Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 4 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju čuđenje zbog činjenice da je policija u Bečeju, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, fizički napad na novinara „Kepeš ifjušaga“ Čabu Segija, okarakterisala samo kao prekršaj.
NUNS, NDNV, 11/05/2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog fizičkog i verbalnog napada funkcionera Srpske napredne stranke, Zorana Savanova, i grupe izgrednika, na direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV Kovačica, Gojka Vukadina, i kamermana Danijela Hajka u Kovačici.
Danas, 20/05/2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje fizički napad na novinarsku ekipu Kurira i zahteva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da se napadač kazni u skladu sa Krivičnim zakonikom. NUNS je najozbiljnije zabrinut zbog učestalih nasrtaja na novinare i ocenjuje da napade direktno pospešuju neobjašnjivo blage sankcije prema nasilnicima.
NUNS, 12/05/2011; Politika, Pravda, 13/05/2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od policije i pravosuđa brzu i efikasnu istragu i kažnjavanje napadača na Nedžata Beljuljija, vlasnika televizije Spektri iz Bujanovca, napadnutog zbog emitovanja komentara u kojem su kritikovani načelnik lokalne samouprave Faruš Isljami i predsednik Opštine Bujanovac, Šaip Kamberi.
NUNS, Fonet, Blic, 15/05/2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku USAID/IREX, organizuje seminar iz medijskog prava 23. maja 2011. godine sa početkom u 12h u sali broj 8, Univerziteta u Nišu. Na seminaru će biti obrađene sledeće teme:

  • Registracija i licenciranje javnih glasila, posebno na internetu
  • Intercepcija, u kojoj formi, kako i kada država i njeni organi mogu da presreću informacije i zalaze u domen privatnosti komunikacije
  • Privatnost, obim prava na privatnost, kada se ono može ograničiti i izveštavanje o javnim ličnostima

NUNS, 19/05/2011

Isti seminar iz medijskog prava ce se odrzati 27.05.2011. u 13h i u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta u Beogradu.
NUNS, 23/05/2011

UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je napad na novinare Kurira. Očekujemo da država konačno, bar ovog napadača na trudnu novinarku Kurira, kazni maksimalnom zatvorskom kaznom od osam godina robije. Ako srpske sudije ne znaju kojim članovima Krivičnog zakonika je to propisano, Udruženje novinara Srbije će ih rado uputiti, navodi se u saopštenju ovog udruženja.
UNS, Kurir, 12/05/2011; Pravda, 13/05/2011

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je juče napad na vlasnika TV „Spektri” iz Bujanovca Nedžata Beljuljija, i zatražilo od nadležnih državnih organa da napadača procesuiraju po odredbama izmenjenog Krivičnog zakonika.
UNS, Danas, Dnevnik, Kurir, 16/05/2011

RATEL

Na osnovu relevantnih zakona direktor Agencije je doneo rešenje kojim se operatorima koji su imaoci kablovske kanalizacije određuje visina mesečne naknade za zakup kablovske kanalizacije za polaganje kablova.
RATEL 18/05/2011

Potpisan je Protokol o saradnji između Republičke agencije za elektronske komunikacije i Komisije za zaštitu konkurencije
RATEL, 17/05/2011

RATEL je objavio tabele sa pregledom roming tarifa sva tri domaća mobilna operatora, kako bi pomogao građanima Srbije da smanje troškove korišćenja mobilnih telefona u inostranstvu. Ovaj pregled obuhvata 50 zemalja, a detaljne informacije mogu se naći na na web site-u www.ratel.rs.
RATEL, 24/05/2011

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organization – SEEMO)

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) je razočarana zbog odluke suda da osudi na samo deset meseci kućnog pritvora osobu koja je pretukla kamermana TV B92, Boška Brankovića, i slomila mu nogu, povredila rame i uništila kameru. Blaga presuda izazvala je rašireni osećaj među novinarskim i drugim medijskim asocijacijama da zakon ne štiti novinare. Sudu u Beogradu bilo je potrebno tri godine da osudi počinioce.
SEEMO/IPI, 12/05/2011

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je razočaranje što je Milanu Savatoviću, koji je napao snimatelja Televizije B92, Boška Brankovića, i slomio mu nogu, povredio rame i uništio kameru, izrečena kazna od samo 10 meseci kućnog pritvora. Sudu su bile potrebne tri godine da izrekne kaznu.
Fonet, NUNS, 13/05/2011

RRA

Po prijavi Republičke radiodifuzne agencije (RRA), RTSu je juče stigla na naplatu kazna od dva miliona evra, a televiziji Pink - milion i po. Prijava je usledila zbog prekoračenja vremena za emitovanje reklama.
Kurir, 20/05/2011

Prekršajni sud u Beogradu, po prijavama Republičke radiodifuzne agencije (RRA), mogao bi da donese presude po kojima Javni servis Srbije treba da plati kaznu do dva miliona evra zbog prekoračenja termina emitovanja reklama. Iz istog razloga, televizija Pink trebalo bi da plati do 1,5 miliona evra. Zbog programa koji je pretrpan marketinškim blokovima, RRA podnela je čak 2.457 prijava protiv RTS, protiv Pinka 1.248, B92 - 1.865, TV Prva 1.379.
Kurir, 21/05/2011

Savet RRA nema ovlašćenje da zabrani tzv. rijaliti programe, već to prema Zakonu o javnom informisanju isključivo može da učini nadležni Sud, na predlog javnog tužioca, stoji u odgovoru na pitanje poslanika Skupštine Srbije. Iako nenadležna, Agencija je pripremila i predlog Zakona o radiodifuziji, a ovlašćeni predlagač takvog zakona je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva.
Dnevnik, 23/05/2011

Porfirije Perić, predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i vikarni episkop jegarski, istovremeno je i iguman manastira Kovilj i vodi komunu za odvikavanje od narkotika „Zemlja živih“. Radom u RRA Porfirije krši tri crkvena kanona, a pre svega šesti apostolski kanon, koji kaže da episkop ne sme na sebe da uzima svetovne poslove.
Alo! 21/05/2011

Medijski sindikati

Otkaz ugovora o radu dobiće 31 zaposleni u „Politici novine i magazine“, a kao opravdanje menadžment tvrdi da je to jedini način da se reše finansijski problemi u firmi, istakla je juče predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarakapa.
Danas, 20/05/2011

Reprezentativni sindikati „Politike novine i magazini“ organizovali su juče, na platou ispred zgrade „Politike“, protest zbog novog otpuštanja zaposlenih u ovoj firmi. Sindikati traže da menadžment poništi odluku o opuštanju 31 radnika.
Danas, 25/05/2011

Predsednica Sindikata novinara Srbije, koji je podržao protest sindikata „Politike“, Dragana Čabarkapa, rekla je da novinari koji rade u medijima, čiji je većinski vlasnik država, treba da se ujedine i očuvaju radna mesta i ugled tih medija.
Tanjug, Politika 25/05/2011

Zaposleni u Radio Smederevu obustavili su tronedeljni štrajk pošto su potpisali sporazum sa većinskim vlasnikom koji se obavezao da do kraja maja isplati zarade zaposlenima za prvo tromesečje, a regres za prošlu godinu, topli obrok i troškove prevoza do kraja juna.
Tanjug, Blic, Pravda, Beta, Boom 93, 17/05/2011, Večernje Novosti, 18/05/2011

Sindikat „Nezavisnost“ Javnog preduzeća Radio-televizija Kragujevac najavio je za 26. maj jednočasovni štrajk upozorenja zbog niskih zarada, dugovanja zaposlenima, nepoštovanja Kolektivnog ugovora i maltretiranja članova sindikata. Poslodavac i osnivač RTV Kragujevac je grad Kragujevac.
Blic, 25/05/2011

Izdanje broj 4
12. maj – 24. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.