Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Marićeve uvrede nisu krivično delo

Izvor: Danas, 27.02.2020.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: V. Jeremić

Glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić neće krivično odgovarati za uvredu profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija, pošto je nakon Višeg tužilaštva u Beogradu i Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu odlučilo da odbaci krivičnu prijavu smatrajući da u konkretnom događaju nema elemenata dela koje se goni po službenoj dužnosti, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno u Trećem osnovnom tužilaštvu, zamenik tužioca je po prijemu predmeta policijskoj stanici Zemun uputio zahtev za

prikupljanje potrebnih obaveštenja. U okviru toga, obavljen je razgovor sa Marićem. Pored saslušanja, izvršen je uvid u video snimak emisije

„Dobro jutro Srbijo“ koja je emitovana 30. septembra 2019. godine.

„Ocenom svih priloženih dokaza utvrđeno da prijavljeno delo nije krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, rečeno je Danasu u Trećem osnovnom tužilaštvu dodajući da su nakon toga doneli rešenje kojim je odbačena krivična prijava.

Podsetimo, krivična prijava protiv Marića došla je do Trećeg osnovnog tužilaštva nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu istu odbacilo smatrajući da u Marićevim rečima nema elemenata krivičnog dela raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Predmet je prosleđen kako bi Treće tužilaštvo ustanovilo da li ima elemenata blažeg dela, povreda ugleda zbog, rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

Protiv Milomira Marića bile su podnete dve krivične prijave. Jednu su podneli Danijel Sinani i Filozofski fakultet u Beogradu, a drugu Slavko Ćuruvija Fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija.

Prijave su podnete zbog govora Milomira Marića u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na televiziji Hepi od 30. septembra 2019. godine. Govoreći o postupku utvrđivanju autentičnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, i uloge koju je profesor Sinani imao u tom postupku, Marić je rekao da će o tome odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“.

„Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…“, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac. Kako je rekao, Sinani ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“.

Profesor Sinani nije želeo da komentariše odluku Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, tvrdeći da će sačekati da advokati Filozofskog fakulteta najpre prime to rešenje.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.