Register for your free copy
Articles written by renowned journalists and columnists. Every other friday...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Napadačima na Pančića po tri meseca zatvora

PRESUĐENO ZA PREBIJANjE NOVINARA NEDELjNIKA „VREME” I KOLUMNISTE NAŠEG LISTA

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je juče na po tri meseca zatvora Miloša Mladenović a i Danila Žužu zbog prebijanja novinara nedeljnika "Vreme" i kolumniste našeg lista Teofila Pančića 24. jula u Zemunu. Istom presudom sud im je ukinuo pritvor, ali im je odredio meru zabrane napuštanja boravišta, kao i zabranu da se približavaju Pančiću na udaljenosti bližoj od 100 metara.
Mladenović i Žiža su osuđeni zato što su 24. jula uveče, u gradskom autobusu 83 koji je stajao na stanici u Zemunu, fizički napali Pančića, udarajuć i ga drvenom palicom i rukama, nanevši mu lake telesne povrede po glavi i trbuhu. Posle napada, oni su pobegli. Za krivično delo nasilničkog ponašanja, za koje su osuđeni Mladenović i Žuža, zapreć ena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, ali su oni, kao mlađi punoletnici i do sada neosuđivani, osuđeni na kaznu ispod zakonskog minimuma. Teofil Pančić izjavio je juče da ne shvata poruku presude kojom su Miloš Mladenović i Danilo Žuža osuđeni na po tri meseca zatvora za napad na njega, što je kazna upola blaža od najblaže zapreć ene.
– Nisam dovoljno pametan da shvatim šta je poruka takve presude za ovo društvo. Ja nemam ništa od toga i s tim više. Mislim da je to problem društva i u koje zakone i vrednosti ono veruje i šta hoće da poruči time i šta na ovaj način poručuju sudovi. To je zaista društveni problem koji više nema veze ni sa mnom lično ni s bilo kim – rekao je Pančić. – Ako dobro razumem, sud konstatuje da je krivično delo izvršeno, jer da nije, oni bi bili oslobođeni, ali uprkos tome odmerava kaznu koja je upola kraća od tih šest meseci, pošto je zapreć eno od šest meseci do pet godina.

Antrfile:

Tužilaštvo najavilo žalbu

Tužilaštvo će uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom su Miloš Mladenović i Danilo Žuža osuđeni na po tri meseca zatvora zbog napada na novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića, rečeno je u Republičkom tužilaštvu.
– Tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu jer nije zadovoljno visinom kazne koja je izrečena napadačima na Pančića. Tužilaštvo smatra da ovako izrečena kazna nije primerena težini krivič nog dela jer je napadnut novinar, i što, po našem stavu, ne odraž ava duh zakona – izjavio je portparol tog tužilaštva Tomo Zorić.
On je kazao da će Tužilaštvo nakon dobijanja pisanog otpravka presude moći da saopšti više detalja i napravi analizu o tome koji su razlozi suda da donese takvu odluku. Zorić je istakao da je u pitanju veoma ozbiljno krivično delo nasilničkog ponašanja za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina, i ocenio da se kaznama poput ovih koje su izrečene napadačima na Pančića ne može ostvariti cilj ni generalne ni specijalne prevencije. On je podsetio na to da su osumnjičeni bili u bekstvu do hapšenja a nakon jučerašnje presude pušteni na slobodu i da će Tužilaštvo uz žalbu na presudu Apelacionom sudu podneti i žalbu na rešenje o ukidanju pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Autor: NN
Izvor: Dnevnik, 22.09.2010; Strana: 13

MC Newsletter
24. septembar 2010.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.