Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Zekić otvorenim pismom Cvejiću nastavila polemiku: Vaš komesarski svet nikada neće biti moj

Izvor: Insajder, 08.06.2020.

0 komentara      Ostavite komentar

Otvorenim pismom Olivere Zekić Slobodanu Cvejiću, nastavljena je javna polemika dvoje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Javna prepiska je počela nakon što je Cvejić odgovorio na javno postavljena pitanja Marinike Tepić, potpredsednice Stranke slobode i pravde "šta je sve pokušao i zbog čega nije uspeo" da poboljša stanje u medijima u Srbiji. Na pitanje zašto nije urađeno više na unapređenju elektronskih medija u poslednja četiri meseca najjednostavnije bih Vam odgovorio sa: 'Zato što Savet REM to nije hteo', naveo je Cvejić u odgovoru potpredsednici SSP-a.

Olivera Zekić javno je zamerila Cvejiću taj postupak, navodeći u otvorenom pismu da je "zgranuta njegovom potrebom potrebom da brže-bolje odgovori, sve pravdajući se, nikom drugom, nego Mariniki Tepić".

U sinoćnjem odgovoru Oliveri Zekić, Cvejić navodi da ga nije iznenadio njen borbeni stav u odbrani tradicije i postignuća REM-a od njegovih javno iznetih stavova. “Mi možda sedimo u istom telu, ali pripadamo različitim svetovima”, poručio je Cvejić.

Na ove tvrdnje Zekić je reagovala otvorenim pismom koje donosimo u celosti.

“Čitajući Vaš odgovor, setih se Džambula.

Narodni kazaški pesnik svojevremeno se proslavio odom Ježovu, Staljinovom miljeniku, u kratkom periodu šefu zloglasnog NKVD.

Dugačka je to oda, u kojoj Džambul Ježova naziva "očima naroda, čistim kao dragi kamen", i zahvaljuje mu se što je "upalio alarm". Onaj, koji upozorava na izdajnike i narodne neprijatelje. I, kako da Vam kažem, gospodine Cvejiću, ozbiljan ste kandidat za ulogu, ne samo narodnog komesara - Narkoma - nego i za centralno mesto u nekoj sledećoj odi, nekog opozicionog Džambula (dosta pretendenata ima za to mesto, a vi probajte sa Sinišom Kovačevićem, Marinika je više za pisma).

Ozbiljan ste kandidat, jer, najpre, pažljivo birate s kim ćete, kako, komunicirati.

Pa u REM-u pretite (pretpostavljam kako to nije ad hominem), kako se on neće promeniti, dok se određeni članovi Saveta ne uklone, maltretirate ljude slanjem mailova usred noći (neke koleginice, zbog toga, razmišljaju da vas tuže za mobing), a za Mariniku Tepić, političarku koja bi da bude vlast, i to svim sredstvima, pa i nasilnim, birate uljudan ton, kakav i dolikuje razgovoru, kako kažete "dva javna funkcionera".

To što je jedan od njih osioni političar, koji javni prostor doživljava isključivo kao mesto za stranačku promociju i pljuvanje svih koji ne misle isto kao on, dok je, sa druge, član nezavisnog regulatornog tela, koji bi trebalo da bude brana, upravo takvima, za Vas nema nikakve veze.

Dalje, kandidaturu za poziciju Narkoma pokazujete i osionom namerom da "REM upodobite javnom interesu"?!

Sa Marinikom Tepić, gospodine Cvejić?

I, a van tog pitanja, po čemu ste Vi, osim po komesarskom duhu, kvalifikovani (izabrani, gde?), da određujete šta je "javni interes", pošto vaša "uljudna komunikacija", na nivou, ponavljam, dobro dresiranog kućnog ljubimca, sa Marinikom Tepić, svakako ne liči na "javni interes".

Šta je "javni interes", gospodine Cvejiću? Vaša uporna samopromocija, u kojoj svoje kolege ne prozivate da su kršile zakon, uradile bilo šta što je van okvira pozitivnih pravnih propisa, nego, isključivo, da "nisu na liniji". Vašoj liniji, gospodine Cvejić? Liniji Marinike Tepić? Njene političke opcije?

Koji "javni interes" podrazumeva da odlukom o tome koga ćete udostojiti "uljudne komunikacije", suštinski diskvalifikujete sve druge delove ogromnog javnog i političkog prostora, osim jednog? Onog koji se zove Marinika Tepić, i koji misli da se kokoške - duvaju. Smotaju se u perje, valjda? Nju ste favorizovali, uljudnim tonom komesara - pravednika?

Takođe, kako, kojim sredstvima, nameravate da "upodobite REM"? Odstranjivanjem njegovih članova? Maltretiranjem koleginica? Mobingom? Čišćenjem, ideološki nepodobnih? Komesari svih vremena, a Vi ste očito jedan od njih, uvek imaju istu matricu.

Izmišljeni neprijatelj, uvek ideološki, uvek nevidljiv, neopisiv, uvek opasan (za opštu stvar, "javni interes" koji su komesari propisali), protiv kojeg su dozvoljena sva sredstva.

Vaš izmišljeni neprijatelj se zove "Duboki REM", što me jeste malo zbunilo, te, na kratko, nisam bila sigurna da li hoćete da budete Ježov, ili Tramp?

No, brzo ste mi razvejali svaku nedoumicu, pitanjima koja ste postavili članovima regulatornog tela, od kojih bih izdvojila ono "da li veruju da se odluke ionako donose na drugom mestu".

Ubeđena sam da veruju. Vi ste ih u to ubedili, uljudnim ulizivanjem tom "drugom mestu". Poneli ste se Vi, član nezavisnog regulatornog tela, sasvim u skladu sa onom Lenjinovom:

"U našoj republici nijedno se važno pitanje iz oblasti politike ili organizacije ne rešava preko državnih ustanova, ako za to ne da nalog centralni odbor stranke."

Vi ste se tom, centralnom organu (koliko god to, da je Marinika Tepić bilo čiji centralni organ, izgledalo skaradno), uljudno obratili, podnoseći mu izveštaj o svom radu, gospodine Cvejiću, sve uz ideološko denunciranje svojih kolega.

Niko drugi, iz Saveta REM, nikada to nije uradio, nikada se nije obraćao, tako bedno, bilo kojoj stranci, bilo kom političaru.

Zato i jesmo dva sveta, gospodine Cvejiću.

Vaš je ideološki, komesarski, pun izmišljenih neprijatelja, besramne samopromocije kroz "prijavljivanje" kolega, i uz pun doživljaj partija kao mesta na kojima sve treba da se odluči. Uz to ide i svojevrsno preporučivanje, samog sebe, istim tim partijskim interesima, za mesto "narodnih očiju" i "gromkog alarma", koji će, na vreme, ukazati na sve sumnjivce.

Neka, hvala, gospodine Cvejiću. Moj svet to nikada neće da bude.

I dalje o tome možemo da pričamo na sednici Saveta REM.

To je nezavisni svet kojem pripadam. I koji ću braniti, od svih Marinika i Ježova na ovom svetu.

Dobrodošli ste u njega, posebno kada shvatite ono o kokoškama, ideološkim, o čemu sam Vam već pisala. Pa da nastavimo diskusiju, u našem dvorištu”.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.