Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 3 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo svoje članove i građane Srbije i regiona da potpišu inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ.
(NUNS, 03/05/2011)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Građanska Vojvodina kritikovalo su pojavljivanje novinarke Milijane Baletić u ulozi autora i scenariste na Radio-televiziji Vojvodine. Milijana Baletić je jedan od simbola novinarstva devedesetih godina, govora mržnje, promovisanja nacionalističke ideologije i nepoštovanja osnovnih etičkih standarda – ocenili su u saopštenju NUNS i NDNV.
(NUNS, NDNV, UNS, Danas, Dnevnik, Blic, Kurir, Pravda, 09/05/2011)

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove za Vojvodinu oštro se protivi povratku Milijane Baletić na Javni servis Vojvodine. „Nekome ko je bio simbol ratnohuškačkog novinarstva koje je i te kako doprinelo raspirivanju rata na teritoriji bivše Jugoslavije, vrata Javnog servisa trebalo bi da budu zauvek zatvorena. Povratak Milijane Baletić predstavlja krajnje nepoštovanje žrtava ratova“, navodi se u saopštenju.
(Pravda, 10/05/2011)

UNS

Generalni sekretar UNS-a, Nino Brajović, u otvorenom pismu u listu Politika, navodi „Slažem se sa Jelkom Jovanović iz NUNS-a da je, posle sudske presude u korist UNS-a, naša dalja polemika besmislena. U ime UNS-a pozivam kolege da razmisle ima li boljih načina da trošimo vreme, energiju i skromne novinarske resurse. Predlažem da pokušamo da se van suda dogovorimo o svim spornim pitanjima”.
(UNS, Politika, 27/04/2011)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž dobitnik je ovogodišnje nagrade „Zora" za slobodu medija, koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja. U obrazloženju odluke UNS-a stoji da su Asanž i njegove kolege iz „Vikiliksa“ dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da znaju.
(UNS, Pravda, RTS.rs, Blic, emportal.rs 03/05/2011)

Francuski novinar i književnik, urednik kulture u Figaro magazine, Žan Kristof Buison, primiće sutra Povelju UNS-a za novinarstvo bez granica koja mu je dodeljena na Dan novinara Srbije, 27. marta ove godine.
(UNS, 02/05/2011)

Delegacija Udruženja novinara Srbije (UNS) položila je venac na mestu gde se nalazila zgrada kineske ambasade, u kojoj je prilikom NATO bombardovanja pre 12 godina poginulo troje kineskih novinara. (UNS, 07/05/2011, Blic, Politika, Kurir, 08/05/2011)

Asocijacija medija

Asocijacija medija od 20. maja i zvanično postaje član Evropske Asocijacije novinskih izdavača (ENPA).
(NUNS, 10/05/2011, ASMEDI Newsletter 151)

Novinski sindikati

Iako su novinari kragujevačke „Svetlosti” u štrajku od februara ove godine, jer poslodavac više od godinu dana ne plaća zarade i ne uplaćuje doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, niti pregovara sa štrajkačima, poslodavac je raspisao konkurs za zapošljavanje novinara i prekršio zakone o radu i štrajku. "Objavljivanje konkursa u današnjem broju nedeljnika „Svetlost” za prijem novinara je vrhunac cinizma i bahatosti poslodavca", ocenjeno je u saopštenju Sindikata novinara tog nedeljnika.
(Tanjug, B92 , 05/05/2011; Pregled, UNS, 06/05/2011)

RATEL

Republička agencija za elektronske komunikacije uključila se u akciju obeležavanja Dana devojčica ugostivši učenice osmog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz sela Pečenjevce kod Leskovca i njihove profesore. Ova škola prva je u Srbiji dobila digitalni kabinet, u okviru projekta „Digitalna škola“ Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.
(RATEL, 03/05/2011).

Podnosilac prijave kome je odlukama RRA dodeljena lokacija/frekvencija je dužan da u roku od 30 dana (do 06.06.2011. godine), dostavi RATEL-u kompletnu tehničku i drugu dokumentaciju propisanu Pravilnikom o obrascima (Službeni glasnik Republike Srbije broj 8/11). Pravilnik se nalazi na Internet stranici Agencije, kao i obrasci zahteva za izdavanje pojedinačnih dozvola. RATEL će izdati pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija do 22.07.2011. godine.
(RATEL, 05/05/2011)

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)

Povodom Dana slobode štampe, koji se obeležava 3. maja, SEEMO podseća da još uvek mnogo toga potrebno uraditi kako bi medijski radnici uživali u slobodi medija. Tokom 2010, SEEMO je registrovao 406 slučajeva kršenja slobode štampe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Belorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj Republici, Grčkoj, Mađarskoj, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Turskoj i Ukrajini. Tu spadaju različiti oblici pretnji načinjenih putem elektronske pošte, pisama, telefona ili lično, kao i ubistva, fizički napadi, bombaški napadi, zadržavanja i zatvaranja, krivične optužnice, kućni pritvor, politički i ekonomski pritisak, kao i preteća upozorenja od strane verskih lidera.
(SEEMO, 02/05/2011)

Pretnje, napadi, zlostavljanja i različiti vidovi pritisaka deo su svakodnevnog života novinara u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi, saopštila je Medijska organizacija za jugoistočnu Evropu (SEEMO), koja je prošle godine 406 puta registrovala ugrožavanje slobode štampe u 20 država. Zabeležene su pretnje elektronskom i običnom poštom, telefonom i lično, kao i ubistva, fizički napadi, bacanje bombi, pritvaranje i zatvaranje, krivični progoni, kućni pritvori, politički i ekonomski pritisci, kao i preteća upozorenja verskih lidera. Organizacija beleži porast pretnji biznismena koji često posluju na mafijaški način, ali novinarima prete i verske organizacije, glumci i muzičari.
(B92, Beta, Danas, 04/05/2011)

Prvi istanbulski medijski dani održaće se od 16. do 20. maja 2011. Prvi beogradski medijski dani održaće se u Beogradu u Srbiji 2012. i biće organizovani u saradnji sa Univerzitetom Singidunum.
(SEEMO/IPI, 09/05/2011)

RRA

Skupština Srbije izabrala je Miloša Rajkovića, Slobodana Veljkovića i Božidara Nikolića za članove Saveta Republičke radio-difuzne agencije. Savet RRA ima devet članova, a izborom tri nova člana, koje je odredila Skupština Srbije, Savet će raditi u punom sastavu.
(Tanjug, NUNS, UNS, B92, Dnevnik, 05/05/2011)

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić u izjavi za Kurir kaže da nije gledao emisiju u kojoj je voditeljka na dan Uskrsa pokazala znak đavola, i da ne zna da li je u konkretnom slučaju bilo elemenata kršenja zakona. „Tim povodom se niko od građana nije obratio RRA. Monitoring služba je počela da radi tek posle praznika. Zbog toga ne mogu ništa zvanično da kažem u ime Agencije“.
(Kurir, 27/04/2011)

Izdanje broj 3
28. april – 11. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.