Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 14 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS upozorava da se u srpskim medijima ponovo pojavljuju tekstovi u kojima se u prvi plan ističe etnička pripadnost aktera događaja o kome se izveštava. Najnoviji takav primer su novinski napisi o poduhvatu tima hirurga u Nišu koji su uspeli da prišiju odsečenu šaku Ešrefu Demiriju iz Preševa. Pojedini dnevni listovi, u nadnaslovima i naslovima ističu da je reč o Albancu iz Preševa, iako to nema nikakav značaj za sam događaj. Isticanjem nacionalne pripadnosti pacijenta kome je uspešno prišivena šaka događajima se, sasvim nepotrebno, daje politička nota, a pripadnici jedne nacionalne manjine se bez razloga izdvajaju i javno obeležavaju.
(NUNS, 07.10.2011, Blic, 08.10.2011)

NUNS najoštrije osuđuje fizički napad na Hanibala Kovača, novinara šabačkog nedeljnika Podrinske i saradnika Slobodne Evrope. Kovača je juče pre podne, u centru Šapca, u neposrednoj blizini policijske stanice, nepoznati muškarac udario nogom u leđa i zapretio da će biti „prebijen ili mrtav“. Ohrabruje činjenica da je policija samo nekoliko sati kasnije privela nasilnika kome je određen pritvor u trajanju od 48 sati. NUNS očekuje da istražni organi identifikuju nalogodavca ovog huliganskog napada na novinara, i da i on i napadač budu kažnjeni u skladu sa zakonom.
(NUNS, 06.10.2011)

NUNS očekuje da policija Vranja preduzme zakonom predviđene mere protiv člana Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije koji je uputio pretnje uredniku veb portala www.vranjepres.info, Vojkanu Ristiću, zbog teksta o „slučaju Kolubara“. NUNS očekuje da policija, kojoj je novinar saopštio identitet autora pretnji, podnese odgovarajuću prijavu tužilaštvu.
(NUNS, 06.10.2011)

UNS

Ustavni sud Republike Srbije dobiće od UNS-a inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. U Inicijativi UNS-a navedeno je niz nesaglasnosti ovog Zakona sa Ustavom. Pročitajte Inicijativu UNS-a za ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.
(UNS, 06.10.2011)

UNS traži od ministra odbrane Dragana Šutanovca da javno obelodani činjenice o oružanim incidentima na Jarinju kojim njegovo ministarstvo raspolaže. Povodom njegove izjave da medijska priča o Jarinju nije „potpuno tačna“ i da je „plasirana pod jakim emocijama“, UNS podseća ministra da javnost u Srbiji od njegovog ministarstva ne očekuje medijsku analizu već podrobne i pravovremene informacije o tome kako su stradali Srbi na prelazu Jarinje. Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izjavio je da je NATO „vojnim kanalima dostavio srpskoj strani sve informacije“ u vezi sa sukobom. Poznato je da vojnici KFOR-a snimaju sve što se dešava na prelazima.
(UNS, 06.10.2011)

UNS traži da ministar odbrane saopšti činjenice na osnovu kojih je utvrdio da zna „istinu“ o tome kako su ranjeni Srbi na Jarinju i da je ta istina „negde između“. UNS još jednom podseća da je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen 3.oktobra u Briselu izjavio da je NATO „vojnim kanalima dostavio srpskoj strani sve informacije“ u vezi sa nedavnim sukobom Srba i pripadnika KFOR-a na severu Kosova. Na pitanje o snimku sa Jarinja koji je navodno prosleđen Ministarstvu odbrane ministar Dragan Šutanovac je rekao da je „priča o snimku plasirana od pojedinih medija i od predsednice Udruženja novinara Srbije Ljiljane Smajlović“.
(UNS, 11.10.2011, Blic, 12.10.2011)

RRA

Savet RRA doneo je odluku o izdavanju prvih 12 dozvola za emitovanje programa kablovskim emiterima, čime je, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, otpočela završna faza regulisanja radiodifuzije u oblasti satelitske i kablovske distribucije programa u Srbiji. Na poziv RRA, 151 emiter podneo je zahtev za emitovanje programa putem kabla ili satelita. Od tog broja, 86 emitera već poseduje dozvolu Agencije za zemaljsko emitovanje programa.
(Večernje novosti, 30.09.2011)

Najčešći prekršaji koje emiteri u Srbiji prave jeste pogrešno označavanje brojevima u crvenom krugu uzrasta koji može da gleda određeni program, rekao je član Saveta RRA, Goran Peković, na konferenciji „Medijski zakoni i zaštita dece i maloletnika“. Potpredsednik NUNS-a, Dragan Janjić, rekao je da je situacija u vezi sa zaštitom dece u medijskim sadržajima znatno bolja nego ranije i da se sve češće identitet dece skriva zatamnjivanjem lica i prikrivanjem imena i prezimena.
(Tanjug, Politika, Danas, 06.10.2011)

RRA godišnje podnese oko tri hiljade prekršajnih prijava protiv raznih radio i televizijskih stanica. Novčane kazne za prekršaje iznose od 100 hiljada dinara do milion dinara.
(Danas - Biznis, NUNS, 10.10.2011)

SEEMO

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) osuđuje napad na novinarsku ekipu lokalnog javnog servisa, TV Tutin, i traži od srpskih organa vlasti da zaštite novinare, naročito u lokalnim zajednicama.
(SEEMO, 30.09.2011)

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) osuđuje nastavak političkog pritiska na medije mađarske nacionalne manjine u Vojvodini (Srbija). Nacionalno veće mađarske nacionalne manjine, koje okuplja etničke Mađare u Srbiji, otpustilo je dva medijska rukovodioca. Veće bi trebalo da predstavlja interese nacionalne manjine. Međutim, njegovi članovi su izabrani kao predstavnici stranaka i, kako izgleda, zastupaju interese svojih političkih stranaka umesto interesa mađarske nacionalne manjine.
(SEEMO, 04.10.2011)

ANEM

U Dvadesetpetom monitoring izveštaju za avgust 2011, ANEM je konstatovao da su nastavljeni pritisci, napadi i pretnje na medije i novinare, kao i praksa sudova da donose diskutabilne odluke u medijskim slučajevima, da nijedan od nadležnih organa nije doprineo poboljšanju položaja medija itd. Dvadeset peti Monitoring Izveštaj je dostupan na sajtu ANEM-a.
(ANEM Monitoring Novosti 25, 30.09.2011)

Asocijacija medija

Asocijacija medija nastaviće da prati sprovođenje medijske strategije i zahteva da što pre započne zakonska reforma koja treba da proistekne iz tog dokumenta, saopštili su predstavnici udruženja okupljenih oko te koalicije. Presednik Asocijacije medija, Zoran Sekulić, rekao je da parlamentarni i lokalni izbori ne mogu biti razlog za odlaganje.
(Beta, Danas, Politika, 07.10.2011)

NDNV

Na inicijativu NDNV-a, Predsednik Skupštine Vojvodine, Šandor Egereši, i predsednik NDNV, Dinko Gruhonjić, pozvali su medije da o međunacionalnim incidentima ne izveštavaju „senzacionalistički“ i upozorili da takav pristup može da izazove vrlo teške posledice. „Apelujem na medije da sa puno pažnje i obazrivosti izveštavaju o incidentima u Temerinu. Veoma je važno da se o njima izveštava, ali je isto tako važno da se ne iznose proizvoljne i neproverene indicije i tumačenja“, rekao je Egereši. Gruhonjić je rekao da ga „iritira“ činjenica da pojedini političari i deo javnosti medije vide kao glavne krivce za incidente u Temerinu i dodao da u Srbiji ima i medija koji izveštavaju profesionalno o toj problematici.
(Beta, NDNV, 09.10.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.