Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Lekić: Vučić prezire novinare jer je svojevremeno bio izbačen iz novinarstva

Izvor: Autonomija, 26.09.2017.

0 komentara      Ostavite komentar

"Vučić je gori od Miloševića, jedino što za razliku od Miloševića, Vučić ne ubija – još”

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić izjavio je večeras da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić “prezire novinare” i ocenio da je po tome gori od Slobodana Miloševića.

“Vučić je pokušao da bude novinar, a onda su ga stavili za ministra informisanja. Vučić od sopstvenog naroda više prezire jedino novinare. Ne prođe dan a da nekom od novinara nije nacrtana meta na čelu. Vučić je gori od Miloševića, jedino što za razliku od Miloševića, Vučić ne ubija – još”, rekao je Lekić na tribini “Dozvola za mrak” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Dodao je da se Vučić “svađa sa tviterašima”. „Ja sam mislio da je to stvar njegovog ludila, ali nije, to je uvod u nešto što se sprema. Nije isključeno da će pokušati da ograniče slobodu na društvenim mrežama”, kazao je Lekić.

On je kazao da iza gašenja nedeljnika Vranjske stoji Srpska napredna stranka (SNS). „Čovek iz vrha lokalne vlasti iz SNS-a mu je rekao da mora biti eliminisan jer SNS Vranjske smatraju jedinim političkim protivnikom u Vranju“, naveo je Lekić.

On je ocenio da je odluka Vukašina Obradovića da stupi u štrajk glađu probudila nadu u ljudima.

Lekić je najavio da će neformalno telo koordinirati dalje akcije ne samo kolega, već i javnosti s ciljem „oslobađanja medija“ u Srbiji.

„Od četvrtka krećemo u akciju za oslobađanje medija, da pokušamo da objasnimo ljudima da bez medija nema demokratije i da nam pomognu u toj borbi“, rekao je Lekić.

Ocenio je da su novinari koji rade u skladu sa kodeksom hrabriji deo društva, jer otvaraju teme i istupaju hrabro.

Kolumnista nedeljnika Vreme Teofil Pančić ocenio je da je štrajk glađu Vukašina Obradovića bio logičan nastavak napada na medije. „Bilo je samo pitanje ko će na taj način prvi da krikne i da poruči da se neće predati bez borbe“, kazao je Pančić.

On je ocenio da medijska scena u Srbiji nije nikada bila gora i jadnija, kao i u celom društvu jer je „iz ljudi isisana energija, nada i vera da nešto može da se promeni“.

Pančić je kritikovao i opoziciju, za čije lidere je rekao da su „lepo situirani“ i ne bave se pitanjima koja se tiču građana.

„Cela priča kritičke javnosti se svela na (glumce) braću Trifunović i šest i po novinara, a mafija vlada Beogradom i Srbijom, uz pomoć medijskog smeća poput Informera“, rekao je Pančić.

Novinarka nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je da kritički mediji deluju kao “psi koji laju pored puta“.

„Previše smo slabi a imamo naspram sebe tako bučnu vlast koja na jedan ludački način pokušava da uguši i to malo nas što je ostalo. A u međuvremenu su se pojavili mediji koji napadaju medije. To je jedna potpuno patološka situacija. To su paramediji. Oni se ne bave novinarstvom već čistom političkom propagandom u najvulgarnijem smislu. Oni su taj prvi ešalon, taj prvi vod koji odmah strelja“, kazala je Vesna Mališić.

Ocenila je da se novinarstvo zasniva na fanatizmu pojedinaca koji svakog trenutka mogu da izgube posao.

„Imamo utrnulo građanstvo koje nije spremno ništa da uradi, nije u stanju da reaguje, oni su sluđeni i zauzeti isključivo preživljavanjem. Agonija pocicnje kada prime platu i mora da smisli kako da preživi do sledećeg meseca. Veoma je malo prostora za aktivizam. Pozitivno sam šokirana ovolikom posetom tribini”, kazala je Vesna Mališić i dodala da je “pozitivno šokirana” velikom posećenošću na tribini.

Radijski voditelj Daško Milinović rekao je da svako ima onoliko slobode koliko se bori za nju. “Ja verujem u ljude, što je možda ničim potkrepljeno verovanje. Posle nekog vremena zatupljivanja, mozak će hteti da razmišlja”, kazao je Milinović.

Sledeća tribina NDNV-a pod istim nazivom biće organizovana u četvrtak u Pančevu.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.