Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Početna > MC projekti > MC produkcija > Verska tolerancija – krupan korak ka EU > Dokumentarni serijal Drugi drugačiji

Drugi drugačiji

„Verska tolerancija – krupan korak ka EU“

Medija centar Beograd realizuje projekat „Verska tolerancija – krupan korak ka EU“, uz podršku Medijskog fonda - „Podrška medijima u oblasti evropskih integracija“, programa za unapređenje izveštavanja medija o oblastima i temema relevantnim za proces evrointegracija, projekta finansiranog od Evropske Unije. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Ključni deo projekta „Verska tolerancija – krupan korak ka EU“, čini dokumentarni serijal „Drugi drugačiji“, sastavljen od četiri dokumentarna polusatna filma:

1. Život – suživot
Trajanje filma: 29’ 20”
2. Ekstremizam
Trajanje filma: 25’ 50”
3. Versko obrazovanje
Trajanje filma: 24’ 43”
4. Pravna regulativa
Trajanje filma 23’ 37”

Filmove možete pogledati putem navedenih linkova

Promocija filmova serijala „Drugi drugačiji“ održana je u devet gradova Srbije, a nakon svake projekcije organizovane su panel diskusije

Snimci panel diskusija

Snimanja su obavljena u gradovima u Srbiji: Novom Pazaru, Nišu, Malom Zvorniku, Loznici, Šapcu, Novom Sadu, Subotici i Odžacima. Kroz razgovore sa ljudima različitih veroispovesti, sveštenim licima, predstavnicima gradskih vlasti i lokalnih samouprava, veroučiteljima, profesorima univerziteta, pravnicima, sociolozima, teolozima, medijskim radnicima i predstavnicima drugih sfera društvenog života pokušali smo kroz 4 filma u trajanju od po 25 minuta da pokažemo život i suživot u multietničkim i multikonfesionalnim sredinama.

U praksi smo kroz projekat tražili odgovore na sledeća pitanja: koliko su građani i građanke koji žive u multietničkoj i multikonfesionalnoj državi kao što je Srbija spremni da prihvate druge, drugačije i različite od sebe, koliko neznanje i nepoznavanje svog i tuđeg indetiteta i vere dovodi do verskog ekstremizma i fanatizma i u kom obliku se oni pojavljuju, koliko prostora za zloupotrebu vere u praksi postoji, kao i koliko su zakonodavstvo i sudska praksa u Srbiji dorasli složenom zadatku zaštite ravnopravnosti i verskih sloboda kao osnovnih ljudskih prava.

Svaki film predstavlja realnu sliku života građanske i multikonfesionalne Srbije i sve izazove sa kojima se država i njeni građani suočavaju.

Jedan od ciljeva projekta je bio da se prikaže paralela između Srbije i Evropske Unije kada je u pitanju primena Evropske konvencije o ljudskim pravima pa je zbog toga deo materijala snimljen u Beču i Strazburu.

U filmovima dokumentarnog serijala „Drugi drugačiji“ govore:

  • Adem Zilkić, reis‐l‐ulema Islamske zajednice Srbije
  • Stanislav Hočevar, biskup Beogradske nadbiskupije
  • Mons. dr Andrija Kopilović, prorektor Teološko‐katehetskog Instituta Subotica
  • prof. dr Darko Tanasković, islamolog
  • Dragoljub Popović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u ime Srbije
  • Fransoa Tulkens, sudija Evropskog suda za ljudska prava u ime Belgije
  • Gabrijela Bataini ‐ Dragoni, Savet Evrope
  • Isak Asijel, rabin Saveza jevrejskih opština Srbije
  • Kairat K. Abdrakhmanov, ambasador Kazahstana u OEBS‐u
  • Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji
  • Muhamed Jusufspahić, muftija srbijanski, Islamska zajednica Srbije
  • Radovan Bigović, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta

Više o projektu (pdf)

Raspored održanih projekcija praćenih debatama na kojima su govorili eksperti iz svih oblasti koje filmovi obrađuju. Promocije su održane u Subotici, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Zaječaru, Bujanovcu i Beogradu.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

TREJLER SERIJALA „DRUGI DRUGAČIJI“

Sadržaji predstavljeni u delu sajta Medija centra Beograd posvećen ovoj produkciji, obavezno ne predstavljaju zvaničan stav Evropske Unije. Medija centar Beograd je isključivo odgovoran za informacije prezentovane na sajtu.

Projekat „Verska tolerancija - krupan korak ka EU“ finansira Evropska Unija kroz program Medijski fond u okviru evropskih integracija, kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a realizuje BBC World Service Trust.

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva učestvuje u sufinansiranju projekta.