Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 7 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS izražava zabrinutost zbog tendencije da se sve više novca iz republičkog i opštinskih budžeta troši za finansiranje tekućeg poslovanja medija koju su u vlasništvu države, umesto za finansiranje programa od javnog interesa. Samo u prošloj godini je, prema podacima Ministarstva kuture, iz republičkog budžeta za agenciju Tanjug izdvojeno 216.715.000 dinara, za javno preduzeće Panorama u Prištini 28.800.000 dinara, za Radio Jugoslaviju 122.048.000 dinara, a za Jugoslovenski pregled 10.803.000 dinara. Istovremeno, za podršku medijskim projektima, odnosno programima od javnog interesa, izdvojeno je 115.936.000 dinara. Za sufinansiranje štampanih glasila na jezicima manjina i sufinansiranje projekata u oblasti informisanja na jezicima manjina, što je takođe javni interes, potrošeno je 40.871.771 dinara.
(NUNS, 28. 06. 2011)

NUNS smatra da je krajnje vreme da se budžetski novac koji uplaćuju građani Srbije u medijskoj sferi počne trošiti na dobrobit svih građana, a ne za finansiranje tekućeg poslovanja javnih preduzeća u kojima vladajuće strukture imaju široke mogućnosti za kontrolu uređivačke politike. NUNS poziva vlasti da pokažu da su spremne da odustanu od neposredne kontrole nad medijima i da stvore ravnopravne uslove za poslovanje na tržištu.
(NUNS, 28. 06. 2011)

Na redovnoj godišnjoj skupštini u izveštaja o radu NUNS-a u periodu maj 2010 – maj 2011 istaknuto je da se pogoršanje profesionalnog i ekonomskog položaja medija i medijskih radnika u Srbiji nastavilo. Ovaj trend poprima dramatičan karakter krajem 2010. i posebno u prvoj polovini ove godine. Surova socijalno-ekonomska realnost primorala je NUNS da se sve više bavi socijalnim i sindikalnim temama, oslanjanjući se na skromne materijalne mogućnosti i kadrovske kapacitete. Više na www.nuns.rs
(NUNS, MC, 30.06.2011)

Novinski sindikati

Sindikat novinara Srbije ocenio je juče da su restriktivne i antidemokratske odredbe u radnoj verziji Nacrta zakona o štrajku kojim se zabranjuje štrajkovanje na ulicama, a radnicima koji to ne budu poštovali preti otkazom. Sindikat novinara smatra da je zakon o štrajku nepotreban, a da se sva pitanja iz radnog odnosa nalaze u Zakonu o radu.
(Beta, Politika, 26.06.2011)

Sindikat novinara Srbije izneo je na sednici svoje skupštine, niz zamerki na Nacrt medijske strategije, a pre svega na činjenicu da se taj dokument ne bavi statusom zaposlenih u medijima, iako je jasno da nezaštićeni novinari ne mogu ostvarivati javni interes.
(Blic, 26.06.2011)

RRA

Imajući u vidu i izveštavanje RTS o navodnoj medijskoj povezanosti između televizije Prva i televizije B92, Savet RRA je na osnovu predate dokumentacije i nalaza Agencije za privredne registre utvrdio da ne postoji nikakva vlasnička povezanost. Ukoliko RTS ima drugačija saznanja, Savet RRA poziva da ih dostavi RRA i drugim nadležnim državnim organima.
(Danas, 30.06.2011)

RATEL

Kablovski operater SBB obaveštava korisnike da je po zahtevu RATELa, prestalo emitovanje kanala Nova TV u programskoj ponudi SBBa. Uprava Nove TV d.d. iz Zagreba, donela je Odluku o zabrani prava reemitovanja programa Nove TV putem satelitske i kablovske distributivne mreže van teritorije Republike Hrvatske.
(Politika, UNS, 29.06.2011)

SEEMO

SEEMO je objavio da će se drugi Dani istraživačkog novinarstva u južnoj, centralnoj i istočnoj Evropi održati u Beogradu u Srbiji od 27. do 29. juna 2011, i da će biti posvećeni korupciji. Konferencija će obuhvatiti niz pitanja vezanih za istraživanje korupcije, ličnu bezbednost i izveštavanje o ekstremnim političarima, kao zasedanje posvećeno obuci. Među govornicima su istaknuti međunarodni novinari i medijski stručnjaci koji imaju iskustva u oblasti istraživačkog novinarstva na međunarodnom i lokalnom nivou.
(SEEMO, 27.06.2011)

Izdanje broj 7
24. jun - 6. jul 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.