Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 12 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS se pridružuje akciji „Bitka za bebe“ Fonda B92 i poziva sve članove i sve medije da pomognu u realizaciji ove humane kampanje. „Bitka za bebe“ ima za cilj da se reše problemi zastarelih inkubatora na neonatologijama ili nedostatka inkubatora u zdravstvenim ustanovama.
(Beta, NUNS, Danas, 05.09.2011)

U okviru projekta Besplatne pravne pomoći, od juna meseca 2011. godine, NUNS je obezbedilo uslugu pravnog zastupanja za sedmoro novinara, urednika medija i medijskih radnika. Trenutno, NUNS zastupa u nekoliko slučajeva dnevnik „Danas“. Više informacija o Besplatnoj pravnoj pomoći može se naći na sajtu NUNS-a www.nuns.rs/pravni_saveti.
(NUNS, 06. 09. 2011, Politika 07.09.2011)

UNS

Udruženje novinara Srbije započelo je rekonstrukciju šestog sprata Doma novinara Srbije. Radovi će obuhvatiti zamenu dotrajalih drvenih prozora aluminijumskim, zamenu podova, plafona, elektroinstalacija i rekonstrukciju centralnog grejanja.
(UNS, 09.09.2011)

Udruženje novinara Srbije otvorilo je pre dve godine nalog na Fejsbuku, a od sad će i preko društvene mreže Tviter obaveštavati javnost o svojim aktivnostima. UNS će redovno ažurirati naloge na ovim socijalnim mrežama, odgovarati na pitanja i primati sugestije koje budu slali Fejsbuk prijatelji i pratioci na Tviteru.
(UNS 14. 09. 2011)

Sindikati

Novinari kragujevačkog nedeljnika „Svelost“ štrajkuju već godinu dana. Sada su zbog neisplaćenih zarada i doprinosa tužili svoju firmu, ali umesto da naplate potraživanja, muku muče kako da nađu novac i plate sudske takse. Predsednica Sindikata novinara Srbije, Dragana Čabarkapa, kaže da je „Svetlost“ jedan od najdrastičnijih primera koji govori o teškom položaju novinara, i samo potvrđuje da se ne može govoriti o slobodi novinara u Srbiji kada oni mesecima ne primaju plate. „Mi tražimo da se menjaju sistemski zakoni tako da vlasnici garantuju isplate zarada svojom imovinom“, kaže Čabarkapa. Sindikat novinara će platiti troškove sudskih taksi kako novinari ne bi došli u situaciju da im se pleni imovina.
(Blic, Pravda, NUNS, 10.09.2011)

RRA

Srpska napredna stranka (SNS) očekuje reakciju i suspenziju člana Saveta RRA, Gordane Suše zbog, kako su ocenili, neadekvatnih komentara o toj stranci. „Njen nastup na televiziji, tokom koga je sa nipodaštavanjem i prezirom govorila o SNS, Sušu je dodatno diskreditovao za članstvo u regulatornom telu zaduženom za brigu o elektronskim medijima“, navodi se u saopštenju SNS. Oni ističu da se nameće pitanje kredibiliteta svih članova Saveta, pa je SNS spreman da pokrene postupak za razrešenje svih članova.
(Kurir, UNS,13.09.2011)

RATEL

RATEL i tri mobilna operatora su potpisali Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama. Korisnik može dobiti informaciju da li je određeni broj prenet u drugu mobilnu mrežu na adresi www.prenesibroj.rs pomoću aplikacije koju je razvio RATEL.
(RATEL, 30.08.2011)

Neovlašćeno korišćenje radio-frekvencijskog spektra stvara ekonomsku neravnopravnost na tržištu radiodifuznih usluga, ometa rad legalnih korisnika radio-frekvencijskog spektra i ugrožava bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, kao i rad drugih vitalnih službi koje koriste ovaj vid komunikacija. U skladu sa zakonskim ovlašćenjima Republička agencija za elektronske komunikacije je preduzela i kontinuirano preduzima odgovarajuće mere za prekidanje rada takvih FM i TV radio stanica. Agencija je pokrenula odgovarajuće postupke za sankcionisanje imalaca navedenih radio stanica. Lista od 56 FM i TV radio stanica neovlašćenih korisnika radio-frekvencijskog spektra objavljena je na web stranici RATELa.
(RATEL, 09.09.2011)

Izdanje broj 12
03-16. septembar 2011.

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.