Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 5 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS poziva na redovnu godišnju Skupštinu ovog udruženja novinara, koja će se održati u subotu 25. juna 2011. godine, sa početkom u 12.00 časova, u Medija centru (Terazije 3/I sprat, Beograd).
(NUNS, 07/06/2011)

NUNS i NDNV apeluju na novinare da potpišu njihovu inicijativu upućenu javnosti i RRA, povodom izbora Dalibora Bubnjevica na mesto člana UO Javnog servisa Vojvodine. Ovom inicijativom poziva se RRA da odmah smeni Bubnjevića zbog učešća u promociji nacističkih ideja.
(NUNS i NDNV, 06/06/2011)

Ustavni sud je zabranio nacističku organizaciju „Nacionalni stroj“. Međutim, Savet RRA je 4. maja ove godine odbio kao neblagovremeno podnet prigovor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) protiv imenovanja promotera knjige „Slučaj Nacionalni stroj“ i u njoj sadržanog programa ove organizacije, Dalibora Bubnjevića, u upravni odbor Radio-televizije Vojvodine – RTV. Ustavni sud je vodio računa o Ustavu i o zaštiti njegovih vrednosti. Savet RRA se sakrio iza „neblagovremenosti“ i pokazao da više nego Ustavni sud respektuje causa formalitatis nego što uvažava zakon, moral i interese države i društva. Nevladine organizacije Srbije pozivaju Savet RRA da smeni Dalibora Bubnjevića iz Upravnog odbora RTV-a, javnog radiodifuznog servisa Vojvodine, navodi se u saopštenju ovih orgnizacija.
(NUNS, Blic, 06/06/2011)

NUNS poziva političare, posebno predstavnike vlasti, da se uzdrže od ocenjivanja uređivačke politike medija, jer se to u medijskim kućama doživljava kao direktan pritisak na uređivačku koncepciju, slobodu izražavanja i informisanja. Sa tog stanovišta izražavamo razumevanje za protest lista Alo! zbog izjave predsednika Srbije Borisa Tadića nemačkom listu Frankfurter algemajne cajtung.
(NUNS, 06/06/2011)

UNS

U velikoj sali Udruženja novinara Srbije održan je okrugli sto na temu „Jezik u medijima“ na kome su učestvovali dr Aleksandar Milanović, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, lingvista mr Vlado Đukanović i urednik u nedeljniku NIN Dragan Jovićević.
(UNS, 01/06/2011)

RATEL

Završene su Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o primeni troškovnog principa, odvojenih računa i izveštavanju od strane operatora sa značajnom tržišnom snagom u oblasti elektronskih komunikacija, Nacrtu Pravilnika o visini naknada za pružanje usluga iz nadležnosti Agencije, Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o parametrima kvaliteta javno dostupnih usluga i sprovođenju kontrole obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija, Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o načinu kontrole korišćenja radiofrekvencijskog spektra, obavljanja tehničkih pregleda i zaštite od štetnih smetnji, Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o načinu korišćenja radio-stanica koje se koriste na domaćim i stranim vazduhoplovima, lokomotivama, brodovima i drugim plovilima i Javne konsultacije o nacrtima rešenja o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima podložnim prethodnoj regulaciji .
(RATEL, 08/06/2011)

Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) objavila je publikaciju „Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama“, čiji su autori članovi Komisije za širokopojasni pristup i digitalni razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Autori publikacije očekuju se da će strateška upotreba širokopojasnih informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) omogućiti ubrzani razvoj međunarodne zajednice i ostvarenje Milenijumskih ciljeva do 2015. godine, odnosno nalaženje efikasnih i održivih rešenja za velike globalne izazove XXI veka - siromaštvo, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rodnu ravnopravnost, klimatske promene i intenzivne demografske smene mlađe i starije populacije.
(RATEL, 31/05/2011)

Gospodin Brahima Sanu (Brahima Sanou) direktor Kancelarije za razvoj telekomunikacija (Telecommunication Development Bureau - TDB) Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) posetio je Republičku agenciju za elektronske komunikacije. Tokom svoje posete Beogradu, gospodin Sanu je govorio na otvaranju 4. konferencije o upravljanju Internetom – EuroDig 2011 (European Dialogue on Internet Governance).
(RATEL, 01/06/2011)

Potpisana su dva bilateralna sporazuma između Srbije i Crne Gore o koordinaciji IMT/UMTS sistema: Tehnički sporazum o koordinaciji u pograničnim oblastima za IMT/UMTS sisteme u GSM frekvencijskim opsezima 880 - 915 / 925 - 960 MHz (GSM 900) i 1710 – 1785 / 1805 - 1880 MHz (GSM 1800) i Tehnički sporazum o koordinaciji u pograničnim oblastima za IMT/UMTS sisteme u frekvencijskim opsezima 1900 – 1980 /2010 – 2025/2110 – 2170 MHz.
(RATEL, 08/06/2011)

SEEMO

Formiranje javnih servisa pokazalo se kao veoma težak zadatak u nekim od istočnoevropskih zemalja. Javni emiteri često funcionišu kao glasnogovornici vlasti, umesto da deluju kao izvori informacija za najširu javnost. Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO), sa sedištem u Beču, partner Međunarodnog instituta za štampu (IPI), deli zabrinutost Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS-a) u pogledu mogućnosti da nedavne izmene statuta Radio-televizije Bosne i Hercegovine, javnog emitera u toj zemlji, ugroze njenu uređivačku nezavisnost, i poziva Parlament da usvoji novi statut. U martu 2011, u susednoj Hrvatskoj, više od 150 novinara koji su zaposleni u javnom servisu, Hrvatskoj televiziji, potpisali su peticiju kojom se traži jedna stvar: poštovanje profesionalnih standarda.

U Mađarskoj, novi Zakon o medijima, koji je iniciran u januaru 2011. i čija je implementacija otpočela kada i mađarsko predsedavanje Evropskom unijom, ozbiljno je ugrozio nezavisnost javnog servisa, MTV-a. Boris Bergant, predsednik odbora SEEMO-a, izjavio je: „Mora biti jasno i transparentno šta je kontrola, a šta je uprava u javnom servisu. Menadžment mora raditi u interesu kompanije, a ne u interesu političkih predstavnika. Odbori u javnim servisima osnivaju se kako bi delovali u interesu javnosti, a ne u interesu političkih grupa“. Generalni sekretar SEEMO-a, Oliver Vujovic, izjavio je: „Krajnje je vreme da vlade shvate da javni informativni servisi nisu isto što vladi informativni servisi. Apelujem na organe vlasti da poštuju i podrže javne servise, umesto da podrivaju njihovu nezavisnost i kredibilitet.“
(SEEMO/IPI, 01/06/2011)

RRA

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) odbio je kao „neblagovremen“ prigovor koalicije NVO Građanska Vojvodina na imenovanje glavnog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića u Upravni odbor RTV Vojvodine. U prigovoru stoji da je Dalibor Bubnjević bio šef marketinga knjige „Slučaj Nacionalni stroj“ osuđenog Gorana Davidovića Firera.
(Blic, 02/06/2011)

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zatražila je da se odmah smeni član Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine Dalibor Bubnjević, koji je učestvovao u promociji knjige lidera zabranjene neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“.
(Pravda, 06/06/2011)

RRA je objavila poslednju listu podnosilaca prijava na javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje radio programa za lokalno područje čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku. Objavljeni su i kriteijumi za izdavanje dozvola za emitovanje programa.
(RRA, 06/06/2011)

Medijski sindikati

Sindikat „Nezavisnost“ Javnog preduzeća Radio-televizija Kragujevac najavio je da će održati jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako se navodi, niskih zarada, dugovanja zaposlenima, nepoštovanja Kolektivnog ugovora i maltretiranja članova sindikata. Prema navodima „Nezavisnosti“, poslodavac i osnivač, grad Kragujevac, ne pokazuje želju da počne pregovore sa sindikatima kako bi se sporazumno rešili nagomilani problemi.
(Beta, Pregled, Danas, Pravda, 26.05.2011)

Izdanje broj 5
25. maj – 8. jun 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.