Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

50 najboljih sajtova u Srbiji po izboru PC Press-a

Izvor: www.pcpress.rs
Februar 2010.

PC Press je ove godine, po trinaesti put, odabrao pedeset najboljih sajtova u Srbiji, a ovoga puta i pobednike u deset kategorija. Lista od 50 najboljih izbor je urednika PC Press-a koji ističu da postoji mnogo dobrih sajtova koji ove godine nisu ušli na listu, a svakako zaslužuju priznanje.

Izbor je bio veći nego ikad – podaci o broju registrovanih domena sa sajta RNIDS-a (u trenutku finalizacije teksta na sajtu PC Press-a) su sledeći:

Registrovano je 54.760 .rs domena, od toga su 30.942 „čisti“ .rs domeni, 16.996 .co.rs, 2.848 .org.rs, 2.968 .in.rs i 1.006 .edu.rs.

Medija centar se pridružuje čestitkama PC Press-a koje su upućene pobednicima i nominovanima u ovogodišnjem izboru. Sledi lista 50 najboljih u okviru koje su, po kategorijama, istaknuti najboljih 10 sajtova

Kategorija: Vesti i informacije

Pobednik u kategoriji: www.rts.rs (Radio-televizija Srbije)

"Sajt javnog servisa se od konkurencije izdvaja preglednošću i odličnom organizacijom informacija. Vrlo lako ćete u sekcijama vesti, sport ili magazin pronaći sadržaje koji vas interesuju. Podela na kategorije unutar sekcija je detaljna, a mogućnost preuzimanja ili gledanja pojedinih emisija online je zgodan dodatak. Posebne stranice posvećene su filmskom programu, muzičkoj produkciji, pesmi Evrovizije i Ligi šampiona. Ljubitelje sporta će obradovati stranica "Rezultati uživo," dok bi blog mogao biti dinamičniji i redovnije ažuriran."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Zajednice

Pobednik u kategoriji: www.burek.rs (Forum)

"Forum Burek skoro sedam godina okuplja ljude koji vole da razgovoraju, diskutuju i ponekad se posvađaju na najrazličitije teme. Šest sekcija podeljenih u više desetina podforuma, preko 800 hiljada registrovanih korisnika i više od 50 hiljada poseta svakog dana ukazuju na vrlo živahnu diskusiju i praktično nepostojeću šansu da pokrenuta tema bude ignorisana. Dodatni sadržaji, poput igre Conquiztador, samo će produžiti vreme koje ćete provoditi na ovom sajtu."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Kultura

Pobednik u kategoriji: www.seecult.org (Portal za kulturu jugoistočne Evrope)

"SeeCult.org je zamišljen kao portal za kulturu jugoistočne Evrope, a prvo što ćete primetiti je obilje sadržaja - ne samo iz Beograda, već i iz manjih centara kulture, ali i iz okruženja koje donosi bliska saradnja sa srodnim sajtovima Culturenet.hr iz Hrvatske i ArtServis.org iz Slovenije. Tematski su obuhvaćeni arhitektura, baština, edukacija, film, knjiga, kulturna politika, muzika, pozorište, tehnologija i vizuelna umetnost, ali se aktivnosti sajta ni izdaleka ne završavaju na tome, a veoma nam se dopala i činjenica da, pored mainstream kulture, ovaj portal prati mnoga, medijski manje eksponirana, dešavanja koja mogu biti značajna za razvoj kulture i promociju mlađih ili još neafirmisanih umetnika. Bogat i raznovrstan sadržaj daje ovom portalu primat na domaćem Web nebu, kada je u pitanju predstavljanje kulture i umetnosti."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: e(market)

Pobednik u kategoriji: www.tehnomanija.rs (Internet prodavnica)

"U "Tehnomaniji" možete da kupite kućne aparate svih vrsta, od kuhinjske do računarske opreme, klima uređaja i televizora. Iako maloprodajnih objekata ima na sve strane, za kupovinu ne morate da izlazite iz kuće, već sve možete da obavite pomoću računara i platnih kartica, a kupljena roba brzo stiže do vas. Relevantni podaci o svemu što je u ponudi, redovno ažuriranje sadržaja, širok asortiman i ekspeditivnost pri isporuci su ono što ovaj sajt izdvaja od konkurentskih, a za razliku od većne drugih sajtova, ovde možete direktno porediti karakteristike četiri proizvoda - još kada bi opcija "Cene padaju" bila efikasnija..."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Tehnologija

Pobednik u kategoriji: www.benchmark.rs (Internet magazin)

"Hardverašima ovaj sajt ne treba posebno predstavljati, a svima ostalima možemo reći da će na njemu naći sve što ih interesuje o nekom "parčetu hardvera", bilo da se radi o novim ili starim računarskim komponentama i kompletnim uređajima. Ukoliko uređaj koji vas interesuje nije testiran, pogledajte forum - sva je prilika da ćete tamo naći odgovor, kao i rešenje problema koji vas eventualno muči, a možete i da postavite pitanje, na koje ćete verovatno ubrzo dobiti odgovor. Čak i ako vas ništa od ovoga ne interesuje, vredi pročitati nove IT vesti. Kada sve saberete, Benchmark u ćete teško naći dostojnu konkurenciju na našem Web-u."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Porodica i život

Pobednik u kategoriji: www.stetoskop.info (Zdravstveni portal)

"Sajt koji je posvećen zdravlju, sa velikom bazom koja omogućava detaljnu pretragu bolesti i načina lečenja. Možete postaviti pitanje lekaru na koje (provereno!) odgovaraju. Odlična preglednost, mnoštvo informacija i dobar dizajn su presudili da upravo "virtuelni lekar" bude pobednik ove kategorije."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Korporativni sajtovi

Pobednik u kategoriji: www.stark.rs (Soko Štark)

"Za prezentaciju naslađe kompanije sa naše liste može se reći sve osim da je jednostavna. Za razliku od ostalih, koji su se na ovom spisku našli zbog preglednosti i velikog broja korisnih informacija, Štark nas je osvojio originalnošću - napor uložen da se svaki slatkiš posebno opiše i predstavi kroz istoriju na veoma interesantan način, naveo nas je da Štark proglasimo pobednikom u ovoj kategoriji."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Zabava

Pobednik u kategoriji: www.popboks.com (Web magazin za popularnu kulturu)

"Popboks donosi obilje informacija iz sveta knjiga, muzike, filma i stripa. Na prvo mesto u kategoriji zabave izbilo je zbog uvek aktuelnih novosti iz oblasti zabave, kao i zbog autorskih tekstova kojima se mali broj drugih sajtova može pohvaliti. Čak i ako niste planirali da odete do bioskopa ili na koncert, na Popboks stranici ćete se dobro zabaviti."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Društvo

Pobednik u kategoriji: www.beograd.rs (Zvanična internet prezentacija grada Beograda)

"Zvanična prezentacija Beograda često je (s razlogom) bila uvršćena u naš izbor najboljih Web mesta. Pratili smo kako napreduje iz meseca u mesec, kako komunicira sa građanima, kako ih obaveštava, odgovara i brine o njima. Iako se funkcionalno nije značajnije menjala, verovatno bi bilo šteta menjati nešto što dobro funkcioniše. Sve što bi Beograđanima ili posetiocima Beograda moglo da bude značajno (bili oni stanovnici, turisti, ili poslovno zainteresovani), možete da nađete ovde, uz lako snalaženje i sistematično održavanje."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

Kategorija: Sport i (avan)turizam

Pobednik u kategoriji: www.sportal.rs (Sportski portal)

"Sportal je jedini sajt posvećen isključivo sportu. Vesti iz praktično svih oblasti sporta ažuriraju se neprestano, a tu su i posebne sekcije povećene predstojećem Svetskom i Evropskom prvenstvu u fudbalu. Tu su i stranice za praćenje aktuelnih sportskih događaja, te statistička analiza velikog broja takmičenja, kao i uporedni pregled sportskih prenosa na različitim televizijskim kanalima."

Ostali nominovani sajtovi unutar ove kategorije:

.
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u
 
USAID/IREX
Ova sekcija sajta realizovana je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Izneti stavovi pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju zvaničan stav USAID-a i IREX-a.