisije, u kojoj učestvuju i maloletnici, uhvatila rukom za međunožje kolegu Vladu Aleksića. Čak je i britanski tabloid Miror objavio, uz propratni tekst, video pipkanja Ivane i Vlade. „Ovaj, nazovimo incident, nije toliko značajan da bi se sazvao vanredni savet, a redovnu sednicu imamo u ponedeljak. Taj momenat u emisiji niko od gledalaca nije primetio, osim onog koji je postavio sliku na internet i dok se nije pojavila u štampanim medijima“, kaže za Kurir Goran Karadžić, član saveta RRA.
(Kurir, Press, Blic, 09.02.2012)

Povodom proglašenja vanredne situacije na području Republike Srbije, RRA podseća radijske i televizijske emitere kojima je izdata dozvola za korišćenje frekvencija na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou, da su, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, Zakonom o vanrednim situacijama, kao i Kodeksom ponašanja emitera, u obavezi da prenesu sva saopštenja koja se odnose na ugroženost ljudskih života, zdravlja, bezbednosti ili imovine. Saopštenja nadležnih državnih organa emiteri su dužni da prenesu bez odlaganja.
(RRA, 06.02.2012)

Savet RRA je većinom glasova imenovao Mr. Nenada Đuretića za člana Upravnog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine.
(RRA, 03.02.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.