Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Trening „Mediji i decentralizacija“

Pozivamo novinare/ke iz redakcija sa teritorije cele Srbije da se prijave na seminar "Mediji i decentralizacija", koji će se u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine održati od 24. do 26. juna 2011. godine u prostorijama Obrazovnog centra Vojvođanske banke a.d. u Paliću. Edukacija će biti mešavina teorijskog i praktičnog rada, a predavači će biti eksperti za pitanja decentralizacije i regionalizacije, predstavnici nevladinog sektora i državnih agencija, kao i novinari-eksperti za ovu temu.

Učešće na treningu je besplatno, a NDNV će obezbediti putne troškove i troškove smeštaja za polaznike.

Molimo vas da se iz jedne redakcije prijavi samo jedan novinar/ka pošto je interesovanje i ovoga puta veliko.

Informacija koja vam može značiti: program počinje u petak 24. juna u 17 časova, a traje do nedelje do 14h. Detaljniju agendu i propratni materijal dostavićemo vam po prijavi, odnosno odobrenju prijave. Biće organizovan zajednički prevoz iz Novog Sada za učesnike u petak u 14.30h.

Projekat "Mediji i decentralizacija", u okviru kojeg se održava i seminar, finansijski je pomogla američka fondacija NED, a ovaj deo projekta predstavlja drugu fazu njene realizacije.

Molimo vas da prilikom apliciranja popunite prijavni formular.

Molimo da se prijavite najkasnije do ponedeljka, 20. juna, do 14 časova.

Prijavne formulare šaljite na adresu ndnv_maja@yahoo.com ili na ndnvns@gmail.com, a za sva dodatna pitanja možete kontaktirati Nedim Sejdinovića na broj telefona 064/92 88 740.

Prijavni formular (doc)

O PROJEKTU

Decentralizacija je proces kojeg u Srbiji prati izuzetna konfuzija u javnosti, i samim tim proces koji je pogodan za različite oblike manipulacije od strane političkih i drugih elita. Mediji u tom procesu u nedovoljnoj meri obavljaju svoju ulogu društvenog korektiva, a uzroci tome su centralizacija medijske scene, politički uticaj na medije, ali i nedovoljna senzibilisanost urednika i novinara za ovaj proces i njegove vrednosti.

Prema nedavno objavljenom istraživanju BBC-a, mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama, među kojima je i proces decentralizacije, malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana. Oni uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke. Građani se, kako veli ovo istraživanje, žale da mediji "stalno vrte iste priče i iste ljude", a da ne objašnjavaju ono što se dešava i kako to utiče na život ljudi. Činjenica je da građani ne razumeju kako se pitanje evropskih integracija, među kojima važno mesto zauzima decentralizacija odnosi na njihov život, za šta svakako veliku odgovornost snose sami mediji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ovim projektom želi da podigne nivo obučenosti i senzibilisanosti novinara i urednika za pitanja koja se tiču decentralizacije zemlje, kao i da podigne nivo komunikacije između predstavnika vlasti i drugih važnih činilaca u procesu decentralizacije sa medijima. Sve to u svrhu osnaživanja procesa decentralizacije Srbije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u