Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Breme

Ženske priče iz patrijarhata

Dokumentarni film

U zemlji koja je suočena sa velikom nezaposlenošću i siromaštvom, kakva je Srbija, pitanje položaja žena, naročito ekonomskog, više je nego problematično. Podatak da je samo 39 posto žena aktivno, odnosno zaposleno ili prijavljeno na berzi rada dok su ostale za statistiku „nevidljive“, postaje alarmantan kada se uporedi sa situacijom na jugu Srbije. Ključni faktori visoke stope nezaposlenosti žena, koja u pojedinim opštinama prelazi 60%, jesu privatizacija i propast firmi, koje su pretežno zapošljavale žensku radnu snagu.

U 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga u kojima je broj zaposlenih i nezaposlenih gotovo izjednačen, položaj žena dodatno je opterećen i mnogobrojnim predrasudama.

Žene na jugu Srbije prevalile su dug put u odnosu na svoje bake, ali se to putovanje nastavlja sa jednakom neizvesnošću, opterećeno nerazumevanjem i nasleđenim predrasudama.

Novinar i narator: Biljana Pavlović
Fikser: Radoman Irić
Organizacija: Čedomir Mitrović
Kamera: Sead Bogućanin, Aleksandar Tokin
El. graf. obrada i montaža: Željko Kolarik
Muzika: Željko Kolarik
Konsultantski tim: PBILD
Izvršni producent: Ofelija Backović Šami
Režija: Ofelija Backović Šami

Film je titlovan na engleski i albanski jezik.

Proizvodnju dokumentarnog filma „Breme“ podržao je zajednički program Ujedinjenih nacija „Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj“ na jugu Srbije - PBILD, Švajcarska agencija za saradnju u Srbiji i Vlada Lihtenštajna bespovratnim sredstvima na konkursu za medijski pristup fenomenu migracija u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.