Početna > MC za medije > Konkursi arhiva > 2012 > Wiki Loves Monuments 2012

Vikimedija globalni foto-konkurs

Srbija će ove godine po prvi put učestvovati u velikom svetskom „Wiki Loves Monuments“ foto-konkursu, organizovanom od strane lokalnih ogranaka Vikimedije. Cilj konkursa je prikupljanje fotografija kulturnih dobara u 36 zemalja širom sveta i podsticanje učesnika da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji trenutno ima preko 2400 zavedenih.

Najuspešniji učesnici će osvojiti vredne nagrade, i ući u uži izbor za najbolje fotografije na globalnom konkursu. Selekciju i odabir 15 najboljih autorskih fotografija nepokretnih kulturnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom vršiće šestočlani žiri, među kojima će se naći uvaženi fotografi: Dragoljub Zamurović, Goran Malić i Miloš Jurišić.

Krajnji rok za slanje fotografija je 30. septembar 2012. godine.

Za mnoge od istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje. Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. „Wiki Loves Monuments“ pruža način pomoću koga volonteri širom sveta mogu da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i, putem Vikipedije, sa svima podele ove slike.

O samom uspehu i značaju ovog projekta, najvernije govori podatak da je 2011. godine u njemu učestvovalo 18 zemalja i da je tom prilikom prikupljeno 168.000 fotografija. Ove godine, broj zemalja učesnica je udvostručen, a broj očekivanih fotografija je daleko veći.

Detaljne informacije o konkursu možete pronaći na veb sajtu wlm.wikimedia.org

Formular za prijavu fotografija

Kontakt:
Vikimedija Srbije
Tamara Petrović
E-mail:
tamara@vikimedija.org

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u