Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Skrozza: Sloboda se danas mora osvajati svakoga dana iznova

Izvor: Fonet, Cenzolovka, 25.09.2017.

0 komentara      Ostavite komentar
Fond "Maja Maršićević Tasić" dodelio je nagradu "Osvajanje slobode", novinarski Tamari Skrozzi na svečanosti u Kulturnom centru Rex. Po dobijanju nagrade Skrozza je rekla da se sloboda danas u Srbiji mora osvajati na svakom planu i svakoga dana iznova.

Nagrada se, sada već tradicionalno, uručuje ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu, a simbolično se uručuje 24. septembra, na dan izbora 2000. godine.

Nagradu, koju čine skulptura vajara Mrđana Bajića i plaketa, uručila je u ime žirija prošlogodišnja dobitnica nagrade i predsednica žirija Ljiljana Spasić. Žiri je u obrazloženju naveo da je Skrozza nagradu zaslužila jer je dosadašnjim radom pokazala kako se bori za demokratičnost društva i slobodu medija.

“Za mene kao feministkinju, posebna je čast što dobijam baš ovu nagradu – nagradu koja nosi ime Maje Maršićević-Tasić i koju su do sada dobile žene koje su svojom hrabrošću, pameću i aktivizmom pozitivno uticale na naše društvo. S druge strane, moram da pridružim onim dobitnicama koje su isticale da nagradu „Osvajanje slobode“ dobijaju za nešto što zapravo nismo osvojile, na neki način za sopstvene poraze. I ja se bar delimično tako osećam. Kako drugačije, kad u ovom trenutku nestaju slobodni mediji; kad novinari moraju da štrajkuju glađu radi odbrane svojih osnovnih prava; kad su lopovluk, bezobrazluk i primitivizam postali deo društvene klime, kad je pravi izazov reći, napisati, misliti, pa i biti“, rekla je Skrozza.

Ona je rekla i da u državi za koju smo mislili da je na neki način oslobođena 5. oktobra 2000, danas sloboda mora da se osvaja na svakom planu, i svakog dana iznova.

„Mislim ipak da nismo potpuno poražene, i da raspad, jad i trulež koji vidimo oko sebe nije znak da smo bile neuspešne. Protiv nekih okolnosti jednostavno nije moglo, iako su mnoge žene – a listom sve dobitnice ove nagrade – učinile najviše što je bilo moguće. A to, samo po sebi, nije poraz. Jer i borba se računa“, rekla je povodom dobijene nagrade laureatkinja Tamara Skrozza.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade: Ljiljana Spasić, izvršna direktorka organizacije građanskog društva “Građanska akcija Pančevo“, Danica Vučenić, novinarka, Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta, Brankica Stanković, novinarka i autorka emisije “Insajder“, Dubravka Stojanović, istoričarka i vanredna profesorka na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije URBAN-IN, Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu, Mirjana Karanović, glumica, Lila Radonjić, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža, Hedvig Morvai-Horváth, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Borka Pavićević, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, dramaturškinja, Goranka Matić, fotografkinja i Olja Bećković, novinarka.

Nagrada “Osvajanje slobode“ dodeljuje se svake godine 24. septembra – na dan izborne pobede nad Miloševićem 2000. godine. Fond “Maja Maršićević Tasić“ osnovan je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.