Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 15 > Aktivnosti medijskih institucija
NUNS

NUNS pozva vlasti da skinu oznaku poverljivosti sa svih dokumenata u vezi sukoba na administrativnom prelazu Jarinje i da objave podatke tajnih službi o tim događajima.
(Politika, Pravda, NUNS, 14.10.2011)

NUNS održava radionicu 20. oktobra 2011. godine na temu „Uloga medija i primena etičkih standarda u izveštavanju o reformi sistema socijalne zaštite i korisnicima socijalnih usluga“. Radionica je namenjena novinarima koji prate socijalne teme u medijima i studentima, budućim novinarima.
(MC, 14.10.2011)

Povodom 16. oktobra - Evropskog dana donacije organa - NUNS poziva članove i druge kolege da se uzimanjem donorskih kartica uključe u plemenitu kampanju čiji je moto „Produži život”.
(NUNS, Blic, 17.10.2011)

U petak, 21. i subotu, 22. oktobra u Čačku, na štandu NUNSa građani će imati prilike da biraju teme koje će novinari nedeljnika Čačanske istraživati u narednih šest meseci. NUNS i Čačanske su pripremili listu tema o raspolaganju budžetskim novcem. Akcija je prethodno uspešno realizovana u Kikindi i Kruševcu. Ovaj projekat sprovodi se u programu Podrške civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Srbiji.
(NUNS, 20.10.2011)

U subotu, 22. oktobra uprkos lošim vremenskim uslovima, građani su se u velikom broju odazvali akciji i birali su teme koje su novinari Čačanskih i NUNS predložili za istraživanje. Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da su teme koje najviše zanimaju građane Čačka vezane za javne nabavke u lokalnoj administraciji i JP Gradac. Iduće subote, 29. oktobra, NUNS završava sa ovom akcijom u Nišu, u saradnji sa informativnim portalom Južne vesti.
(NUNS, 22.10.2011)

UNS

UNS osuđuje sve učestalije napade na RTV Prima iz Bajine Bašte i traži da policija utvrdi ko stoji iza tih napada.UNS od policije i tužilaštva zahteva hitnu istragu i brzo saopštavanje rezultata, kako bi se ovi napadi koji ugrožavaju rad i slobodu medija i novinara rasvetlili, a krivci priveli pravdi.
(UNS, 18.10.2011)

UNS poziva sve koleginice i kolege koji se u Srbiji bave novinarstvom da potpišu peticiju protiv tajnih suđenja novinarima, povodom optužnice podignute protiv novinarke Nacionalnog građanskog lista iz Novog Sada, Jelene Spasić, i njenog urednika Milorada Bojovića. „Optužnica je dignuta bez provođenja istrage, što znači da se protiv novinara vodi hitni postupak, a tužilac traži tajno suđenje, bez prisustva javnosti. Za krivično delo za koje su novinari optuženi zaprećena je zatvorska kazna, a optuženi ne bi smeli da javnosti prenesu niti jedan detalj sa takvog suđenja. Skandalozna je namera države da se na staljinistički način obračunava sa novinarima kojim je stručna javnost još u junu, kada je objavljen tekst Jelene Spasić, odala priznanje što su se prilikom objavljivanja spornog teksta rukovodili interesom građana i pravom javnosti da zna. Pozivamo javnost da izvrši pritisak na pravosuđe da odustane od namere da tajno sudi novinarima koji su svoje radne zadatke obavljali profesionalno i u interesu javnosti“, navodi se u saopštenju UNSa.
(UNS, 17.10.2011)

RRA

Kikindski ogranak SBBa skinuo je pre desetak dana iz ponude Televiziju VK. jednu od dve lokalne televizije, bez ikakvog upozorenja i obrazloženja. Zbog ovog postupka, osnivač RTV VK, firma Džet kompani (Jet company), uputila je dopis Komisiji za zaštitu konkurencije, zahtevajući reakciju, jer je po njima, odluka SBBa da uskrati program Televizije VK diskriminatorska i pogoduje samo konkurentskoj TV Rubin. Ove nedelje RTV VK izdala je saopštenje u kojem podržava predlog UNSa koje je na inicijativu novosadske televizije Kanal 9 zatražio da RRA i Ratel obavežu kablovske operatore da emituju program televizija koje imaju dozvolu na područjima za koje te dozvole važe.
(Kikindske novine, UNS, 17.10.2011)

RATEL

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, Ratel je preduzeo i kontinuirano preduzima odgovarajuće mere za prekidanje rada nelegalnih FM i TV radio stanica, čije emisije se otkrivaju prilikom kontrole radio-frekvencijskog spektra, a za koje nisu izdate pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija, kao ni dozvole za emitovanje programa. Agencija je pokrenula odgovarajuće postupke za sankcionisanje imalaca navedenih radio stanica. Ažurirana lista pedesetijedne FM i TV radio stanice neovlašćenih korisnika radio-frekvencijskog spektra, objavljena je na web sajtu RATELa.
(Ratel, 18.10.2011)

Ratel poziva stručnu i širu javnost da u okviru javnih konsultacija da mišljenje o nacrtu Plana o izmenama i dopunama Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije. Mišljenja o predmetu javne konsultacije podnose se u pisanom obliku i obavezno sadrže ime, odnosno naziv i kontakt podatke podnosioca. Adrese za slanje komentara je: Republička agencija za elektronske komunikacije, Višnjićeva 8, 11000 Beograd, Faks: 011 3242 673 ; E-mail: ratel@ratel.rs, javnekonsultacije@ratel.rs
(Ratel, 18.10.2011)

SEEMO

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO), uz podršku Austrijske razvojne organizacije za saradnju (ADA), i u saradnji sa Albanskim medijskim institutom, organizuje konferenciju o načinu na koji mediji u južnoj, centralnoj i istočnoj Evropi izveštavaju o etničkim manjinama, pitanjima vezanim za međupolne odnose i seksualni diverzitet, kao i o religiji. Konferencija će biti održana u Tirani u Albaniji od 24. do 26. oktobra 2011. i obuhvatiće i specijalnu panel diskusiju o govoru mržnje.
(SEEMO, 21.10.2011)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) osuđuje niz napada na imovinu RTV Prima iz Bajine Bašte. SEEMO saznaje da je TV Prima pod sve većim političkim i ekonomskim pritiskom u periodu od pre četiri meseca do danas. U stvari, lokalni mediji u Srbiji neprestano se nalaze pod pritiskom političara, biznismena i verskih vođa.
(SEEMO, 24.10.2011)

Hrvatski novinar Dragutin Drago-Hedl dobitnik je Nagrade Dr. Erhard Busek – Seemo za bolje razumevanje u Jugoistočnoj Evropi. Pisao je za listove Slobodna Dalmacija, Feral Tribune i Novi List. Od 2008. piše za zagrebački dnevnik Jutarnji list. Pored toga, objavljivao je članke u listovima kao što su The Guardian, Time Magazine, Die Wochenzeitung i brojni drugi američki i evropski listovi.
(SEEMO, 24.10.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.